Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nostradamus Mester kritikája

Nostradamus műve ma már ugyan nem tartozik a világ legolvasottabb könyvei közé, mindazonáltal sok szempontból egyedülálló, imígyen nagy hatást gyakorolt az utókorra. A világ működését egészen más szemszögből láthatjuk és gondolhatjuk végig általa, s közben több kritikai megjegyzést tehetünk.

 

A legutóbbi felmérés szerint a világ tíz legolvasottabb könyve a következő:

1. Biblia – 3.9 milliárd pld.

2. Mao Ce-tung idézetek – 820 millió pld.

3. J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat – 400 millió pld.

4. J. R. R. Tolkien: A gyűrűk ura – 103 millió pld.

5. Paulo Coelho: Az alkimista – 65 millió pld.

6. Dan Brown: Da Vinci-kód – 57 millió pld.

7. Stephenie Meyer: Alkonyat (Twilight Saga) – 43 millió pld.

8. Margaret Mitchell: Elfújta a szél – 33 millió pld.

9. Napoleon Hill: Think and Grow Rich (Gondolkozz és gazdagodj!) – 30 millió pld.

10. Anna Frank naplója – 27 millió pld.

 

Mindenesetre Notradamus jó eséllyel pályázik a világ egyik legismertebb és legolvasottabb prófétája kitüntetett címére. A világvége-várók legnagyobb sajnálatára azonban nála sem találkozunk az egész világot egyetlen pillanat, éjszaka vagy nap alatt romba döntő jóslattal, kvázi-apokalipszissel.

Már csak azért sem, mert eddig még senkinek sem sikerült maradéktalanul megfejtenie a francia látnok versekbe foglalt próféciáit.

 

Nostradamusnak két (1555-ös és 1558-as keltezésű) levelét és az életrajzát fogta már rengeteg kutató vallatóra, hogy ráleljen a titkos vezérfonalra, amelynek segítségével megfejthetővé válik Centuriák rejtett értelme. De miért is kell külön megfejtő expedíciót szervezni a Nostradamus-kód felgöngyölésére? Nos, mert a Mester titkosította a munkáit, részint az korabeli egyházi inkvizíció, részint a jövő változásai miatt. A jós ügyelt arra, hogy az éppen hatalmon lévő világi, vallási és egyéb vezetők, illetve az elfogult tudósok és a részrehajló fordítók ne tudjanak belekapaszkodni teljes erővel jóslataiba, mert előre látta, hogy az eljövendő évszázadokban sokan képzeletüknek és vágyaiknak megfelelően fogják értelmezni és felhasználni jövendöléseit – mint az az egyik leveléből kiderül. Ezért fűzött homályos megjegyzéseket és választott olyan sajátos stílust, amely csak az avatottak számára szolgál teljes igazsággal.

 

Nostradamus jóslataival szemben leggyakrabban felhozott kritikák:

  • szélhámos és kész (ez nem kritika, hanem ítélet)
  • nehéz értelmezni a verseit – homályos versezetek
  • a versek megfogalmazása dodonai, vagyis sokszor kétértelmű
  • egynémely alkotása egyházellenes felhangú – ezért később indexre is tették
  • nem lehet komolyan venni, inkább csak kultúrtörténeti vonatkozásai vannak
  • jóslatai tele vannak a földtől elrugaszkodott, irracionális magyarázatokkal
  • sok mindent bele lehet olvasni és látni az egyes sorokba, így semmi sem biztos belőlük
  • lehetséges, hogy voltak eredeti jóslatai, de sokan hamisították azokat

 

Nostradamus tisztában volt azzal, hogy jövendölései milyen befolyást fognak gyakorolni az olvasóira, ezért nagyon ügyelt a soraiban felfedezhető tartalmakra. Ha akarta volna, akkor teljesen egyértelművé tehette volna mondanivalóját, azonban ő úgy vélekedett erről, hogy a Teremtő titkait nem fedhetik fel mások, csakis azok, akiket az Úr erre vonatkozó képességekkel ruházott fel. Ergo aki képességek híján nem ért a térben és időben távoli dolgok érzékeléséhez, az nem foghatja fel a történések lényegét. Ezzel Nostradamus nem kívánt senkit sem lebecsülni vagy megsérteni, csupán arra mutatott rá, hogy Isten nem mindenkit ajándékoz meg spirituális képességekkel. Mi pedig azt tehetnénk ehhez hozzá, hogy abban a világkorszakban, amelybe a 16. század is esett, nem azt a tudati-lelki fejlődést kellett megtapasztalniuk az embereknek, amelyet a 2012 utáni években, az Új Korszakban tesz elérhetővé számunkra a Sors.

 

Néhány figyelemreméltó enigma a Centuriákból:

 

Az I. centuria 7. verse szó szerint említi Rousseau nevét.


„Rousseau nevét zászlajukra írták.”

 

A II. centuria 90. verse akár az 1956-os magyarországi eseményekre is utalhat


„Élettel, halállal más lett a magyar birodalom –

fájdalmas üvöltés zúg át a nagyvároson.

Szolgálatnál is keményebb az ország törvénye.

Castor és Pollux: arénába egymás ellensége.”

 

A X. centuria 62. versét talán mindenki egyből tudja értelmezni:


„Szerbia felől Magyarországra ér,

Bár Buda követe mindent megtesz,

Szlavónián túl a muzulmán vezért:

Harmad Magyarország az iszlámé lesz.”

 

(Idézetek forrása: Próféciák – Hajdani és majdani események – ahogy a Mester látta, STB Könyvek Könyvkiadó, 2009.)

 

1605-ben Nostradamus unokája, Vincent Seve de Beaucaire kiadott egy később sok vitára okot adó, 58 hatsoros versből álló művet. Ez a próféta unokaöccse birtokában volt, tőle kapta Vincent, aki publikálta. Több kutató is egyetért abban, hogy ezek a jósversek is hitelesnek tekinthetők, ergo valódi jövendölések.

 

De ez még nem minden. Nostradamus az évkönyveibe is írt jóslatokat az év és minden hónap elejére. Ezek közül 141 db maradt fenn. S akkor még nem beszéltünk a szóban adott jóslatairól, amelyeket természetesen ilyen idő távlatából nem tudunk helyesen megítélni vagy értékelni.

 

Összességében azt a konklúziót vonhatjuk le, hogy bár kétségtelenül vannak Nostradamus mellett elfogultan érvelők, túlzók és fantáziálók, de a beteljesült és az egyértelműen beazonosítható jóslatok számát tekintve Nostradamus nem szenvedett feltűnési viszketegségben, hanem a jövő egyes részleteit tolmácsolta az utókornak.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..