Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ősi indiai szimbólumok és magyarázataik

Én személy szerint azért imádom a jelképeket úgy általában, mert tanítások és mágikus erők csodálatos zárványai, melyeken át a természeti erőktől kezdve a kozmikus hatásokon keresztül az isteni mágiáig sok minden elérhetővé válik az emberi értelem számára. Most ismerkedjünk meg behatóbban néhány indiai szimbólummal és azok jelentésével.

 

AUM vagy OM

 

Ez a hangsor, mantra, egyszersmind jelkép magát a világegyetemet szimbolizálja. De nem csak abban a formában, ahogyan mi eddig megismertük, hanem annak minden látható és láthatatlan dimenziójával együtt a valóság teljes spektrumát felölelve. Ennek fényében értelmet nyer az is, miért tartják sokan a legfontosabb szimbólumnak.

 

 

Ezenfelül az AUM szótag nem más, mint a teremtés alaphangja, mely az első alkalom során csendült fel a teremtett világegyetemben. Pontosabban, ami létrehozta a világegyetemet. Így aki az AUM (OM) szótagot hangosan ismételgeti, voltaképpen azzal az alaprezgéssel kerül bensőséges kapcsolatba, amely a teremtést létrehozta. Ily módon kapunk egy mantrát: AUM (OM), mely egyszerre tartalmazza Isten mindhárom aspektusát:

 

A = Brahma

U = Vishnu

M = Shiva/Siva

 

Ennek a mantrának a használata helyesen kiejtve mindenkinek ajánlott!

 

GANÉSA

 

Kinézetre egy elefántfejű és embertestű istenséggel van dolgunk. A hindukon kívül a dzsainák és a buddhisták is óriási tiszteletben részesítik, korunk ezoterikusairól már nem is szólva. Hogy miért? Rögtön megértjük, ha megtudjuk, hogy minden kezdetnek és az anyagi jólétnek egyaránt az ura, valamint az akadályok elhárítója.

 

 

Egyébként az egyik legenda szerint úgy lett elefántfejű, hogy apja tévedésből levágta a fejét, s ezt helyrehozandó az első állat fejét helyezte fia testére. Történt ugyanis, hogy Párvati férje, Siva távollétében szülte fiát, aki ezért nem ismerte apját. Párvati éppen fürdőt vett, amikor megérkezett Siva és feleségéhez szeretett volna csatlakozni, amit Ganésa nem engedett. Így a feldühödött istenség levágta a számára ismeretlen őr fejét. Ezt később azzal kompenzálta, hogy elefántfejet illesztett fia nyakára.

 

Ganésa egyébiránt a tudományok, a művészetek és a bölcsesség istensége. Ganésa mint hindu istenség a tudósok, az írnokok, a betűk és az iskolák patrónusa.

Ezenkívül a démonok és a negatív erők legyőzője, a Dharma (Világtörvény) ura. Ő irányítja az emberek karmáját hol akadályokat teremtve, hol megszüntetve azokat. Engedélyét és áldását szinte minden kötelességteljesítés közben kérhetjük.

Ganésa ereje könnyűszerrel sikerre viheti a vállalkozásainkat. Természetesen csak abban az esetben, ha azok összhangban vannak a világtörvénnyel.

Szokás például elefántszobrokat (főleg ágaskodó ormányúakat) a bejáratnál elhelyezni. A szakértők azt mondják, hogy jobb, ha az elefánt ormánya befelé néz, mert akkor mutatja az utat a szerencsének.

 

Ganésa emlékezteti a mindenkori embert arra, hogy micsoda erők is vannak minden egyes ember lényébe rejtve!

 

A BANYAN FA – VATA

 

A vata vagy banyan fa India szent fái közül a legkiemelkedőbb. Nem véletlen, hogy tradicionálisan a templomok elé ültetik őket. Mit jelképeznek? Nos a hinduizmust, a termékenységet, a hosszú életet és Brahmát.

Ez utóbbi kiegészítésre szorul, ugyanis a hagyomány szerint a Trimurtit (isteni hármasságot) szimbolizálja a fa a következőképpen:

 

A gyökerek Brahmát.

A fakéreg Visnu istent.

Az ágak Sivát.

 

Megjegyzem, a banya szó kereskedőt jelent, mivel a hindu kereskedők e fa árnyéka alatt űzték a foglalkozásukat. A fa eredeti szanszkrit neve: vata, míg a modern kifejezés rá a bargad.

 

A banyan fának megvan az a képessége, hogy minden irányba növekvő gyökerei által szinte mindent túléljen és növekedhessen akár évszázadokon keresztül. Hatalmas árnyékot tud adni, ezért úgy tartják, hogy Siva (a „Csendes Bölcs”) és a rishik (szent bölcsek) az árnyékában ülve várták, illetve keresték a megvilágosodást. A legenda szerint maga a Buddha is egy ilyen fa alatt világosodott meg Bodh-Gajában (Bodhgaja). Az már csak nekünk, magyaroknak mondhat valamit, hogy ez a település Bihár államban található.

 

A vata jelképezi a jóakaratú uralkodók személyiségét is, illetve az olyan emberekét, akik a családtagjaikról gondoskodnak.

 

E szent fa töve az istenek és a szellemek otthona. Az írások a Halhatatlanság Fájaként említik, mely „tejével” táplálja az emberiséget, mielőtt a gabonafélék és egyéb termények ideje elérkezne. Nem szokás kivágni ezt a nemzeti fát.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..