Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Összeesküvés-elméletek Ferenc pápa megválasztása mögött

Árulás! Titkos alkuk! Szent harag! Rémhíreket csiripelnek a madarak arról, hogyan választották meg Ferenc pápát. Barbie Latza Nadeau beszámolója Rómából, aki úgy érzi, hogy elhallgattatták.

forrás: http://cdn.thedailybeast.com

 

Még mielőtt a fehér füst rátelepedett volna a Szent Péter térre Ferenc pápa szerda esti megválasztását követően, már híresztelések keringtek Rómában arról, hogy mi is történik valójában a Sixtus-kápolnában a szupertitkos konklávé alatt. Miközben a fősodrású sajtó rövid méltatást írt Jorge Mario Bergoglio bíboros életéről és a pápaságig vezető útjáról, a vatikáni szakértők árulásról és titkos alkukról pusmogtak, melyek bejutottak Michelangelo mennyezetfreskói alá.

 

Csütörtökön reggel, az olaszok arra ébredtek, hogy a főcímek árulásról és dietrologiáról harsognak, utóbbi egy jellegzetes olasz kifejezés azokra az összeesküvés-elméletekre, amelyek valóban a háttérben zajlanak. A legnépszerűbb teóriát, nevezetesen, hogy miért Bergoglio-t választották meg, a La Stampa által nagyra becsült vatikáni újságíró, Giacomo  Galeazzi helyezte a címlapra, aki megírta, hogy a legesélyesebb olasz befutó Angelo Scola, akit „földijei az első szavazáson elárultak”.

Galeazzi szerint a Római Kúria legfőbb olasz bíborosai haragot tápláltak Scola-val szemben és lerontották az esélyeit az első fordulóban. Tudniillik, Galeazzi szerint Tarciso Bertone, a Vatikáni állam Külügyminisztere és Angelo Sodano, a Bíborosi Kollégium Vezetője, „nevetségesen ellenségesek” voltak Scola-val, akit saját hatalmukra nézve veszélyesnek tartanak. Meg nem nevezett forrást idézve Galeazzi azt mondja, hogy Scola a „régi féltékenység és versengés” miatt lett kiközösítve.

 

Massimo Franco, a Corriere Della Sera vatikáni újságírója, inkább úgy ideologizálta meg, hogy Bergoglio győzelme egy kompromisszum volt, amely a hűséges Latin-Amerika kitartásának szól, és azt tükrözi, hogy a Vatikán legalább ki óhajt próbálni a világ egy másik tájáról származó valakit. Mindazonáltal, Bergoglio megválasztása, akinek az apja egy olasz származású argentin bevándorló volt, megnyugtatja azokat, akik európai, avagy olasz pápát szerettek volna.

Egy másik esélyes, a Brazíliából érkezett Odilo Scherer, nem szerepelt jól a titkos választáson. Mivel egy német bevándorló brazil születésű fia, Franco azt mondta, hogy ő túlságosan is Benedek másodpéldánya. És egymás után két német pápa biztosan nem lenne jó viszonyban az olaszokkal, akiknek a németellenes érzületét hozta felszínre a legutóbbi európai pénzügyi válság, amelyben Olaszország bizonyult a gyengébbik, alulmaradt félnek Németország erős gazdaságával szemben. A 76 évesen Ferenc pápasága nem fog évtizedekig tartani, így a Latin-Amerikának adott poszt inkább egyfajta próbaidőnek tekinthető, amelyről majd kiderül, miként válik be. Franco azt is megírta, hogy forrása sejtetni engedi, hogy egy alku köttetett, amely szerint Scola a titkársági tárca helyett valójában azt a feladatot kapná, hogy a főpapi méltóság jutalma nélkül végezze el a Római Kúria megreformálásának piszkos munkáját.

forrás: http://blog.foreignpolicy.com/

 

A Twitter visszahatott Ferenc pápa felemelkedésére

Egy másik Róma körül keringő szóbeszéd arról szól, hogy azok a bíborosok, akik azt a Bergogliot akarták, aki 2005-ben a második helyezett volt Joseph Ratzinger mögött, végezetül mégis csak elérték a céljukat. Továbbá Bergoglio támogatói valamiféle ellenszenvet éreztek Benedek nyolc éves regnálása alatt és eltökélték, hogy saját emberüket teszik meg pápának.

