Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Öt érv, amiért egyre több amerikai nem tiltakozik a rendszer ellen

Miután az amerikaiak nemrégiben ünnepelték saját nemzeti függetlenségüket július 4-én, meghívták őket, hogy megemlékezzenek a tiltakozás, a felkelés és a forradalom szellemiségéről, amely az Amerikai Egyesült Államok megszületésének népszerű mítoszát jelzi.

 

A Függetlenségi Nyilatkozat még mindig az egyik fontos példája annak, hogyan múlhatják felül az emberi toleranciát egy hatalmaskodó és tolakodó kormány cselekedetei. Mégis, 237 évvel ennek a dokumentumnak az aláírása után, az embernek azon kell eltöprengenie, hogy vajon mi történt a félelemnélküliség és az erős önrendelkezés szellemével, amely mozgásba hozta az amerikai kísérletet.

 

A nép részéről a vezetéssel szembeni sérelmek orvoslásának egyik formájaként a tiltakozásnak ugyanolyan a demokrácia történelmében betöltött szerepe, mint amilyen a szavazásé. Majdnem a végső segédeszköz abban az esetben, amikor a népességet megfosztják a politikai hatalmától, ugyanis ilyenkor az eltérő véleménynek egy szervezett, békés és konstruktív módon történő, nyilvános kifejezése egy kritikus és létfontosságú életjel arra, hogy a társadalom szabad kíván lenni. Azonban, amikor egy uralkodó elit és egy politikai osztály túlságosan tolakodóvá, élősködővé és a népre nézve túl veszélyessé válik, akkor a tiltakozás gyakran az erőszak előfutára, ennél fogva a lázadás és a tiltakozás következménye sohasem bizonyos és gyakorta végezetes. Mindazonáltal a tilosban járó zsarnokság elismerése ellen szegülő akarat nélkül a nép sorsa baljós előjelű.

 

Miközben hitelt adunk az Ellenállási mozgalomnak, s azoknak, akik globális csúcstalálkozókon és pártgyűléseken veszik ki a részüket a tiltakozásból, illetve az olyan növekvő nemzeti megmozdulásokon, mint a Tar Sands Blockade és az Idle No More, és a gyarapodó helyi aktivista mozgalmak, a nemzetnek egyáltalán nincs jelentős népszerűségnek örvendő tömegmozgalma az eltérő vélemény kinyilvánítására. Úgy tűnik, hogy az amerikai nép kis érdeklődést mutat a jelenlegi amerikai vezetés minőségével kapcsolatos elégedetlenség kifejezésére.

 

Miért engedékenyek ennyire az amerikaiak a kormányzati visszaélésekkel, ráerőszakolásokkal, pazarlásokkal, korrupcióval, kegyetlenséggel és butasággal szemben?

 

http://pearlsofprofundity.files.wordpress.com/

 

Íme, öt érv, ami miatt egyre több amerikai nem tiltakozik

 

1. A tiltakozást nem szívesen látják a mátrixban

 

A mátrix nem működik rendeltetésszerűen, ha az emberek az utcára vonulnak és megmondják az igazukat a hatalomnak, ezért aztán a tiltakozás egy nemkívánatos kellemetlenség a gazdaság, a média és a kormány számára.

 

Ezért a kormány harcba száll a hazai tiltakozással és a média mindent megtesz, hogy a perifériára szorítsa és figyelmen kívül hagyja a népi mozgalmakat. A tiltakozó és a polgári engedetlenséget is egyre inkább a biztonság elleni fenyegetésnek tekintik, amely már közel katonai erőnek számít. „Az első alkotmány-kiegészítési zónák” eseményei lehetővé teszik, illetve mindazok a törvények, amelyek azonosnak tekintik a tiltakozást a terrorizmussal, hozzájárulnak ahhoz, hogy az amerikaiakat lebeszélje a részvételről, miközben az olyan trükköket szoktak használni a tiltakozások leállítására, mint a besúgók, a rendőri megfélemlítések, a letartóztatások és a tettlegességet.

