Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nemcsak mi vagyunk az univerzumban?

Olykor az az intuícióm támad, hogy közeledik az idő, amikor bejelentik a „hivatalos szervek”, hogy pusztán jóindulatból, de eddig eltitkolták azt a tényt, hogy kétségtelen bizonyítékokkal rendelkeznek a Földön kívüli civilizációk létéről. Itt vetődik fel bennem a kérdés, hogy vajon miért akarjuk egyáltalán azt hinni és egymással elhitetni, hogy csak egyedül vagyunk a világegyetemben? Mi van akkor, ha sokféle idegen civilizáció létezik még rajtunk kívül? Azt vajon hogyan dolgoznánk fel pszichikailag?

 

Vajon Te mit tennél, ha egyik napról a másikra azt látnád a főáramlatú hírcsatornákon, hogy vezetőink úgy döntöttek, hogy fellebbentik a fátylat az idegen civilizációk létéről? Megrémülnél? Elintéznéd ezt egy vállrándítással? Bizonyítékot látnál az eddigi feltevéseidre és sejtéseidre? Sokkot kapnál? Úgy vélem, mélyreható társadalmi változásokat indítana el egy ilyen bejelentése, amelyek következményei beláthatatlanok lennének. Ezért arra tippelek, hogy ilyen bejelentés nem fog történni, amíg csak lehetséges. Kivételt csupán az képez, ha a földönkívüliek döntenének önszántukból úgy, hogy felfedik a titkukat és ország-világ előtt nyilvánosságra hozzák a létezésüket.

 

A 90’-es években még megelégedtünk volna azzal is, ha csupán olyan rádiójeleket fogtunk volna a világegyetemből, amelyek értelmes életre utalnak. Vagy történetesen nem csupán néhány szignált csíptünk volna el, hanem konkrét üzenetet is, amelyek alapinformációkat tartalmaztak volna az idegen civilizációk kilétéről, szándékairól és egy kapcsolatfelvétel alternatívájáról.

 

Ha valóban fejlett technológiával rendelkeznének egyes idegen fajok és gondot fordítanának a világűr azon szektorának vizsgálatára, ahol Föld nevű bolygónk éppen tartózkodik, akkor nyilvánvalóan feltűnnének nekik bizonyos, ember által gerjesztett változások: az atomrobbantások vagy például a globális felmelegedés hatásai.

 

Persze az emberi faj lehet egészen fiatal is, legalábbis ami a mai fizikai testét illeti, s akkor nem feltétlenül az a kérdés, hogy innen nézve az idegen lények kicsodák, hanem hogy kicsoda az emberiség.

Azon is el kell gondolkodnunk erősen, hogy jelenlegi testünk, meghökkentően bonyolult genetikánk és szuperérzékeny paraméterekhez alkalmazkodó életfeltételeink nem utalnak-e éppen arra, hogy maguk a nem földi eredetű fajok segítettek egykoron az emberi test megalkotásában. Ez esetben nem az a kérdés, hogy látogatnak-e minket, hanem hogy miért segítettek nekünk és meddig mennek el beavatkozás tekintetében az úgynevezett emberi evolúciónkban.

 

Egy magasabb dimenziókban működő kommunikációs forma nagyban lerövidítené a több száz vagy ezer fényéves távolságokat – gondolhatnánk. Ugyanakkor, ha néhány megfigyelő kis kolónia az emberek között élne – akár emberi testben is –, akkor még erre a kommunikációs csatornára sem lenne annyira szükség. Természetesen elképzelhetőek olyan eszközök – látható és láthatatlan szondák, nanotechnomágiák vagy akár emberfeletti képességek, amelyekkel az itt élő idegenek fenntarthatják a kapcsolatot a távoli csillagrendszerekben lakó fajukkal, hiszen akár több százezer vagy millió évvel járhatnak előttünk.

 

De miért gondoljuk azt, hogy csak egyetlen nem emberi, értelmes faj létezik a galaxisok milliárdjai között? Sokféle becslés és számítás létezik, amelyek minimum valószínűségről tanúskodnak az idegen életformákat illetően.

Visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, minden az időzítésen múlik. S ez úgy is értelmezhető, hogy csak akkor fognak magukról hírt adni a közelünkben vagy a kozmikus távolságokban élő földönkívüliek, ha a mi civilizációnk elér egy megadott tudatossági szintet. Se előbb, se később. Az is lehet, hogy nem a mi fejlődési ütemünk határozza meg a kapcsolatfelvételt, hanem az idő. Úgy értem, hogy talán ki kell várnunk azokat az ideális kozmikus együttállásokat, amelyek a földi evolúciónkat szabályozzák vagy determinálhatják. Olyanokra gondolok, mint amilyenek a csillagrendszerek egymásra gyakorolt erőhatásai, vagy akár a mi Napunk ciklikus kitörései, amelyek hatásai alól nem tudjuk kivonni magunkat. Nem kizárt, hogy ezeket a kozmikus ciklusokat nálunk sokkal idősebb és tapasztaltabb fajok már kiismerték és alkalmazzák a bennük rejlő lehetőségeket. Megjegyzem, érdekes, hogy az ember sokat fejlődött az elmúlt évszázadokban, de a Földet nem képes elhagyni kolonizációs céllal.

 

A következő aspektusa a kérdésnek az, hogy vagy egyedül vagyunk, vagy roppant sok civilizáció létezik. Viszonylag könnyű belátni ennek a két lehetőségnek az érvényességét. De az utóbbit nehezebb megindokolni. A sokféle civilizáció nem feltétlenül hasonlít egymásra. Sőt, még pikánsabb kérdés, hogy számos idegen értelmes létforma bölcsője esetleg a Földön ringhatott, mi több, maga a Föld volt a bölcső. Ez pedig egészen újfajta megvilágításba helyezné a földönkívülieknek a mai emberiséggel való kapcsolatát. Miért? Például egy közös ős okán. Vagy egy részben közös ős ürügyén, akiknek a korábbi sarjai (fajai) már áttették székhelyüket egy távolabbi csillag közelébe, de olykor-olykor visszajárnak törődésből, vagy más célból.

 

Ha nem csak mi vagyunk az univerzumban, azaz nem vagyunk egyedül, akkor felül kellene vizsgálni a Szentírás mai adaptációit. Jóllehet más szentírások nem zárják ki, mi több, egyenesen közlik a földönkívüli lények, illetve a magasabb rendű lények létét és funkcióját. A világvallások többsége elismeri, vagy legalábbis megengedi, hogy más bolygókon az embertől fejlettebb életformák is kialakulhassanak.

Sokan belegondoltak már tudós-teológus körökben is, hogy mi végre az irdatlan univerzum a maga elképesztő erőivel és információmennyiségével, ha csak az lenne a célja Istennek, hogy a Földön ez a szerény képességű, embernek nevezett faj fejlődjön ki. Sok hűhó semmiért? Semmi energiagazdálkodás, spórolás? Az ember a csúcsteljesítménye a Mindenhatónak? Nem valószínűbb, hogy az élet mindenfelé utat tör magának és benépesíti az univerzumot?

 

Mi van akkor, ha Isten sokszor beleavatkozott már a teremtésébe nem csak a Földön, nem csak Krisztuson keresztül, hanem más bolygókon, más értelmes lények közé is „leszületve”? Ehhez persze el kellene ismernünk, hogy nem az ember az egyetlen kitüntetett faj a teremtésben, illetve az univerzumban, másfelől el kellene azon gondolkodnunk, hogy más fajok evolúciós diagramja esetleg eleve szükségtelenné teheti a krisztusi megváltást, ha ők például tőlünk eltérően megbecsülik Isten ajándékait, vagy egyszerűen ösztönös-intuitív módon fejlődve egy pozitívabb, tehát nem egy szenvedésekkel teli fejlődési utat járnak be.

 

Az egyes vallások teológiái sok mindent ex katedra kizárnak és cáfolnak, de ne feledjük, hogy sok minden múlik az értelmezésen és azon, hogy az idő mennyit mos el a papírra vetett őseredeti igazságokból.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..