Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nyolc négyzetméteres kriptát és egy márvány ajtót találtak az Amphipolis Kasta sírban

Az Amphipolis-i sír belseje: Az első nyilvánosságra hozott videó. Credits: Greek Reporter

 

Vajon találunk-e még több rejtett kamrát az Észak-Görögországban található ókori Amphipolisban felfedezett hatalmas sírban?

 

Az Amphipolis Kasta sír harmadik kamrájáról azt beszélik, hogy ez az utolsó, ugyanakkor a régészek továbbra is a negyedik után kutatnak.

 

A kulturális minisztérium főtitkára, Lina Mendoni szerint még reménykednek abban, hogy esetleg felfedeznek egy negyedik, föld alatti sírboltot is, amit jelenleg egy vízszintes zárófal fed el.

 

 

Az ásatást végző csapat egy 8,4 négyzetméteres sírboltba jutott és egy másfél tonnás, majdnem érintetlen márvány ajtóra bukkant.

 

Szeptember 21-én jelentették be, hogy a harmadik kamra valószínűleg egy újabb, immáron a negyedik terembe vezető ajtót tartalmaz.

 

A terepen dolgozó régészek megjegyezték, hogy a negyedik kamrában végzendő ásatások várhatóan roppant nehézségekbe fognak ütközni.

 

A görög kulturális minisztérium hivatalos bejelentése szerint a negyedik kamrába betömődött föld eltávolítása egy természetes palarétegre rakódott kriptát fog feltárni.

 

A régészek által kiásott sírbolt felülete 4 x 2,1 méter és a padozatát mészkő burkolja.

 

Ráadásul, a harmadik kamrához kapcsolódó, 2 x 0,9 x 0,15 méteres, 1,5 tonnás súlyú márvány ajtónak csupán egy kis hiányzó részét találták meg. – adta hírül a Greek Reporter.

 

A mészkődarabok érintetlenek és az oldalfalakhoz kapcsolódnak.

 

A padló nyugati részén egy, a beomló padló által okozott lejtő található.

 

A keleti részén a mészkő az eredeti állapotában maradt meg. A nyugati falat azért fogják eltávolítani, hogy ezzel is megkönnyítsék az alátámasztó és merevítő munkálatokat.

 

A tudósítás egy termőfölddel feltöltött sírboltról szól. Ugyanígy áll a helyzet a műemlék fennmaradó részével. A föld eltávolítása során eddig 1,4 méteres mélységig jutottak el, s olybá tűnik, hogy ez még sokkal mélyebbre fog vezetni. A második ajtót a talajban fedezték fel. A föld eltávolítása szakadatlanul folyik.

 

Eközben torzulásokat érzékelő szenzorokat helyeztek el abból a célból, hogy a támasztó szerkezetek szilárdságát is mérhessék a feltáró és az aládúcoló munkálatok során.

A tartógerendákat a falakon, valamint a második és a harmadik terem kupoláján helyezték el.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/vaultmarbledoor.php#ixzz3I0POon19

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..