 

A modern amerikai tiltakozónak szembe kell néznie a törvényi szabályozással, a megfélemlítéssel és az olyan katonai tömegoszlató technológiáktól való fizikai fenyegetettséggel, mint amilyenek a villanógránátok, az LRAD akusztikus fegyver, a bors-spray a megfigyelés minden modern típusa, továbbá a kilátásba helyezett mikrohullámú fájdalomsugár technológiák.

 

Mindezek már tiltakozásnak és szakadárságnak tűnnek, mintsem kellemetlennek egy átlagos amerikai számára, viszont a média tovább démonizálja a tiltakozást oly módon, hogy kiemel és középpontba állít mindenféle olyan erőszakos cselekményt, ami megtörténhet, miközben csekély jelentőséget tulajdonít a békemozgalmaknak, amelyek keretében az értelmes emberek összegyűlnek, hogy megfogalmazzák jogos sérelmeiket egy ellenőrizhetetlen rendszerrel szemben.

 

A média bármilyen tiltakozó mozgalom képét lerombolja kihasználva azt a tényt, hogy a legtöbb ember természetes követő és nem természetes vezető, továbbá azt, hogy a legtöbb ember viszonylagos elszigeteltségben, otthonról követi a tiltakozást a barátaitól és a szomszédjaitól elkülönülve. Azzal, hogy olyan felfogást teremtenek, miszerint a tiltakozások veszélyes események, amelyek amerikaellenességgel, hazafiság-ellenességgel vegyülnek, és hogy ők (a tiltakozók) felelőtlen emberek, akik valószínűleg megsérülnek, tehát ezzel segítik annak megakadályozását, hogy a közvélemény bármilyen egyszerű ügy mögé állva elérje a kritikus tömeget, hiszen meggyőzik az átlagembert arról, hogy belekeveredni túl szövevényes és túlságosan kockázatos.

 

2. Konfliktus-tudatosság, avagy megosztottak lettünk

 

Ön liberális vagy konzervatív? Demokrata vagy republikánus? Ebben a csapatban játszik, vagy abba?

 

Tényleg nem igazán számít, mivel úgy lettünk nevelve, hogy a kétpólusúvá tett rekesz elkerülhetetlen börtönébe osszuk be magunkat.

 

Azzal vádoljuk a szomszédjainkat, a barátainkat és a családjainkat, hogy rosszul irányítanak világszerte. Inkább másokat hibáztatunk magunk helyett, azokat, akik más országokban élnek, azokat, akiknek más a bőrszínűk. Bízunk a törvényen alapuló hatalomban, azokban, akiknek egymáshoz passzoló, egyforma ingük és batman-övük van, miközben bizalmatlanok vagyunk és harcolunk mindenki mással. Kulturálisan programozottakká váltunk arra, hogy vitatkozzunk, versengjünk, harcoljunk és győzelmet arassunk nem valós célokért. Győzedelmeskedni és a győztes csapatban lenni értékesebbé vált, mint tanulni, bölccsé vagy szövetségessé válni.

 

Ebben a légkörben egy ennyire rideg és ennyire céltalanul versengő társadalmi légkörben, bármilyen, általános megegyezésre és széleskörű együttes tevékenységre fordított energiát aláásnak a személyek közötti és a törzsi jellegű konfliktusok. Hiányoljuk a kompromisszumok, a kölcsönösség, a gyógyítás és a növekedés nagyszerű lehetőségeit. A konfliktus-tudatosság gondoskodik az önrombolásról.

 

http://cellardoorfam.files.wordpress.com/

 

3. Vezető prioritások… Dolgozz és játssz!

 

A személyes szabadságnak és annak a jólétnek az álma, amit kemény munkád jutalmaként kaptál, átalakult az elmúlt évtizedekben, és a folyamatban lévő értékesítési prezentációk döntik el, hogy milyennek kellene lennie egy átlag amerikai életének.  Kényelem, nyugalom, jólét, szórakozás, mértéktelenség, menekülés, munka, pénz, adósság. Ezek a manapság leginkább elérhető értékek.

