Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

OXIGÉNES VÍZ

Magyarországon ma már elérhető a közönség számára az oxigénnel dúsított (oxigénes) ivóvíz. Ennek múlhatatlan előnyeiről lesz szó az alábbiakban. Például többször (van olyan, amely akár 7-szer) több oxigént tartalmaz, mint az egyéb palackozott vizek és üdítő italok. Az oxigénes víz egészségügyi és spirituális titkairól lesz szó a továbbiakban.

 

Az ivóvíz és az oxigén előnyös egyesítéséről már jó ideje elmélkedtek a kutatók. Kézenfekvőnek tűnt ugyanis, hogy amennyiben a jófajta magyar források vizét egészségügyi tisztaságú molekuláris oxigénnel dúsítjuk, akkor egy csodálatos hatású folyadékot kapunk. A víz és az oxigénmolekulák között ionkötés jön létre, így tud összekapcsolódni e két elem.

 

Modern életvitelünk miatt – korai és gyors öregedés, helytelen táplálkozás, stressz, környezeti hatások – a vérünkben mérhető oxigén szintje sokszor nem kielégítő. A tüdőn keresztül persze működik a szervezetünk oxigénellátása, ám még így sem jutunk megfelelő minőségű és mennyiségű „levegőhöz”. Ezért fejlesztették ki az oxigénes vizet, amelyben a molekuláris oxigén a szervezetbe jutva, a gyomor- és bélnyálkahártyán keresztül könnyedén felszívódik és a véráramba plusz oxigént juttat. A sejtek nyilvánvalóan örülnek az oxigénnek, hiszen az anyagcseréjük felgyorsul és könnyedebbé válik. Ez eredményezi azt, hogy nagyobb teljesítményre képesek a belső szerveink, miközben kevésbé használódnak, kopnak a munkavégzés közben. Nem csak sportolóknál figyelhető és kimutatható ez a pozitív változás, hanem a teljesen átlagos életet élő embereknél is nyomon követhető. Nem csupán a fizikai teljesítmény, hanem a mentális kvalitások is fokozódnak az oxigénes víz fogyasztása esetén: növekszik a koncentrációs képességünk, jobbá válik a memóriánk, kipihentebbnek érezzünk magunkat. De mellékhatásoktól nem kell tartanunk, hiszen itt „csak” víz és oxigén kombinációjáról van szó.

 

A z ember vörösvérsejtjei szállítják az oxigént a légzőszervekből a sejtekbe, illetve a sejtektől a széndioxidot szállítják a tüdőbe. Amikor az izmok és az egyéb szövetek nem jutnak elegendő mennyiségű oxigénhez, számos anaerob folyamat indul el bennük. Ezek egyik gyakori példája a tejsavtermelődés, magyarul az izomláz. Természetesen azt sem árt számba vennünk, hogy míg pár száz évvel ezelőtt a levegő oxigéntartalma 21% volt, addig mára ez 17-18%-ra csökkent. De a szmoggal telített városokban, vagy bizonyos légköri jelenségek hatására ez az érték tovább csökkenhet. Így az optimális mennyiségű oxigénszinttől több százalékkal elmaradhatunk. Ezt a tüdőnk kapacitásának növelésével ellensúlyozhatjuk és ellensúlyozzuk is. Hosszútávon azonban nem ez a helyes megoldás.

 

Másik érdekes tény, hogy a gyomor- és a bélnyálkahártyán keresztül bejuttatott oxigén hatékonyabb, intenzívebb, mint a levegő belélegzése. Ez serkenti a sejtek megújító folyamatait. Klinikai kísérletek igazolták, hogy gyomron keresztül felszívódó molekuláris oxigén hatására a szövetek oxigéntartalmának növekedési sebessége tízszerese a légzéssel betáplált oxigénnel szemben. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az emésztőrendszeren keresztül történő oxigéntáplálásnál 43 %-kal, ellenben a belégzésnél 8 %-kal nő a máj szabad oxigéntartalma.

 

Sportolókon végzett kísérletek igazolták, hogy az oxigénes víz gyorsan növeli a vér oxigénszintjét és visszaállítja a vér optimális oxigéntartalmát. Konkrétan a kontrollcsoport sportolóinak véroxigén-telítettsége átlagosan 90 %-ra csökkent a megterhelő edzés hatására, amit 200-250 ml oxigénes víz elfogyasztása gyorsan felemelt 96%-ra. Viszont az oxigénes vizet nem fogyasztók csak 2 órás pihenéssel tudták elérni ugyanezt az oxigéntelítettségi szintet. A vizsgálatok összetettek voltak. Kiterjedtek a pulzusmérésre, az izomtónus változásaira nyugalmi és feszített állapotokban, s megfigyelték a kapilláris képet is. Összességében nézve az oxigénes víz hatásai kimutathatók voltak a redoxfolyamatokban és a hajszálerekben lévő keringés serkentésében. A komoly fizikai terhelés utáni alvás normalizálásában is szerepet játszott az oxigénes víz.
A 17. századtól sejtették, hogy a levegő nyomásának megváltoztatásával befolyásolható a szervezet egészségi állapota. A 19. században a túlnyomásos levegőfürdőket alkalmazták gyógyításra. Az oxigénterápia a keszonbetegség kezelésére is sikeresnek bizonyult. Később a szénmonoxid-mérgezés, majd a daganatos betegségek kezelésében és a szívsebészetben a szívizom oxigénellátásában alkalmazták. Ezen túlmenően az oxigénterápia egyre szélesebb körű felhasználása folyik, így például a sebgyógyulás elősegítésére, az égési sérültek rehabilitációjára, a kollagén újraképződésére és fertőzések kezelésére is vannak bizonyítékok és esettanulmányok.

 

Magyarországon az oxigénnel dúsított ásványvizek élettani vizsgálatát az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet végezte el. Ezek után engedélyezték az oxigénnel dúsított italok forgalomba hozatalát.
Az Országos Sportegészségügyi Intézetben megvizsgálták az oxigénnel dúsított italok teljesítőképességre gyakorolt hatását. Azt találták, hogy ténylegesen javul vagy növeli a teljesítményt, de nem minősül doppingszernek. A vér parciális oxigénnyomása megemelkedett, vagyis nőtt a vérben az oxigén mennyisége. Lényegében az oxigénes víz egészségvédő italnak minősíthető és szinte minden korosztálynak ajánlható. A légzőszervi betegségekben szenvedőknek (tüdő, szív, keringés) kifejezetten javasolható. De vérszegénység esetén is számítani lehet javító hatásaira. A fokozottan szennyezett levegőjű munkahelyeken – például kohászat – védőitalként fogyasztható, de a nagyvárosi klímában élőknek sem mellékes, hogy fogyasztanak-e rendszeresen oxigénes vizet.
Holisztikus szempontból az oxigénes víz energiamegkötő és megtartó hatása messze felülmúlja a csapvizét vagy a széndioxiddal dúsított vizekét. Mint tudjuk, a víz rendelkezik emlékezőképességgel, ezért nem mindegy, hogy milyen információkat, milyen minőségű vízben raktározunk. Az energiákkal feltöltött vagy átrezgetett oxigénes víz sokkal hatékonyabban fejti ki hatását az emberi aurában, mint a széndioxiddal dúsított társai. Ennek többek között az az oka, hogy az oxigénes víz nagyobb mennyiségű energiát képes megkötni magában és bejuttatni az energiarendszerünkbe. Ily módon a mentális energiákkal programozott oxigénes víz erőteljesebb hatásokat fejt ki ránk.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..