Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Önismeret rovat – A bűntudat ideje lejárt!

Miből fakad az emberben a bűntudat, a lelkiismeret-furdalás és az önvád? – erre a kérdésre keresem a választ ebben az önvizsgálati és önismereti cikkben. Immáron annyifélét lehet hallani és olvasni ebben a tárgykörben, hogy jónak látom, ha a mi álláspontunkat is kifejtem.

 

önismeret1Talán nincs is olyan életművelő, aki ne érzett volna élete folyamán bűntudatot. Ki vallásos érzületből érezte már magát vétkesnek, ki a szülei elmarasztalásai miatt, ki a lustasága, ki a mássága, ki a különcsége, ki a szenvedélybetegsége, ki a kirekesztettsége miatt kezdett el kételkedni valamiben. De miben? A kérdés inkább az, hogy kiben?

A bűntudat egy megosztó erő, a kétely egyik fajtája, mely mindenkoron a szenvedély kötőerejéből és a tudatlanságunk sötétjéből születik meg. Olyan automatizmus ez a személyiségünk tudatalatti szférájából, mely gejzírként tör elő és tornádója olyan akár a válófélben lévő megvadult és bosszúálló feleség: viszi a házat, a kocsit és a vagyont. Egyszóval, ha előbújik belőlünk a bűntudat démona, mely saját teremtményünk, akkor uralkodik rajtunk.

 

önismeret2Mindenki követ el hibákat az életben, de vannak visszatérő és mélyreható, szarvas vétségeink, amelyek többnyire visszavezethetők egy bizonyos diszharmóniánkra, hiányosságunkra vagy fogyatékosságunkra. A bűntudat egy olyan attitűd, ami a nem értésből fakad. Valamit nem látunk, nem veszünk észre az életünkben. Amit pedig nem látunk, arra nem is figyelhetünk, tehát ténylegesen nem vagyunk éberek, nem vagyunk kihegyezve az adott dologra. Akkor viszont törvényszerű, hogy nem is tudjuk figyelembe venni, így a hibázás elkerülhetetlen. Mi a hibázás? Egy feladat, egy életszituáció rossz megoldása. Természetesen utólag már leesik a tantusz és rádöbbenünk, hogy hibáztunk: akaratlanul megsértettünk valakit a figyelmetlenségünkkel, a feledékenységünkkel stb. Ekkor ébred fel bennünk a bűntudat, amivel kezdenünk kellene valamit, mert különben vírus módjára terjed személyiségünkben és lerombolja az önértékelésünket.

 

Sokszor tapasztalom, hogy a társas környezet és a társadalom még rá is kontráz az amúgy is mardosó bűntudatunkra már csak azért is, hogy még jobban a földbe döngölje és megalázza a polgárt. Persze megalázni csak azt lehet, aki hagyja magát, akinek nincs egy stabil önértékelése. De sokaknak nincs. Szóval, a bűntudatot kelteni a másikban és fenntartani azért éri meg valaki(k)nek, mert ezáltal manipulálhatóvá válik az egyén. Tulajdonképpen a bűntudat hatására a személyiség leengedi a védelmi pajzsát, mintha meggyengülne a mentális és pszichés immunrendszerünk és ezáltal könnyen befolyásolhatóvá válunk. Ezt mesterségesen is ki lehet váltani az emberből, akár reklámok is sugallhatnak érdemtelenséget és közvetve bűntudatot: „Magának még nincs ilyen-olyan eszköze, akkor…?”, „Ha szereti a gyermekeit (a családját), akkor mindenképpen vásároljon ilyet, mert…!”. A sugalmazott kiegészítést már az emberi elme teszi hozzá. A bűntudat miatt kompenzálunk és vásárolunk is az adott termékből.

önismeret4A bűntudat keltése a szülő gyermek viszonyban is mindennaposnak mondható. „Kisfiam, nem szégyelled magad, amiért…?” „Szégyelld magad, amiért…!” „Nincs lelkiismeret-furdalásod?” „Bezzeg a barátod mennyivel szorgalmasabb nálad!” „Ha te sem figyelsz anyádra, anyád se fog neked segíteni, aztán majd meglátod, mire mész nélküle!” Ilyen és ehhez hasonló típusú minősítések, lelki zsarolások és fenyegetőzések hangzanak el nap mint nap a családokban.

S akkor még nem beszéltem a párkapcsolatokban tudatosan alkalmazott lelki zsarolásról és terrorról. „Ne merd megtenni, mert ha megteszed, én nyomban…” „Ha neked szabad, akkor nekem is jár egy kis…”  A példák végtelen sora mögött vegyük észre a mozgatórugókat! A bűntudat mindig kételyből indul ki: kételkedünk magunkban és/vagy a másik félben. A szavahihetőségében, a hűségében, a megbízhatóságában, a hitében, cselekedeteiben, és ezért a sértett fél vagy összeomlik, vagyis bűntudatot érez magában és egy hatalmas belső feszültség keletkezik benne, ami végül is megkérdőjelezi korábbi viselkedés helyes voltát.

