Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Önismeret rovat: Hazugság és belső konfliktus – Az emberi személyiség fejlődése

Sokszor túlontúl feszültek vagyunk, sokat szorongunk és félünk legbelül. Ilyenkor eltűnődünk, vajon meg tudunk-e felelni minden vállalt és előírt kötelességünknek az életben, vagy sem? Mi legyen a fontossági sorrend a családom, a gyermekeim, a munkám, az emberi kapcsolataim és saját magam között? Hogyan oldjam fel a nyomást magamban, ha úgy érzem, túl sok súly nehezedik rám? Lehet-e hazugság nélkül élni egy csalfa világban? Meddig mehetek el a döntéshozatalomban a hazugság kényszerére hivatkozva?

 

 

A hazugságnak komoly társadalmi szerep jutott korunkban. Nem ez az egyetlen, mégis az egyik legalapvetőbb romboló vonása a spirituális gondolkodástól elszakadó embernek. Az emberek hiába olvasnak el jobbnál-jobb könyveket, valahogy átsiklanak a személyiségfejlődés leglényegesebb pontjai felett. Például sokan nem ismerik meg a saját személyiségük működését.

 

Az emberi személyiség olyan önszabályozó rendszer, ami rendkívül érzékenyen reagál arra, ha a belső egysége és egyensúlya valamilyen okból megbillen. Például elég, ha nem nekünk adnak igazat, elegendő, ha jogosan vagy jogtalanul elmarasztalnak bennünket valamiért, és máris „kiborul a bili”, azonnal felbillen a belső egyensúlyunk. Márpedig ez így egyáltalán nem vall rendíthetetlen, sziklaszilárd harmóniára, vagy spirituálisan nagyra értékelhető tudatállapotra, amelyre pedig a legtöbb ezoterikus ember mélyen belül vágyik!

 

 

Azt minden embernek el kellene fogadnia, hogy a társas együttélés bonyolult viszonyai, a társas alkalmazkodás és a célmegvalósítás sokrétű követelményei szüntelenül termelik a belső összhang megbomlásának feltételeit. Ezek még nem farkastörvények, ezek pusztán az életünkkel együtt járó alapvető viszonyok. Tehát ne legyünk se naivak, se idealisták, a mai világ a diszharmónia világa. Ebből kifolyólag ezek a viszonyok és körülmények – tetszik vagy nem tetszik – ily módon szüntelenül működésre kényszerítik a személyiség kiegyensúlyozó mechanizmusait. Ez – szerintem – ennyire egyszerű! Az emberek többsége mégsem szeretné ezt elfogadni. Ettől aztán sokan szenvednek. Szerintem, feleslegesen.

 

Ha túljutottunk a társadalmi helyzetünk személyiségünkre gyakorolt hatásainak elfogadásán, akkor leszűrhetjük azt is, hogy a belső egyensúly felborulásának, ugyanakkor az egyensúly helyreállításának számtalan változatát hozza létre maga az élet, a társadalmi gyakorlat is.

 

A belső konfliktusoknak vannak olyan típusai is, amelyekben az ember egyéni törekvései és a társadalmi együttélés bizonyos normái, pontosabban a társadalmi normáknak megfelelő viselkedés belső szükséglete kerül ellentmondásba – emellett egymással ténylegesen is belső ellentmondásban állhatnak. Tehát a kérdés: az egyéni céljaim javára döntsek, vagy a társadalmi normáknak feleljek meg? Nem kis dilemma ez az ember életében. De hadd térjek vissza a hazugságra, hiszen a hazugságnál már eleve eldöntöttem, hogy a saját céljaimra szavazok!

 

 

Általában a belső konfliktushelyzeteknek az a sajátos vonásuk, hogy az emberben egyfelől kínos feszültséget, szorongást keltenek, másfelől viszont döntésre, állapotváltoztatásra, valamilyen új egyensúlyi állapot létrehozására mozgósítják a személyiséget. Ha tehát a hazugság nyomán bennünk valamilyen elégedetlenség, diszharmónia alakul ki, azzal máris motiválttá válunk a változtatásra. A kellemetlen belső érzés arra ösztönzi a személyiséget, hogy önmagán és/vagy a körülményein változtasson. Ezzel máris fejlődésnek indul a személyiség, hiszen egyrészt ezáltal megváltozik az ember önmagáról alkotott képe, másrészt elgondolkodik azon, hogy az életében mit kéne jobban csinálnia, hogy legközelebb ne kelljen a hazugság lehetőségével élnie.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..