Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nirvána, a megfoghatatlan misztérium

A buddhizmusban létezik egy nirvánának nevezett végső állapot, amit Nibbana-nak is hívnak. A különféle buddhista ágak más és más nézetet vallanak a nirvána fogalmáról és átéléséről. Egyesek azt mondják, hogy a nirvána a szavakon túl található, s csak sok éves meditáció útján érthetjük meg. Ugyanakkor egyetértés van a nirvána általános természetét illetően. 

 

A vágyakat és a sóvárgást oltjuk ki a meditáció és a kontempláció révén. Következésképpen megszűnik a fizikai érzékekhez való kötődés (tapadás), s ezzel a létezés feloszlik. Sokak számára nehézséget okoz, hogy az életet így fogjuk fel, amíg ezt az állapotot el nem érték – így látszólag lehetetlen is ezt megértetni. A nirvánára adott tipikus leírás a következő: „alaktalan üdvözülés” (formátlan megszabadulás).

 

http://www.riseearth.com/

http://www.riseearth.com/

 

A személyazonosság (énség) megszüntetése

 

A „létezés” fogalmát nagymértékben félreértik, különösen nyugaton. A létezés kifejezése magában foglalja, hogy van személyazonosságunk. A személyazonosságunk elveszítése, nem pedig a fizikai érzékszerveké, hozza el a létezés megszűnését. A nirvánát természetesen mégsem kerítik hatalmukba a fizikai érzékek. Előreláthatóan a világok és a síkok száma végtelen. A világokat és a síkokat alkotó tiszta energia megmérhetetlen. Az energia rezgése és erőssége megszámlálhatatlan életformát és megtapasztalást tesz lehetővé.

Mindebből következik, hogy a nirvánára megismerhetetlenként és leírhatatlanként tekintsünk. A nirvánában szervezett élményeket semmilyen módon nem kell a fizikai megtapasztalásokkal összeegyeztetni. A nirvána saját fogalmainkkal történő megmagyarázásához a mi háromdimenziós fizikai világunk megtapasztalását nem csupán valóságként kell értelmeznünk, hanem nyelvként, vagyis egy olyan információáramlásként, amely képeket, hangokat, érzelmeket és gondolatokat használ.

 

Minden egyes gondolat, érzés, kép és hang ily módon egy szó, amit kimondunk vagy kifejezünk, hogy magunkról vagy valamiről információt közöljünk. Amennyiben a fizikai érzékeket egy kifejlett háromdimenziós nyelvként fogjuk fel, akkor megmagyarázhatóvá válik a nirvána állapota.

 

A kötődések feloldása

 

A nirvána a létezés megszüntetése. Jelenleg Jánosként vagy Máriaként létezünk, mivel érzelmeinken keresztül kötődünk a dolgokhoz és a lényekhez, melyeket formaként látunk és tapasztalunk. A formák és az érzelmek önmagukban nem léteznek, de elősegítik a létünket az illúzión keresztül, mely szerint önfenntartók és függetlenek vagyunk, valamint a tőlük való függőségünk által.

 

A kötődéseink elengedésével, örökkévaló tulajdonságaink szemlélésével, melyek nem függnek ezektől a formáktól és érzésektől, a létünk meg fog szűnni. De a formáknak és az érzelmeknek nem kell szertefoszlaniuk. Így a kötődések megszüntetésével a formák szükségtelenek, de hasznosak a kommunikáció és a kölcsönhatás szempontjából.

 

Az élmény olyan lehet, mintha álomból ébrednénk. Egy értelmes álomból. Egy álomban nincs kötődés. Tisztában vagyunk azzal, hogy ami az álomban van, illúzió, s nem létezik. Mégis, részt veszünk az álom cselekményeiben. Álom közben bármi lehetséges, még akár olyan formák és az alakok megjelenése is, amelyek a világban található dolgokon kívül állnak.

 

Ébren és elevenen, illetve a nirvánában

 

Buddha megvilágosodott, élete folyamán lépett be a nirvánába. Hosszú, intenzív meditáció során feloszlatta a neméhez, az elsőszülöttségéhez fűződő kötődését – ő egy királyság hercege volt, egy fiúgyermek atyja, ugyanakkor férj. Nem lévén kötődése a világoz és annak történetéhez, léte személyként megszűnt, s ebben a világban lépett be a nirvána áldott állapotába. Még negyven évet töltött el utazással és a felébredés ösvényének tanításával a tanítványai és a laikusok körében.

 

Az emberi élet végső célja

 

Úgy vélem, hogy a nirvána a megvilágosodott lények elméjének a belső állapota. Ez egy olyan belső nyugalom, melyet a különféle világokat és spirituális síkokat alkotó, alacsonyabb energiák figyelemelvonó hatásai és szennyeződései nem háborgatnak. Ebben az állapotban a megvilágosodott lény világokat látogathat meg kötöttségektől és befolyásoktól mentesen. A nirvána eme állapotában található a páratlan és tökéletes energia, amely rendelkezésére áll a világok teremtésére.  Ez a nyugalom áldott és formanélküli állapota, egy makulátlan, fehér vászon, amely a művész ecsetére vár.

 

Forrás: http://www.riseearth.com/2016/10/nirvana-elusive-mystery.html

Fordította: Száraz György

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

aurafejleszto-klub

 

Részt vehetsz programjainkon:

  • Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)
  • Aurafejlesztő és Meditációs Klubjainkon
  • Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)
  • Bel- és Külföldi zarándoklatainkon
  • a Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott Istentiszteleteinken
  • Szer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)
  • Főnix programunkon
  • Ébresztő Táborunkban

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Bővebb információ:

napvallas@gmail.com

szernap@gmail.com

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..