Sokan itt törnek meg és a bűntudattól sanyargatott magatartásformák valamelyikét öltik magukra és szenvednek miatta. Ez egyfajta elnyomás, amely főnök-beosztott, szülő-gyermek, férj-feleség viszonyában az uralkodó és az alattvaló (esetleg alávaló) szerepek kiosztásának felel meg.

 

A bűntudat keltése mindenképen agressziót tükröz. Az egyik fél uralkodni akar a másikon, s mivel nem válogat az eszközökben, egy erkölcstelen, nemtelen, de annál hatásosabb eszközhöz folyamodik: megingatja a másik hitét, megbontja az önérzetét, kibillenti a magabiztosságából az illetőt, s onnantól kezdve képletesen legyőzi őt. A bűntudat azonban nem megoldás. A bűntudat egy börtön, amibe akár életfogytiglan is beköltözhetünk.

 

önismeret5Nagyon sok földi vallás azzal próbálja híveit megtartani és irányítani, hogy különböző kényszerítő erőket – dogmákat, kötelmeket, parancsolatokat, törvényeket – alkalmaz, melyek egyik legtipikusabb formája a bűntudat. Vagyis úgy kényszerítik az embert alázatra a különböző vallási felekezetek, hogy felébresztik az emberi tudattalan sötétjében a bűntudatot. Ez spirituális szemszögből nézve óriási hiba és bizonyos hamisságot tükröz, amit persze a hívő legtöbbször nem vesz észre.

 

Az individuális értékeket és tendenciákat tisztelő ezoterikus irányzatok nem akarnak szigorúak lenni és nem akarják lekorlátozni az egyéniséget. Nem szabad azonban ezt félreérteni. A spirituális szertartásos és hagyományőrző életmód ugyanis arra mutat rá, hogy az érett individuum sajátos ismérve az önszabályozás. Vagyis mindenkinek végső soron önmagát kéne leszabályozni, ha a helyzet úgy kívánja, de egyáltalán nem szükséges a személyiséget csökkenteni és még csak bűntudatra sincs ehhez szükség. Egyszerűen a belső ellenállásunkat kell legyőznünk anélkül, hogy a személyiségünk sérülne. Ebbe tehát nem kell beleroppanni. Szó sincs erről. Sőt, mosolyogni mindig lehet. Az életismerő és az életművelő nem arról ismerszik meg, hogy komoly, komor és csak bölcsességekben meg dogmákban képes gondolkodni, s csak szóvirágokban képes kifejezni magát. Nem. Nem erre van szükség. Az embernek méltóságra van szüksége és önbizalomra van szüksége és önbecsülésre van szüksége és alázatra van szüksége. Ha valaki elveszíti a személyiségét a fejlődésben, mert azt hiszi, hogy az a jó, akkor azzal elveszíti az alázatot is saját magából, márpedig az alázatra nagyon nagy szükség van.

 

Mondok én valamit, az egó egyik trükkje a bűntudat, melyet azért kreál, hogy megzavarja azt az érést, a személyiség kibontakozását, s azt a tevékenységet, amivel éppen foglalatoskodsz. Az egó legfőbb célja, hogy kiirtsa az emberből a spirituális energiákat. Miért? Mert az egó energiái alacsonyrezgésűek, míg a spiritualizáló erők magasabb rezgésűek. Az egó erőszakos és mindenáron megpróbálja kiszélesíteni a mozgásterét azáltal, hogy bűntudatot kelt és csupa olyan érzést indít el az emberben – főként kételyeket és más ehhez hasonló gondolatokat –, amelyekkel megpróbálja irtani a pozitív energiákat.

önismeret4Elárulok egy hatalmas okkult titkot: valójában nincs bűntudat! A létezésben nincs bűntudat! Ha az egó visszaszorul, a lélek és a gondolkodás nem lesznek ellentmondásban egymással. Az éberség csak a harmóniával jön létre. A lélek folyamatosan hangolt állapotban van. Jelzi például, hogy jó helyen vagy-e. Jelei érzetek formájában mindig jelentkeznek és a jó útra csalnak, ha meghallod és megérted a jelezéseit. Mert bizony a lélek csak akkor képes hatást gyakorolni a tudatra, ha éber vagy és rá vagy hangolva. Végeredményben az egó folyamatosan ez ellen küzd.

Így hát le a bűntudattal, mert az teljességgel felesleges! A bűntudat nem vezet sehova, csak időt és energiát vesz el az embertől!

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..