 

Az amerikaiak keményebben dolgoznak, mint valaha, már ha egyáltalán dolgoznak. A gazdaság rettenetes formában van és hanyatlik, az amerikai életmód annyira a fogyasztás ösztönzésére és az adósságra rendezkedett be, hogy egy átlagember túlságosan is függ a folyamatos bevételeitől ahhoz, hogy akár egy fizetési csekket is megkockáztasson. A tiltakozás azon dolgok listájának az alján szerepel, amiket csak szabadnapokon csinál.

 

A munkán kívül az élet a legtöbb ember számára egy képernyővé vált. Televízió, filmek, internet, munka, kézi kütyük, iPads, Kindle, bármi. A valóság új változata bontakozik ki a média szolgáltatásából és a szórakoztatás meghamisításából. A prioritásainkat úgy fejlesztettük ki, hogy a szórakozást és a légvárépítést tettük a lista tetejére, és egyre kevésbé értékes az őszinte kormányzás, az emberi jogok köre és az igazság(szolgáltatás).

 

Az élet még mindig nagyon jó Amerikában a középosztály többsége számára. Könnyű élelmiszerhez jutni, hitel pedig még mindig széles körben áll rendelkezésre. A jótékonysági adományok, a szociális segélyek és a kormányzati támogatás bizonyos formái elérhetők a többség számára, ha igénylik. Dróncsapásokat és IED-ket (robbanóeszközök katonai rövidítése, pokolgépek) eddig még nem láttak az anyaországban.

 

A tiltakozás és a szociális változás iránti elkötelezettség személyes áldozatokat követel. A mi rendkívüli elfoglaltságunk és lebutított prioritásaink társadalmi légkörében a szociális ügyekben való részvétel jelenleg túl kockázatos, túl kényelmetlen és nem eléggé szórakoztató. A lázadásra és a tiltakozásra fordított természetes és történelmi energiák valójában az irodában, a bárban vagy a mozikban vagy egy képernyőre vetített karakterbe ágyazva enyésznek el.

 

Az élet a hiábavaló munka és a szándékos figyelemelvonás mókuskerekévé vált.

 

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/

 

4. A félelem, az eltompultság és a beletörődés gondolkodási sémája

 

A gondolkodásmód minden a kvantumok világában és a pillanatnyi érzelmek szabják meg azt, hogy mi hogyan kapcsolódunk a világhoz és veszünk részt abban. Ami a politikát, a részvételi demokráciát és a tiltakozást illeti, a tipikus amerikainak a gondolkodása általában három kategória valamelyikébe esik:

 

Félelem: Erőteljesen arra vagyunk programozva, hogy az életünket a félelemközpontú tudatosságból közelítsük meg. Az életre fenyegetésként kell tekinteni. Amerika már rendőrállammá vált és nagyon is a félelem és a biztonság vegyülékére épít. Egy átlagember számára bizonyára elegendő elrettentés, hogy egy olyan kilátás, amelynek során felfegyverzett rendőrökkel néz szembe, akik lehet, hogy megverik, gázzal mérgezik, feloszlatják, letartóztatják és talán még bűnvádi eljárás során vádat emelnek ellene, amiért eltérő véleményének hangot adott.

 

Az eltérő vélemények brutális, erőszakos elnyomása remekül működik a tekintetben, hogy lefegyverezze a tiltakozást és ezért az emberek logikusan félnek belekeveredni.

 

Eltompultság: A tompultság a kulturális hanyatlás egy másik tünete, valamint egy olyan gondolkodási séma, ami távol tartja a legtöbb embert attól, hogy tiltakozásban vegyen részt. A tompultság egy majdnem tudatos választás arra, hogy tudatlanok és zavarodottak maradjunk valamivel kapcsolatban, miközben a legkisebb ellenállás ösvényét követjük. Úgy tűnik, hogy az eltompultság kényelmi kultúránk első számú mellékterméke. Az emberek nem foglalkoznak eleget világunk minőségével ahhoz, hogy bele akarjanak szólni.