 

Számos forrás, amely állítólag kifecsegte a Sixtus-kápolna titkait, közölte, hogy az erős amerikai szövetség azért támogatta Bergoglio-t, mivel „Amerikából” való és egy olyan földrajzi régiót képvisel, amelyet mégis csak képviselni kell Rómában. Az amerikaiak állítólag azt is kedvelik benne, hogy őt jóformán hidegen hagyják azok a botrányok, melyek az egyházat megrengették, vagyis jó esélyei vannak, hogy nagytakarítást rendez, mihelyt beiktatják a Szent Széki hivatalába. Természetesen, neki is megvan a maga viselendő terhe – olyan vádak, amelyek szerint másodhegedűs volt Argentína „piszkos háborúiban” –, de a neve semmiképpen sem hozható összefüggésbe sem a zsákmányra vadászó papok gyermekkel kapcsolatos visszaéléseivel, sem a Vatileaks-szel, amelyek sötét felhőket vontak az egyház hitelessége fölé.

 

forrás: http://ncronline.org/

 

Hivatalos rendelkezései között valóban elsőként kell majd foglalkoznia azzal, hogy mi legyen a Benedek által készített, vörös borítású, két kötetes beszámolóval, amely a főkomornyik által tavaly az olasz sajtónak kiszivárogtatott dokumentumok forrásait tárja fel. Oly sok, a konklávén belüli bíborostól eltérően, Ferenc nem fog semmilyen, a saját gaztetteire vonatkozó hivatkozást találni. Ehelyett, azt várják tőle, hogy nagyobb változásokat hajtson végre az Egyház működésében, amely kedvezőtlennek bizonyult sok hatalmon lévő főpap számára. Talán Ferenc pápaságának első 24 órájában véghezvitt cselekedetei jelezni fogják, hogy tervezi-e a status quo megszüntetését. Miután a Szent Péter Bazilika erkélyén megjelent, visszautasította, hogy a vele egyenrangúak fölé legyen emelve. Ahelyett, hogy a Vatikáni névtáblákkal felszerelt pápai járművel vitette volna magát a Sixtus-kápolnából a Santa Marta közösségbe, ahová a bíborosok a konklávé alatt visszavonultak, kikerülte a magánjárművet és az ingajáratos kisbuszon a többi bíborossal együtt tért vissza. Amikor a bíborosokat fogadta a Sixtus-kápolnában, visszautasította, hogy trónra üljön, inkább a 114 neki gratuláló kardinálishoz hasonlóan állt. És amikor a neki kijelölt római templomba ment imádkozni csütörtök reggel, megint egy átlagos autóval ment a pápai limuzin helyett. Mise után, megállt a papok házánál, ahol a konklávé előtt lakott, hogy felvegye a csomagjait és kifizesse a számláját. Semmi kétség, hogy pápaként lett volna valaki, aki ezekről a bosszantó részletekről gondoskodik helyette, de ő azt mondta, hogy maga csinálja, hogy példát mutasson.

 

De talán a legtöbbet emlegetett pletyka, ami a konklávéból kiszivárgott, az a választást követő, szerda éjszakai vacsora alkalmával hangzott el. A vatikáni szóvivő, Federico Lombardi atya szerint kardinális társai pohárköszöntőt mondtak és megtapsolták Ferenc új pápaságát. Ő ezután köszönetet mondott nekik, majd felemelte a saját poharát, és így tréfálkozott: „Isten bocsássa meg nektek, amiért ezt cselekedtétek.” Semmi kétség, hogy több bíboros, aki leginkább érintett az alapos legfelsőbb törvényszéki nagytakarításban, ugyanarra gondolt.

 

forrás: http://www.thedailybeast.com/

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..