Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Óriási föld alatt rejtőző óceánt fedeztek fel a Takla-Makán-sivatagban

A kínai tudósok véletlenségből felfedeztek egy föld alatt megbúvó, hatalmas óceánt az Észak-Kínában található Takla-Makán-sivatagban.

 

Lássuk, mit tudtunk eddig erről a sivatagról!

 

A Takla-Makán homoksivatag Közép-Ázsiában, Kína Hszincsiang tartományában, a lefolyástalan Tarim-medencében, a Kunlun-hegységtől északra, a Pamír és a Tien-san hegységektől keletre, illetve délre helyezkedik el.

A világ egyik legnagyobb homoksivataga és a nem sarki sivatagok közül a 15. legnagyobb.

 Területe 270 000 km², legnagyobb hosszúsága mintegy 1000, legnagyobb szélessége mintegy 400 kilométer.

Északi és déli szegélyén haladt át a Selyemút egy-egy ága. Kína néhány évvel ezelőtt építette meg a sivatag déli részében lévő Hotánt és az északi Luntait összekötő Tarim sivatagi főutat.

A Takla-Makán a hideg sivatag tipikus példája. Klímáját főleg az alakítja, hogy mélyen a kontinens belsejében fekszik, több ezer kilométernyire az óceántól, és viszonylag közel Szibéria hideg légtömegeihez. Éjszakái nyáron is hidegek, télen pedig a sivatagban −20 °C-ot is mértek.

A 2008-as kínai téli viharok idején fordult elő emberemlékezet óta először, hogy a teljes Takla-Makánt hóréteg borította, egyes helyeken négy centiméteres vastagságban.

Forrás: https://hu.wikipedia.org

 

A Takla-Makán sivatagra eddig úgy tekintettek, mint a világ egyik legszárazabb helyeire.

 

A Taklamakán-sivatag Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területén.

A Taklamakán-sivatag Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területén.

 

A föld alatt megbúvó sós víz legnagyobb mennyisége nagyjából ötszöröse az USA Nagy-tavaiban található víznek a kutatók szerint.

 

„Ez döbbenetesen nagy vízmennyiség.” – közölte Li Yan professzor, aki a vizsgálatot vezette a Kínai Tudományos Intézetnek a Hszincsiang fővárosában, Urumqiban található Hszincsiangi Közgazdasági és Geográfiai Intézetében.

 

„Azelőtt soha még csak képzelni se mertük volna, hogy víz lehet a homok alatt. A Dél-Kínai Morning Post-nak elmondta, hogy elképzelhető, hogy meg kell változtatnunk a sivatagról szóló definíciónkat.

 

1.2

 

1.3

 

Régóta gyanítottuk, hogy igencsak bőséges olvadékvíz található ott, de annak pontos mennyisége ez eddig ismeretlen volt.

 

A kutatók éppen a sivatagok egyes „szénelnyelőknek” nevezett részeit tanulmányozták, amikor ezt a felfedezést tették. A szénelnyelők meg tudnák magyarázni a széndioxid szisztematikus eltűnését a Tarim-medencében.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/articles1/giantoceantaklamakan.php#.Vb8Vt_ntmkp

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..