 

Beletörődés: Sok amerikai nagyon is jól tudja, hogy mi is történik az alkotmányos és törvényes kormányzatban és felismeri, hogy amíg nem fog bekövetkezni egy sokkalta nagyobb ébredés és lényegesen több ember nem válik érdekeltté, addig nem sok minden érhető el tiltakozással. Ez a beletörődés sokakat arra ösztönzött, hogy koncentráljanak inkább a legrosszabbra való felkészülésre, beleértve az olyan forgatókönyveket, mint a gazdasági összeomlás és a társadalmi békétlenség. Az élelmiszerek elraktározása és a vészhelyzeti tervek kidolgozása sok szerint hasznosabb energiafelhasználás, mint megpróbálni a korrupt politikai rendszert befolyásolni azáltal, hogy a politikába vagy a tiltakozásba folyjanak bele.

 

Bár mutatkoznak annak jelei, hogy az amerikaiak lassacskán felébredhetnek az álomszerű állapotukból, ami meggátolja a tömeges tiltakozás bármilyen egyesített formáját, addig most az látszik, hogy a bátorság, a függetlenség, az önrendelkezés hajdani amerikai értékeit felváltotta a félelem, az eltompultság és a beletörődés.

 

5. Az emberek helyeslik a fennálló állapotot

 

Mindent egybevetve, az amerikaiak még mindig boldogok, hogy olyan életstílust élvezhetnek, amely a fennálló helyzetet kínálja nekik, még akkor is, ha ez a magánélet és az alapvető emberi jogok mind több elvesztésével jár együtt. Ráadásul, a tömeges nyilvános ellenállás hiánya egyfajta tényleges beleegyezés a jelenleg fennálló politikai és gazdasági helyzetbe.

 

„Jobb bocsánatért esedezni, mint engedélyt kérni” – tartja a mondás, s azáltal, hogy nem állnak ellen semmilyen rágalomnak vagy szabályszegésnek – mindegy mennyire megbotránkoztató, az amerikaiak többsége belegyezik abba, hogy ez az önkényeskedő logika kormányozza őt.

 

Akár aktívan, akár passzív hozzáállással, de az amerikaiak többsége támogatja a kormány és a jelenlegi testület bármilyen és minden akcióját.

 

Végkövetkeztetés

 

Amerika egy csodálatos hely egy hatalmas és lélegzetelállító tájjal, illetve itt a leleményesség és a kreativitás gazdag kultúrájával találkozhatunk. Az amerikaiak érdekes és nagylelkű emberek. Nehéz tetten érni az ellentmondást az amerikai élet gyönyörű és kényelmes aspektusai és a vezetőink nyomán kirajzolódó, aggasztó fejlődés között. Nem könnyű megérteni a továbbra is ünnepelt Függetlenségi Nyilatkozat által felmagasztalt értékek és azon közakarat hiánya között tátongó szakadékot, amely a kormányt felelősségre vonhatónak tartja még az egyszerű Alkotmánymódosítás tekintetében is.

 

Hogy miért nem emeli fel a szavát még több amerikai az olyan dolgok ellen, mint a kormányzati kémkedés, a véget nem érő háborúskodás, a csalárd bankrendszer, a növekvő félben lévő rendőrállam, a környezetrombolás, a genetikailag módosított élelmiszerek, a természet egészségmegőrző módszerek elleni kirohanás vagy akár a kínvallatás?

 

Míg a fenti öt érv pusztán egy ember észrevétele és általánosítása az amerikai kultúrát illetően, addig az itt kibontakozó minták hasznos segítséget nyújthatnak a mi saját személyes és a kollektív evolúciónk előnyeinek a felismerésében.

 

Forrás: http://www.wakingtimes.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..