Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Négy újbirodalmi sziklába vájt sírt fedeztek fel Egyiptomban

Az Egyiptomi Antikvitások Minisztériuma bejelentette, hogy négy sziklába vájt sír fedeztek fel az egyiptomi Asszuánban található Elephantine-szigeten, amelyek az Újbirodalom korából (Kr.e. 16-11.sz.) származnak. A lelet megváltoztathatja Elephantine-sziget történelmét, amit az ókori egyiptomiak Abu, illetve Yebu néven ismertek. A Nílus folyó kis szigete egykoron Egyiptom és Núbia határon állott és kitűnő védelmi állás volt, miként kiváló fekvése a folyami kereskedelem számára kínált rakomány átrakodó helyet.

 

Photo credit: Nevine El-Aref

 

 

Az újonnan feltárt sírok, melyekre helybéliek bukkantak, a történelem előtti időktől a görög-római korszakig a műemlékek széles palettáját vonultatják fel, s kifinomult díszítéssel büszkélkedhetnek.

 

Az első sír egy User nevű emberé volt, aki Elephantine szigetén töltött be magas rangú hivatalnoki posztot, minthogy Elephantine hercege volt az Újbirodalom idején. Sírja mívesen dekorált olyan falfestményekkel, melyek őt különféle életjelenetek közepette örökítik meg családja és különböző istenségek körében. Az egyik jelenet User-t leopárdprémmel ábrázolja – ami kizárólag az elit számára volt fenntartva – öt pap társaságában egy áldozati asztal előtt.

 

A második sír egy Ba-Nefer nevű felügyelőé, akinek személyében Elephantine isteneinek papját tisztelhetjük. Az ő sírjának falaiba is olyan róla készült jeleneteket véstek, amelyek családtagjai és istenségek körében jelenítik meg őt.

 

A harmadik sír Amenhotep uralkodó Elephantine és Felső-Egyiptom pecsétőrzőjének a tulajdona. Ez a sír hieroglifekkel díszített, bonyolult homlokzattal rendelkezik, de itt életjeleneteket nem találunk. A belső falak viszont életképekkel ábrázolják az elhunytat a felesége, a megtisztulásért felelős pap és az írnok társaságában.

 

A legutolsó sír Elephantine uralkodójához, User Wadjat-hoz tartozik.

 

Photo credit: Nevine El-Aref

 

Az antikvitásokért felelős miniszter, Mohamed Ibrahim, kijelentette, hogy a sírok falfestményeiről szóló kezdeti vizsgálatok felfedték, hogy azok az Újbirodalom korából valók, ami egy rendkívül fontos felfedezésnek számít, s átírhatja Elephantine történelmét. A sírok jelenleg vizsgálatok és restaurációs munkálatok alatt állnak, hogy utána megnyithassák azokat a nagyközönség előtt.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

Photo credit: Nevine El-Aref

Fordította: Száraz György, www.boldognapot.hu

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..