Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nem aszteroida által előidézett tűzözön irtotta ki a dinoszauruszokat

A tudósok úgy gondolják, hogy minden valószínűség szerint nem egy elolthatatlan pokoli tűznek, hanem egy hosszúra nyúló télnek tulajdonítható a dinoszauruszok kihalása.

 

Miközben aligha kétséges, hogy a Krétakor végén a bolygónkba csapódó hatalmas aszteroida volt az elsődleges kiváltó tényezője a dinoszauruszok eltűnésének, továbbra is viták tárgyát képezi, hogy pontosan milyen mechanizmus révén is idézte elő az űrszikla a pusztítást.

 

A konvencionális teóriák egy kiterjedt pokoli tűzorkánban fürdő bolygó képét vetítik elénk, melynek hője felgyújtotta a vegetációt és rövid idő leforgása alatt a Föld lakosainak zömét is kiirtotta.

 

8.1

 

Dr. Claire Belcher és csapata az Exeteri Egyetemen azonban más elméletet állított fel.

 

Miután kielemezték a sütőkemencék élő és élettelen bolygóanyagokra gyakorolt hatásait, a tudósok le tudták szűrni, hogy az aszteroida-becsapódás nem volt elég meleg ahhoz, hogy egy ilyen kiterjedésű lángba borulást idézzen elő, és lényegesen valószínűbb, hogy a dinoszauruszok inkább egy sokkal hosszabban tartó időszak alatt pusztultak ki zordabb téli körülmények közepette, ami pedig szükségszerűen követte ezt (mármint a becsapódást).

 

„Nem azt állítjuk, hogy egy aszteroida ne lett volna képes a dinoszauruszok kiirtására, csupán azt mondjuk, hogy valószínűleg ez nem okozott globális méretű tűzáradatot, amiről sok ember feltételezi, hogy a becsapódás következménye volt.” – mondotta Dr. Claire Belcher.

 

„Ez a feje tetejére állítja a becsapódás hatásairól vallott felfogásunkat, egyszersmind azt is jelenti, hogy a paleontológusoknak lehet, hogy további olyan becsapódásból származó nyomok után kell majd kutatniuk az ősi kövületekben, amelyek érthetőbbé teszik a tömeges kihalást.”

 

Forrás: http://www.unexplained-mysteries.com/

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..