Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Önismeret rovat – Előítélet

Az előítélet egy viselkedési mód, tulajdonképpen egy hibás viszony kialakítása valamely személlyel, vagy helyzettel kapcsolatban. Hibás azért, mert mindig az ismeret hiányából, téves, a szükségesnél kevesebb, vagy eltorzított információkból fakad. Így nem csak annak rossz, akiről az előítéletet alkotják, hanem annak is, aki a létrehozója, hiszen ezáltal tudatlanságból dönt, minekután előre megjósolható, hogy döntése eleve negatív következményekkel fog járni.

 

önismeret1Az előítélet-alkotással csaknem egész életünkben foglalkozunk. Sokszor nem is vesszük észre magunkon, hogy előítéletesek vagyunk. Például, amikor szidjuk a másikat, negatív megkülönböztetésekkel élünk, oktalanul megbántjuk embertársunkat pusztán azért, mert mi azt hisszük, vagy azt gondoljuk róla, hogy…

Itt kezdődik az érvelés, a magyarázkodás, mely egy hibás mintán alapszik. Az emberi gondolkodás túlzó és általánosító, vagyis sokszor azért alakítunk ki előre negatív és lenéző véleményt egy személyről, mert feltételezzük – tehát nem tudjuk! – róla, hogy rendelkezik valamilyen általunk nem kedvelt, vagy erkölcsileg rossznak tartott jellemvonással, vagy olyan dolgot tett, amiről nekünk rossz véleményünk, tapasztalatunk van.

 

Ez önmagában még csak egy negatív konstrukció, egy elutasító előítélet lenne, a gondot azonban az okozza, hogy az ember nem áll meg ennél a feltételezésnél, hanem idegenkedő érzelmeket társít a szerinte negatív tulajdonságokkal rendelkező személlyel szemben. (Persze itt elfelejtjük, hogy nekünk is lehet jó pár másokat irritáló tulajdonságunk és nekünk sem esne jól, ha igazságtalanul megvádolnának minket egy efféle tulajdonsággal, s ránk húznák a vizes lepedőt pusztán azért, amiért alkalmilag vagy látszólag rosszabb énünket vettük elő, feltéve, hogy egyáltalán hibáztunk.)

Miközben berzenkedik az ítéletalkotó, elfelejti, hogy saját magának is árt ezzel és csak azt bizonyítja be, hogy adott helyzetben mennyire nem tud uralkodni magán, s hogy hol húzódnak a saját személyiségének korlátai. De lássuk részletesen, mit veszít, aki előítéletes.

 

önismeret3

 

A pillanatnyi benyomások lehetnek tényszerűek és ingerelhetnek bennünket szánalmas ítélethozatalra, de attól még az nem lesz helyénvaló!

Minden ember rendelkezik jó és rossz tulajdonságokkal – ebben nagyon is hasonlítunk. Ha valakit nem ismerünk, vagy csak először látjuk, vagy csupán néhány megnyilvánulását ismerjük az illetőnek, akkor több szempontból sem célszerű lebecsülnünk és diszkriminálnunk őt egy-egy pillanatnyi kép alapján.

 

  • Egy adott helyzet, minden időszak pillanatok sorából áll, de ebben az időszakban megválaszthatjuk, hogy boldogan élünk-e, vagy sem. Aki megvető előítéletet alkot, abban olyan feszültség gerjed, ami nem boldogít.
  • Az érzelmek múlandóak, a jelen idő múlandó. Vegyük észre, hogy csupa átmeneti dolog irányítja az életünket, s ezek az átmeneti dolgok cselekedetekre sarkalnak bennünket, melyeknek következményei vannak: érzelmi következmények és újabb cselekmények. A negatív előítélet negatív érzelmeket vált ki, s legtöbbször a megítélt félben is negatív emóciókat szül. Máris íródik a karma, mert nem tudtunk magunknak parancsolni. (Ilyenkor szokott önfelmentő, amorális módon vállat rándítani az előítélet alkotója és fittyet hány a következményekre. Hát, ezért kell még sokat tanulnia az ilyen embernek.)
  • Bizonyos egós megítélésből (példának okáért, kicsinyességből) származó bonyodalmak simán elkerülhetőek lennének, ha a valódi spirituális tanítások szellemiségét magunkba szívnánk, alkalmaznánk, s mélyebb érzelmi tapasztalatokat gyűjtenétek magunkba.
  • Ha bizonyos dolgok – például bántó előítéletek alkotása, romboló érzelmek – ismétlődnek az életünkben, s ezek negatív lecsapódásban kerülnek értelmezésre általunk, mert felismertük ezek helytelen voltát, tehát negatív érzelmeket váltanak ki belőlünk és szerencsétlennek érezzük magunkat emberként, akkor jusson eszünkbe, hogy a tapasztalatoknak az átélését megszakíthatjuk, hogyha az eredeti, tiszta gondolatok feltörnek az elménkben. Nem szabad minden előítéletnek igazat adnunk! Szűrnünk kell a felénk irányuló minősítéseket!
  • Nem legyünk függők! Ha másképp állnánk a mindennapokhoz, más történések lennének az életünkben is. Ne engedjük ki a kezünkből a gyeplőt, életünk irányítását ne adjuk át a gondoknak, főként ne a mások által tudatosan keltett gondoknak! Történhetnek velünk és másokkal is méltánytalan események, melyek függőséget okoznak, melyekkel kellemetlen érzelmi eseményeket és csupa olyan történést hozhatunk be az életünkbe, ami irányít bennünket, mégse ítéljünk, mert valójában önmagunkat ítéljük el! Felelősek vagyunk saját emocionális és erkölcsi viselkedésünkért, ezért azt javasolom, hogy mi kontrolláljuk magunkat, ne mások!
  • Megoldás: használjuk az ezotéria kínálta igazi tudást (ne önigazolásra!), hogy se a pillanatnyi szituációk, se a múltbeli események ne befolyásoljanak bennünket! Legyünk tettre készek, s ne függjünk a szokványos dolgoktól.

 

önismeret5

 

Összegezve, az előítéletesség egy emberi hiba, ami a nem kellően kimunkált elmében születik az éretlen egó hatására. Az előítélet alapvetően tévedésre vagy torz információkra vezethető vissza, melyek másoktól is származhatnak, de mi magunk is lehetünk a kitalálójuk, kiagyalójuk. Feloldani úgy lehetne, ha új ismeretekhez jutnánk az adott személlyel vagy helyzettel kapcsolatban és új értékeket fedeznénk fel a viselkedésében, amire általában azért nem szokott sor kerülni, mert az ítélet alkotója már eleve kizárja a saját álláspontját megingató, esetlegesen pozitív ismeretek befogadását. Így a személyiség bezárkózik, illetve elzárkózik az újtól, mert nem hajlandó önmaga megváltoztatására, hiszen azt hiszi, hogy azzal beismerné, aláírná korábbi ítéletalkotásának szegénységi bizonyítványát. Túllépni ezen a gáton úgy lehet, ha rugalmassá válunk és gondolkodással, őszinte belátással, valamint a spirituális megoldásokkal oldjuk személyiségünk gátjait.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..