Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nicolas Flamel, a leghíresebb francia alkimista pályája

Egy emberről lesz szó, aki nyíltan felvállalta, hogy birtokában van a Bölcsek Köve, továbbá ismeri az alkímia legrejtettebb titkait. Hogyan indult a pályafutása? Milyen célokra használta fel mágikus hatalmát az alkimista? Ha 1330-ban született, hogyan találkozhattak vele 1700-ban Kelet-Indiában? Soufleur volt – de vajon milyen értelemben?

Nicolas Flamel feltehetően 1330-ban született Pontoise-ban és 1413-ig élt a hivatalos álláspont szerint. A hagyomány 1418-ra emlékszik, de az alkimisták szerint sohasem érte el a vég, mivel alkimista tudásával diadalt aratott a halálon.

Flamel egy olyan szegény zsidó családból származott, amelynek tagjai kényszerből tértek át a keresztény hitre. Édesapjától leste el a könyvmásoló mesterség minden csínját-bínját, majdan a bencéseknél tanult. Ennek köszönhetően csakhamar széleskörű műveltségre tett szert, beszélte a hébert, a latint és a franciát.  Tudtommal gyermektelen volt, csupán egy közeli hozzátartozója ismert, a felesége, Perronelle (Pernelle) Flamel, akit 1355-ben vett el.

Eredeti foglalkozását tekintve francia írnok és kereskedő volt, később azonban tovább bővítette tudományát.

 

Az alkimisták féltve őrzött titkaival először másolóként találkozott 1357-ben, amikor egy különös írásba botlott, melyet egyáltalán nem ismert. Később kiderült róla, hogy speciális ábrákról volt szó, amelyek az alkímia szimbólumvilágába tartoztak. Sokáig hiába próbálta megfejteni a jelképek rejtett jelentését, sem ő, sem az általa megkérdezett tudósok nem boldogultak vele, mígnem 1378-ban egy zsidó orvos felfedte az enigmát.

 

 

Az ifjú titán olthatatlan lelkesedése nem ismert határokat: a kézirat alapján tüstént hozzálátott a Bölcsek Kövének elkészítéséhez. Aki nem tudná, annak most mondom, hogy ez az aranycsinálás módja, amely mű nem pusztán egy, a fizikai fémek átváltoztatására szolgáló mágikus processzus, hanem jóval több annál, a halhatatlanság állapotának eléréséről szóló diszciplína, és még sok minden mást is magába olvaszt.

 

1382-ben Flamelnek sikerült egymás után többször is aranyat előállítania. Kell-e mondanom, hogy mily mesés vagyont állított elő alkímiai úton magának? Flamel azt valósította meg, amiről a legtöbb ember csak álmodni szokott vagy mesékben hall: házilag állított elő pénzt, jobban mondva aranyat, amelyet aztán különféle célokra használt fel. A templomfelújítástól a kórházalapításig sokféle jótékonysági ügyben benne volt a keze, s a rászorulók mindenkoron számíthattak a támogatására.

A szkeptikus tudósok azt állították Flamelről, hogy valójában nem is volt alkimista, fantasztikus vagyonára hamisítással tett szert, midőn kijátszotta az adósokat mindenféle szerződések machinációjával. E logika szerint kizárólag egy szójátéknak köszönheti a hírnevét, ugyanis a soufleur egyszerre jelentett jogi tanácsost és aranycsinálót. Mindenki azt látott és magyarázott bele, amit akart.

 

Bár már a 15. században megírta a végrendeletét, arra sohasem volt szüksége, mivelhogy ismerte a halhatatlanság titkát. Így fordulhatott az elő, hogy az 1612-ben megjelent Alkímia nagykönyvének (Livre des figures hiéroglypiques) a megírását is neki tulajdonítják, miként vannak, akik meggyőződéssel állítják, hogy Flamellel paroláztak 1700-ban Kelet-Indiában.

A 18. század elején pedig egy francia üzletember, Paul Lukas Törökországból visszatérve megosztotta az útja során halott szóbeszédet, miszerint bizonyos törökök személyesen találkoztak az örökifjú Flamellel. Mindez csupán mendemonda volna?

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..