Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Olvasói kérdések a Rózsakeresztesek és a Szabadkőművesek kapcsán

Mivel egyes olvasóink mostanában egyre több olyan kérdéssel fordulnak hozzám, amelyek talán sok ébredezőben és igazságkeresőben előbb-utóbb megfogalmazódik. Jónak látom, ha nyilvánosan is megválaszolom a levelük egy részét, mivel sokakat gondolkodásra sarkallhat.

 

4.1

 

Egyik olvasónk kérdezi:

„Hallottam az Ébredések című műsorban a Rózsakeresztes Rendet és a Szabadkőműves Rendet említette neves emberek kapcsán és a hangjából negatív sugárzást éreztem. Én már 2 éve a … Rózsakeresztes Rend tagja vagyok és nem érzem, hogy negatív célokat fogalmazna meg a Rend. Én nagyon szeretem és tisztelem a tudását, munkáit, ezért érdekelne a véleménye a fenti két Rendről.”

 

Válasz:

Én is ismerek több magyarországi Rózsakeresztes Rendhez tartozó személyt, természetesen nem nevesítenék. És alapvetően jó tapasztalatokról számolnak be. Alapvetően a rózsakeresztes szellemi iskolák nagyon erősek és fontos tudás birtokosai a Földön. Kétségtelen, hogy ismerek olyan bennfentes személyt is, aki kilóg a sorból. Így csak sóhajtani tudok, amikor általánosságban kellene véleményt megfogalmaznom egy-egy irányzatról. Minősíteni pedig nem minősíthetek.

A legtöbb, amit mondhatok, hogy a személyes tapasztalatom és tudásom alapján eredetileg jól indultak bizonyos szellemi irányzatok, majd utána egyes esetekben beszivárogtak közéjük olyan elemek, amelyek többé-kevésbé módosították a valódi céljukat.

Mindezek semmit sem vonnak le a tanulók lelkesedéséből, jóindulatából, az eszme hitelességéből és a nemes gondolatokból, csupán évek múltán derülhet ki a turpisság – ha egyáltalán van ilyen egy adott irányzaton belül.

 

Talán érdemes figyelembe venni és időről-időre felülvizsgálni olyan szempontokat, mint a dogmatizmus, az eredeti célok beteljesülése és gyakorlása, az egós tulajdonságok kérdésköre, önismeret és személyiségfejlődés valódisága, a szellemi-lelki érzékszervek beindulása, a tudatosság, a belső béke átélése és hasonlók.

 

cronachenuoresi.it

cronachenuoresi.it

 

Kérdés:

… „Én mint Rend tag ismerem a “tananyagot”, amit mindenki a saját szűrőjén keresztül értelmez és sajátít el. De a leglényegesebb, hogy a célja NEM rossz, nem lázít vagy nem beszél valami, vagy valaki ellen, hanem próbál a fény felé vinni a maga – néha egyszerű – eszközeivel, toleránsan. A Szabadkőművesekről nem ezt hallom, bár sokszor egybemossák a két irányzatot és nem tudom megismerni. Míg a Rózsakeresztes Rend mindenki számára nyitott, elérhető, addig a Szabadkőművesek közé csak férfi léphet, úgy, hogy valahányan javasolják, ami nekem nagyon furcsa. Igazából a kérdésem arra irányult, hogy valóban egy szellemi Rend célja lehet-e, hogy a tagjait megismerteti a tudással, majd később ezt a tudást szervezett formában a társadalom ellen fordítva megteremtik a lehetőségét, hogy az emberek megtapasztalják az anyagi lét “poklait”, hogy vissza tudjanak térni a fényhez. Mint ahogy valami hasonlót sugallt nekem egy blogban a “Láthatatlan Kéz” nevű személy. Valahol a polaritásban a Rózsakeresztes Rend ellenpólusa a Szabadkőműveseknek? Elnézést, ha nagy butaságokat írtam, de valóban ez foglalkoztat. Kíváncsi lennék az Ön véleményére. Ha valaki ismeri az Univerzális Törvényeket, miért tesz ellene? Miért bántana valaki mást, vagy venne el tőle bármit, ha tudja, hogy ezzel saját magát bántja és magától vesz el? Tehát mikor elvették a népek hitét és rákényszerítették például a keresztény vallást, akik ezt tették, tisztában voltak a tettük következményével, ebben biztos vagyok. Tehát lehet, hogy valaki, valakik célja  a rosszon keresztül vinni el a fényhez? Vagy túl naiv és tudatlan vagyok.
Nagyon megköszönném, ha megosztaná a nézőpontját velem.”

 

Válasz:

Bár nem tudok mindenkinek a kérdésére válaszolni, pláne nem hosszan, azonban ez a kérdéscsokor olyan sok alapvető spirituális, sőt metafizikai diszkrepanciát érint, hogy pár gondolatot fűznék hozzá.

 

Egy „szellemi rendet” említ az Olvasó. Nos, minden rend szellemi, mert van filozófiai-ideológiai alapja. Még ha valójában nem is volt mindig magasztos céljuk, azért a történelemben olyan rendek maradhattak csak fenn, amelyek mögött állt néhány igen-igen elhivatott személy. Attól, hogy szellemi rend valamilyen formáció, még korántsem biztos, hogy a társadalom javát szolgálja.

 

Másik dolog a célmeghatározás. Minden szervezetnek vannak célja, de hogy a rend ténylegesen mennyiben gondolja komolyan ezeket a célokat, illetve mennyire azonosul a deklarált céljaival, az más lapra tartozik. Sok szellemi rendről derült már ki, hogy a zászlóikra tűzött elvek, és a belső köreikben dívó doktrínák merőben eltértek egymástól. Így a külső máz egy laikus vagy kívülálló számára sokszor megtévesztő lehet. De ettől még jogilag simán működhet.

