Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ollantaytambo: a hegyek között megbúvó pre-inka fellegvár

Ollantaytambo nem más, mint egy olyan pre-inka erőd, melyet egyenként 50 tonnás kőtömbökből álló, szorosan egymáshoz illeszkedő sziklafalak alkotnak. A kőtömbök java része andezitből, illetve vörös porfírből van, s azok a kőbányák, amelyekből származnak, egy hét mérföldes távolságban lévő hegycsúcson találhatók. Nem csak a kövek megmunkálása okozhatott nehézségeket, hanem hogy azokat le is kellett ereszteniük a hegyoldalon, egy 1000 láb (305 méter) meredek sziklafalakkal határolt folyókanyon felett, majd pedig fel kellett emelniük arra a hegyre, ahol az épületegyüttes áll.

 

http://www.ancient-wisdom.co.uk/

 

Ollantaytambo annak a Pachacuti nevű uralkodónak volt a királyi birtoka, aki a régiót meghódította, s a várost és a szertartásközpontot megépítette.

 

Az épületegyüttes továbbra is építés alatt állt a hódítás idején, és sohasem készült el teljesen. Miután Manco Inkára (Az Inka itt egy uralkodói cím. Az Inka Birodalom élén Sapa inka (Nap fia), legfőbb uralkodó állt, ő volt a Napisten képviselője a Földön. – Megj. a Ford.) vereséget mértek a spanyolok Sacsayhuamannál Cusco 1536-os sikertelen ostromát követően, az uralkodó Ollantaytamboba vonult vissza. Francisco Pizarro öccse, Hernando 70 fős lovasság, 30 baka, valamint egy bennszülöttekből álló nagy kontingens élén fogta el Manco Inkát.

Az Inka erők a szomszédos dzsungelben élő törzsekkel együtt nyíl-, lándzsa- és kőzáport zúdítottak a szerencsétlen spanyol csapatokra. Egy okos hadmozdulattal az inka csapatok elözönlötték az erődjük alatti síkságot, amivel megnehezítették a lovasok manőverezését.  Hernando rá nem jellemző módon elhamarkodott visszavonulást parancsolt. Ollantaytambo volt az egyetlen olyan hely, amely mindvégig ellenállt a spanyolok támadásainak. A győzelem azonban kérészéletű volt, miután a spanyolok korábbi haderejük négyszeresével tértek vissza. A Vilcabambaban és Ollantaytamboban található dzsungelbeli erődjébe visszaszoruló Manco Inka a spanyolok fogságába esett.

 

Az Ollantaytamboban látható kiváló kőművesmunka néhány példája.

 

 

A fenti köveken és a lelőhelyen köröskörül található „kidudorodások” ugyanolyanok, mint amilyenek az ókori Egyiptomban lévő köveken találunk. Ilyenek Gízában és Abüdoszban figyelhetők meg. Gyakran azt hiszik róluk, hogy azokat a kövek helyre illesztéséhez használták, azonban az Ollantaytamboiak stilizáltaknak tűnnek.

 

Ezeket a „fémkapcsokat” a kőtömbök egymáshoz való rögzítésére használták. Ezek gyakori építészeti jellegzetességeknek számítanak az ókori világban, de az Ollantaytamboiak (balra) majdnem pontosan illeszkednek a Tiahuanacoban (jobbra) talál hasonló kapcsokhoz. Ez az építészeti vonás Egyiptomban is elterjedt volt.

 

Az 1930-as években a régészek a földben lévő zöldes kövekbe botlottak Ollantaytambo egyes építményei alatt. Úgy vélik, hogy volt ott egy régebbi templom, egy Coricancha, amely talán a cuzcoihoz hasonlított.

 

Forrás: http://www.ancient-wisdom.co.uk/

Forrás: http://www.ancient-wisdom.co.uk/peruollantiatambo.htm

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..