Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Önmegvalósítás

Sokan félreértik az önérvényesítés szó tartalmát, egy picit pejoratív kicsengése is lehet a vájt fülűek számára, holott spirituális értelemben egyáltalán nem erről szól a fáma. Vizsgáljuk meg, hogy ezoterikus megközelítésben mennyire hasznos és evidens dolgokról szól az önérvényesítés.

 

önmegvalósítás2

Amikor egy gyermek megpróbálja rávenni szüleit, hogy az általa kiszemelt játékot vegyék meg neki szülinapjára, vagy amikor az általa preferált színre szeretné kidekoráltatni a szobáját, vagy amikor kamaszkorban megszabja, hogy neki melyik viselet és stílus áll jól aktuálisan, akkor tulajdonképpen önérvényesít. Amennyiben az ember törekszik benső vágyai kibontakoztatására, amikor azon munkálkodik, hogy kihozza magából az ideális énképének legmegfelelőbb személyiséget, akkor nem tesz mást, mint önérvényesít. A személyiség fejlődése, az önkifejezés fejlesztése, az egészséges önbizalom és önértékelés mind-mind olyan pillérei az önérvényesítő magatartásnak, amelyek bármelyikének megbillenése drasztikus egyensúlyvesztést idézi elő az önérvényesítésben.

 

önmegvalósítás4

Voltaképpen, ha jobban belegondolunk, vágyainkat és álmainkat nem egyedül, hanem másokkal együtt érhetjük el. Ehhez azonban kell egy viszonylag jól működő, stabil, illetve a stabilitását minduntalan visszanyerni képes én, amolyan „keljfeljancsi”, mert máskülönben a külvilág zavaró és folyamatosan felénk áradó befolyásoló tényezői eltéríthetnek bennünket a kitűzött céljainktól. Melyek lehetnek ezek a manipulatív tényezők: agresszió, harag, irigység, hazugságok, önzőség, kritika, lejáratás, elfogadás hiánya többek között.

 

Az én-érvényesítés nem valósulhat meg a nélkül, hogy a környezetünkkel konfliktusba ne kerülnénk. Aki ezt nem fogadja el, vagy csak nehezen képes feldolgozni, annak mindenképpen erősítenie kellene az énjét, az önbizalmát és az önértékelését. A konfliktusok nem feltétlenül rosszak, nem mindig jelentenek véres háborúkat, sokkal inkább átmeneti kríziseket. Talán közelebb járunk az igazsághoz, ha konfliktusokat lovagi tornákként vagy szamurájok küzdelmeként fogjuk fel, amiben a becsületes és tiszteleten alapuló megmérettetés a lényeg, s nem saját makacsságunk és agressziónk kiélése.

 

Egyébiránt a tudatosság fényébe emelt énünk hosszútávon csak akkor tud érvényesülni, ha sikerélményeket él át és ezek adnak számára egy belső hajtóerőt, egyfajta lendületet, ami átrepíti a problémák tengere felett. Félre értés ne essék, a probléma- és a konfliktuskezelés kulcsfontosságú az én-fejlődésben. Minden válság egy lehetőség, hogy újra összeszedjük magunkat és felnőjünk a feladathoz. Az érés stádiumában lévő egó bizony nem könnyen hajlik a változásra, annál inkább törekszik mások és a környezetének megváltoztatására. Összefoglalva, figyeljünk oda magunkra, hogy naponta hányszor alkalmazkodunk másokhoz és mennyiszer várjuk el másoktól, hogy hozzánk igazodjanak. Egy dinamikának kellene megszületni mindenben: adok-kapok, te és én. A túlzott szélsőségeket pedig jobb elkerülni, illetve minimálisra csökkenteni.

 

önmegvalósítás6

 

Vannak rosszabb napok, amikor semmi nem úgy alakul, amikor semmi nem úgy sül el, ahogyan szeretnénk, ilyenkor az emocionális intelligenciánkat hívhatjuk segítségül. Ez röviden annyit jelent, hogy érzelmi síkon azt kommunikáljuk kifelé, ami a valódi helyzetünk. Igenis, be lehet ismerni őszintén, hogy aznap feszültek, hisztisek, elviselhetetlenek vagyunk, s ehhez kérjük környezetünk toleranciáját. Hidd el, hogy ilyenkor sokakban együttérzés ébred az irányodba és az elfogadás, a megismerés irányába indulnak el az emberi kapcsolataid.

 

Boldog napot!

Száraz György

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..