 

http://www.abundance-and-happiness.com/

http://www.abundance-and-happiness.com/

 

A tudást is említi az Olvasó. Nem gondolom, hogy a tudás csak jót vagy csak rosszat jelent. Jómagam egy olyan történetet ismerek, amelyen nem Ádám-Éva szerepel, hanem egy Mester, aki a jó és a rossz tudás „fáját” a tanítványaira bízta. Így ők dönthettek a felől, hogy mire használják az Élet adta lehetőségeiket. A tudás végtelenül sokféle lehet. Óvakodnék attól, hogy bármelyiket is kiragadjam.

Ezen túlmenően a jövő társadalma már most is egyénekből épül fel, tehát mindenkinek felelőssége van benne. Az embernek elsősorban és mindenekelőtt önmaga irányában van felelőssége: gondolati, szóbeli és cselekedetbeli szinteken egyaránt. Ha valaki a közízlés, a divat, reklámok, a könyvek, a biblia, a baráti kör, a tömeg vagy bármilyen más tényező hatására, illetve nyomására dönt, akkor is övé marad a felelősség! Ezt a szellemi rendek spirituális vezetői is tudják. Meg a jogászok, ügyvédek, marketingszakemberek, gyógyszer-lobbi stb.

A valódi spirituális, beavatotti tudással rendelkezők sokkal jobban ismerik az univerzális törvényeket, mint mutatják. Például, fel tudják mérni, hogy melyeket hághatják át és később mivel fogják azt visszájára fordítani. Így a „cél” szentesítheti az eszközt.

 

Miért bántana valaki mást, vagy venne el tőle bármit, ha tudja, hogy ezzel saját magát bántja és magától vesz el? Tehát mikor elvették a népek hitét és rákényszerítették például a keresztény vallást, akik ezt tették, tisztában voltak a tettük következményével, ebben biztos vagyok. Tehát lehet, hogy valaki, valakik célja  a rosszon keresztül vinni el a fényhez?

 

A döntő dilemma az, hogy előre nem megjósolható, hogy például egy szabadkőműves páholy vagy egy keresztény jellegű szervezet kényszerítő erők bevetésével valóban a „rosszon”/Sötétségen keresztül vezeti a tömeget/a tagokat a „jóba”/Fénybe, vagy ezt az ideológiát csak felhasználja és valójában a romlásba vezeti őket. Még egyszer, a felelősség az individuumé.

 

Metafizikailag azt mondhatjuk, hogy a Fény és a Sötétség erői, és azok Földre delegált vezetői nagyjából egálban vannak. (Lehet, hogy ez nem látszik, de erre az érvem a következő: még létezik az emberiség. Ha csak az emberiségen múlott volna a saját sorsa, akkor már régen eltűntették volna a Föld színéről a Sötétség Erői. Annak oka, hogy ez nem történt még meg és nem is fog, az Isteni Gondviselés Fényesebb oldalán leszületett „kiválasztottjai”. Megjegyzem, amikor a kiválasztottakat említem, nem a zsidó vallás híveire gondolok.)

Azzal nem ír magának negatív karmát egy, a Sötétséget szolgáló szellemi vezető, ha embereket nyer meg a saját ügyének, hiszen az ő feladata éppen ettől lesz sikeres. Hangsúlyozom, hogy ez nem erkölcsi kérdésről szól, hanem metafizikáról. Nehéz felfogni és feldolgozni a rózsaszín álmokat dédelgető tanulóknak, hogy a Rossz nem nyeri el méltó büntetését, ha rosszat csinál. Sőt!

Miként azt a metafizikai folyamatot is nehéz minden beavatottnak megemészteni, hogy a Sötétség is több akar lenni önmagánál és a Fény is. Mind a két irányzat terjeszkedni, gyarapodni, bővülni szeretne a Teremtésben, minden szinten. A kettő közötti dinamika és okkult háború ma is zajlik. Az emberiségnek és neked, nyájas Olvasó, ezt kellene tudatosítanod. Az emberi harmadik szemet rejtő fátylak mögül képtelenség látni a valóságot. Az emberi elmét beborító ideológiai köd eltompítja az érzékszerveket. De aki a fátylakat lefejti és érzékszerveit aktiválja, s behangolja a valóság magasabb szintjeire, az majd érzékelni fogja a Fényt és a Sötétséget egyaránt. Majd akkor dől el, hogy melyik oldalra áll. Addig marad a hit.

Számomra illuzórikus próbálkozásnak tűnik, hogy magasabb rendű érzékszervek és a magasabb világokban szerzett megtapasztalások nélkül valaki előre eldöntse önmagáról vagy egy szellemi iskoláról, hogy hova tartozik. Az egót ki lehet elégíteni, önmagunkat és a társainkat meg lehet győzni, de ebből a látszatvilágból nyert információk akkor is látszatok maradnak.

 

Majd amikor az élet próbára tesz mindenkit egyénileg, akkor megnézem, hova áll, melyik spirituális törvényt alkalmazza, alkalmazza-e egyáltalán, amit elvileg tud stb.

Amikor az élet nagy dolgairól beszélünk, akkor rájövünk, hogy nem az irányzatok tehetnek a mi sorsunkról, hanem mi magunk szőjük életünk fonalát. A szellemi irányzatok pedig vagy bevallják ezt, vagy nem.

 

Végül, a válaszom igen. Elképzelhető, hogy a „rosszon keresztül” vezet út a Fényhez. Én ezt rendben valónak tartom, mert csak így bizonyosodhat meg a megélő arról, hogy döntése helyes volt, amikor a Fényt választotta. Ezt mindenki utólag fogja belátni.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..