Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ősi titkok lapulnak Piyang barlangjaiban: Tibet szent barlangjai

Tibet rejtélyes szent barlangjai sok titkot tartogatnak a múltat és a jelent illetően. Sokuk gyakran megközelíthetetlen az átlagos turisták számára.

 

Ezek közé tartoznak Piyang barlangjai is, melyek Tibet legfontosabbjainak számítanak és a szent Kailash –hegység követlen szomszédságában található fennsík nyugati részén helyezkednek el.

 

„Piyangban több mint 1100 változatos formájú és méretű barlang található, néhányuk egyértelműen lakóhely, míg mások valószínűleg meditációs barlangok, megint másokat rituális módon rendeztek be.” – Mark Aldenderfer amerikai régész, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint, aki a világ három magas fennsíkján – Etiópiában, az Andokban és Tibetben is – dolgozott már.

 

Miután a kínai archeológusokkal együttműködve ásatásokat végzett Piyan lezárt lelőhelyén, Aledenderfer a következő kommentárt fűzte a kínai régészethez: „a feltárás gyakran alig több mint a dokumentált források igazságainak bizonyítására tett kísérlet”.

 

Amikor ellentmondások kerülnek felszínre a források között, akkor hajlik a régészet arra, hogy figyelmen kívül hagyja azokat.

 

„Mivel az ősi tibeti buddhizmus tudása annyira gyér”, ezért Mark Aldenderfer azt állította, hogy „Szerencsésnek éreztem magamat, hogy együtt dolgozhattam Huo Wei és Li Yongxian régészekkel, akik a Chengdu-i Sichuan Union Egyetem történelem tanszékén munkálkodnak. Velük együtt ástam Piyang-ban, ami a Kr.u. 10. század végén Nyugat-Tibetben épült fontos buddhista templom volt.”

 

Piyang barlangjai. „Még csak most kezdjük pedzegetni a Tibet szakrális geográfiájában található barlangok valódi jelentőségét.”

Piyang barlangjai. „Még csak most kezdjük pedzegetni a Tibet szakrális geográfiájában található barlangok valódi jelentőségét.”

 

„Tudomásom szerint ez az első ilyen együttműködés a kínai és a nyugati archeológusok között Tibetben.”

 

Nem csupán Piyang barlangjai várnak feltárásra Tibetben. Sok más hasonló barlangkomplexum található szétszórva ezen a rejtélyes fennsíkon. Némelyiket a természet alakította ki, míg mások mesterséges eredetűek, viszont mindegyik egyértelműen régi időre nyúlik vissza.

 

Piyang barlangjai. Photo Credits: Matthew Herschmann

Piyang barlangjai. Photo Credits: Matthew Herschmann

 

Már legalább 21 000 évvel ezelőtt emberek népesítették be a tibeti fennsíkot, ezért bizonyára rengeteg nagyon ősi műemlék és műtárgy rejtőzik a tibeti barlangokban, alagutakban, föld alatti járatokban és egyéb rejtélyes helyeken, melyek közül sokat a mai napig sem fedeztek fel.

 

Piyang néhány barlangjára továbbra is lakhelyként tekinthetünk, míg a többit valószínűleg rituális célokra használják, avagy az istenek és a szellemek által uralt meditációs helyekként funkcionálnak.

 

kép: Nem csupán Piyang barlangjai várnak feltárásra Tibetben. Sok más hasonló barlangkomplexum található itt szétszórva ezen a rejtélyes fennsíkon.

 

Sok templomot építettek a környéken, s az egész hely szent. Vannak itt történelem előtti várfalak, falfestmények, szobrok, pagodák és felbecsülhetetlen festményekkel borított buddhista fülkék.

 

A Ngariban található Donggar-i barlang egyik falfestménye. Ngari Délnyugat-Kína Tibeti Autonóm Területén helyezkedik el. 2011. május 7-én készült a kép. Donggar és Piyang barlangjai Ngari Zanda megyéjében található. Photo Credits: Xinhua

A Ngariban található Donggar-i barlang egyik falfestménye. Ngari Délnyugat-Kína Tibeti Autonóm Területén helyezkedik el. 2011. május 7-én készült a kép. Donggar és Piyang barlangjai Ngari Zanda megyéjében található. Photo Credits: Xinhua

 

Ugyanakkor senkinek sincs tudomása arról, hogy hol lapulnak az ősi szent könyvek, a történelmi papírtekercsek és a történelem előtti könyvek. Piyang vidékét, amely 10 000 négyzetkilométeren terül el, rendkívül nehéz felfedezni.

 

Mark Aldenderfer szerint „Még csak most kezdjük pedzegetni a Tibet szakrális geográfiájában található barlangok valódi jelentőségét. Ahhoz, hogy hasznavehető összehasonlításokat tudjunk végezni a világ más barlangjaival, sokkal jobban bele kell majd ásnunk magunkat a barlangok sokrétű szerepébe…”

 

Ugyanakkor ez sokkal több erőfeszítést igényel és bármilyen kutatás is lesz, az kellemetlenségekkel fog járni, mivel egy szentségesnek tekintett helyre irányul.

 

Valaha sok barlang zarándokhely volt, ma azonban a prehistorikus Donggar és Piyan barlangjai zárva vannak a nagyközönség előtt.

 

Piyang barlangjai továbbra is telis-tele vannak titkokkal…

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/ancient-secrets-hidden-in-the-piyang-caves-mysterious-sacred-caves-of-tibet/

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..