Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Öngyógyítás bioélelmiszerekkel

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

A természetes állapotukban megőrzött és vegyszermentes bioélelmiszerek egyre nagyobb teret hódítanak az étkezési kultúránkban. Nem véletlenül, hiszen általuk sokkal egészségesebbé válhatunk, illetve visszaállíthatjuk testünk és elménk elveszített harmóniáját.

 

Mindenkiben felmerül előbb vagy utóbb a kérdés, hogy mitől bio az egyik élelmiszer és mitől nem bio a másik. Nos, a különbség az ökológiai módszerekben rejlik. Ami bio, azt úgy termesztették, vagy állították elő, hogy a lehető legtöbb élettanilag lényeges értékét megőrizze. Magyarul, akár nyers, akár feldolgozott élelmiszerről legyen szó, az előállítók bizonyos szigorú szabályokat és törvényeket betartva törekedtek arra, hogy élettani szempontból a lehető legkedvezőbb termékeket állítsák elő. Ebből következnek a bioélelmiszerek előnyei.

 

Mivel a zöldségekben és a gyümölcsökben megtalálható vitamin és ásványi anyag megmarad a bioelőállítás során, ezért ezeknek óriási előnyei vannak: optimális formában tartalmazzák az említett vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek szervesen részt vesznek a szervezet alapigényeinek a kielégítésében, ezáltal csökkentik a vitamin- és ásványi anyag hiány kialakulásának kockázatát.

 

Mivel a bioélelmiszerek nem tartalmaznak vegyszereket, káros anyagokat és szennyeződéseket, ezért nem jelentenek plusz terhet az anyagcsere, valamint a kiválasztás számára. Így nem kötik le a test értéket energiáit, nem halmozódnak fel és nem képeznek salak- és méreganyagokat. Ily módon megkímélik a szervezetet, megtakarítva ezzel egy nem kis mennyiségű energiát. Sőt, ezáltal növelik a szervezet immunitását.

Ugyanez elmondható a mesterséges ízfokozókról és aromákról, melyek művi úton csapják be a szervezetet: azt használják ki, hogy amit mi intenzívebb ízűnek érzünk, abban több értékes hatóanyagot sejtünk. De ez a legtöbb esetben (ön)becsapás.

 

Lényeges a tudatosság, ha a táplálkozásról van szó. A legtöbb ember nem is tudja, hogy a legtöbb megvásárolt élelmiszerének milyen a múltja. Például ki tudná megmondani bármelyik élelmiszerének a nitrát-tartalmát? Ki az, aki megnézi ezt a paramétert, mielőtt a bevásárló kosarába rakja.

 

Jó tudni, hogy aki biogazdálkodásból származó élelmiszereket fogyaszt, az nem visz be a szervezetébe műtrágyát, szintetikus vegyszereket, különböző növényvédő szereket, tilos továbbá a génmódosított szerek, az ionizációs besugárzás alkalmazása.

Ami a bioállattartást illeti, gondoljuk meg, hogy olyan húst fogyaszthatunk, amely biztosan nem tartalmaz sem antibiotikumokat, sem hozamfokozókat, illetve az ilyen húsfélékből előállított készítmények feldolgozása során semmilyen mesterséges adalékanyagot nem használnak fel.

Mi ez, ha nem a szervezet megkímélése, millió probléma és rejtett, lappangó esetleges szövődmény elkerülése? Pusztán már azzal gyógyíthatja valaki magát, hogy megelőzi az efféle gondok kialakulását.

 

A minőségileg magasabb rendű biotáplálékot fogyasztók kétségtelenül egészségesebb életmódot folytatnak, mint a hagyományos táplálkozás szerelmesei. A számottevő különbség jobbára csak akkor világlik ki, amikor a szervezet legyengül és a regenerációhoz szükséges idő- és energia-befektetés kérdése kerül szóba. Aki már átesett komolyabb, illetve elhúzódó betegségeken, tudja, hogy hogy egy jól beállított étrend már fél siker. Miért? Mert a számunkra ideális beltartalmi értékekkel rendelkező élelmiszerek támogatják az öngyógyító folyamatainkat. Logikusnak tűnik a következő kérdés: akkor miért hagyjuk abba az optimális táplálkozást, miután teljesen helyreállítottuk az egészségünket? Természetesen nem arról van szó, hogy ugyanúgy kellene táplálkoznunk egészségesen, mint betegen. Erről szó sincs. De a helyesen összeválogatott élelmiszerek és az igényeinkre szabott étrend, amelyben kulcsfontosságú szerep jut a bioélelmiszereknek, egy felbecsülhetetlenül értékes támogatás lehetne a szervezetünk számára.

 

Sokan borongunk azon, hogy csökken a népességszaporulat. Ennek azonban nem csak anyagi okai vannak. Az emberek termékenysége az utóbbi időben rohamosan visszaesett. Sok szellemi és lelki faktor mellett a helytelen, sőt sokszor a kifejezetten felelőtlen táplálkozás is vastag betűvel szerepelhet a kiváltó okok listáján. A táplálkozási szokásaink és a termékenységünk között bizony szoros összefüggés áll fenn. Az egészséges utódok, de egyáltalán az utódok nemzéséhez nagymértékben hozzájárul a biotáplálkozás. Ezt a megállapítást értékes vizsgálatok támasztják alá.

 

Végezetül fontosnak tartom megjegyezni, hogy kizárólag ellenőrzött bioélelmiszereket vásároljunk.

Nem véletlen, hogy államilag elismert ellenőrző szervezet igazolja egy-egy élelmiszerről a származását és az előállítását. A biogazdálkodás módszereivel előállított zöldségfélék, gyümölcsök, tejtermékek és pékáruk, továbbá az egyéb termékek mind betartalmi értéküket, mind a magukba zárt természetes erőket tekintve az egyik legjobb választás, ha öngyógyításról van szó, mert van abban valami igazság, hogy amit eszel, azzá leszel.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..