Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Orosz tudósok kijelentették, hogy az aszteroidákat fel kellene használni bolygóközi közlekedésre és a bolygók kolonizációjára

Az aszteroidákban rejlő kolonizáció az űrkutatás egyik legígéretesebb területe, annál is inkább, mint hogy erőforrások kitermelésére használjuk őket – jelentették ki orosz tudósok. Elképzelhető, hogy a zárt ciklusú ökológiai rendszerek létrehozásával alkalmassá tegyék az aszteroidákat űrbázisok számára.

 

http://www.theepochtimes.com/

 

Az aszteroidákat azért könnyebb gyakran elérni, mert olykor nagyon közel haladnak el a Föld mellett. Valójában, jellemző módon könnyebb őket elérni, mint a Holdat – állítja Sergey Antonenko, a Khrunichev State Space Research and Production Center vezetője.

 

„Körülbelül 10 000 aszteroida kering a Föld körül és a kisbolygó-öv megközelítőleg 2 millió égitestet tartalmaz. A teljes méretük a Föld háromszorosa.” – közölte Antonenko egy űrtechnológiai fórumon szerdán, majd hozzátette, hogy sokkal jobban is ki lehetne aknázni az aszteroidák belsejét annál, mint hogy ásványi nyersanyagokat nyerjünk ki belőlük.

 

Véleményét Andrey Degermendzhi, Biophysics Institute of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences (az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Karának Intézete) igazgatója is osztja, aki hisz abban, hogy az aszteroidák keringése gravitációt indukálhat, s lehetségesnek tartja, hogy zárt ökoszisztémák jöjjenek létre a kis égitestek belsejében.

 

Kijelentette, hogy a zárt rendszerű technológiákat először a Földön lehetne tesztelni. Degermendzhi szintúgy hisz abban, hogy az aszteroidákat szállítmányozási célokra is fel lehetne használni.

 

„Azokat a kisbolygókat, amelyek a Jupiter és a Mars között elliptikus pályán keringenek, eszközökként lehetne felhasználni részint űrközlekedési, részint űrbázis-építési célból.”

 

http://media.airspacemag.com/

 

A NASA azt tervezi, hogy már 2021-ben embereket fog küldeni az egyik aszteroidára. Azt remélik, hogy ennek a célnak a megvalósításában segítségükre lesz a már fejlesztés alatt álló, új „heavy lift rocket” (vagyis nehéz súlyt felszállítani képes rakéta).

A tervezetet Űrhajóhordozó Rakétarendszernek hívják, s abban reménykednek, hogy működőképes lesz, miután egy speciális robotűrhajó befog egy megfelelő aszteroidát egy űrlasszóval és stabil pályára állítja azt a Hold körül.

 

A NASA elismerte, hogy az embert az aszteroidára juttató küldetés kockázatokkal és kihívásokkal fog járni.

 

Az aszteroidák kiaknázása/bányászata szintén egy vonzó elképzelés egy néhány magánvállalkozás számára. Az Egyesült Államokban alapított Bolygó Erőforrások nevű vállalkozás tavaly bejelentette, hogy kifejleszti a robotizált aszteroida-bányászat iparágát.

Egy másik amerikai cég, a Deep Space Industries, idén januárban azt közölte, hogy abban is reménykedik, hogy megkezdheti az aszteroidák ásványkincseinek a kitermelését, valamint egyes termékek világűrben történő előállítását.

 

Forrás: http://rt.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..