Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ozirisz története: Hogyan vált Egyiptom első uralkodója az Túlvilág istenévé

Az ősi egyiptomi panteonban Ozirisz az egyik legprominensebb személy az istenek között. Ez az előkelő istenség az Enneád (ami a Nagy Enneádként vagy a héliopoliszi Enneádként is ismeretes) egyik tagja. Az Enneád egy kilenctagú, egyiptomi istenekből álló csoport, akiket elsősorban Héliopoliszban imádtak, de akiknek befolyása egész Egyiptomra kiterjedt. Ozirisz leginkább a Túlvilág isteneként ismert, mely egy olyan szerep, amely lehetővé teszi számára a halottak elbírálását. A holtak feletti uralmát tetten érhetjük abban a tényben, hogy ezt az istent gyakran jelenítik meg mumifikált alakként. Ozirisz ikonográfiájának további jellegzetességei rámutatnak eme ősi istenség különféle tulajdonságaira. 

 

Az istenek fia

 

Az Ozirisz szó az ősi egyiptomi „Wsir” szóból származik, amit „hatalmas” és „erős” jelentéssel adhatunk vissza. A héliopoliszi teremtésmítosz szerint Atum volt az első isten, aki önteremtés által jött létre. Ezután az istenség megteremtette Su istent és Tefnut istennőt. Kettejük egyesülésének eredménye lett Geb és Nut. Végül Geb és Nut utódai lettek Ozirisz, Széth, Ízisz és Nephthüsz.

 

Nefertari (c. Kr. e. 1295-1255) sírjában, a KV 66-os sír falán egy frízen ábrázolták Ozirisz egyiptomi istent. (Public Domain)

 

Az ősi egyiptomiak úgy gondolták, hogy Ozirisz volt Egyiptom első uralkodója, s ő hozta a civilizációt a földre. A mezőgazdaság, a törvények, a vallási intézmények és a kultúra az Ő ajándéka volt Egyiptom népe számára. Uralkodása a virágkor volt az ősi egyiptomiak életében, mindenki boldog volt, leszámítva fivérét, Széth istent, aki féltékeny volt és felbőszült Ozirisz sikere láttán. Így aztán a féltékeny testvér összeesküvést forralt, hogy megszabaduljon Ozirisztől.

 

A rivális testvér odacsap

 

Széth egy gyönyörű koporsót készíttetett, melybe egyedül Ozirisz illet, majd nagy ünnepet rendezett. A vígalom alatt Széth kijelentette, hogy annak adományozza a koporsót, aki tökéletesen bele passzol. Széth vendégei egyesével próbáltak szerencsét, de senki sem járt sikerrel. Mígnem Ozirisz is belemászott a koporsóba, hogy lássa, vajon illik-e rá. Megragadva a kitervelt alkalmat, Széth pecséttel zárta le a koporsót, majd a fivérével együtt a Nílusba hajította. A Nílus vize elvitte a koporsót a tengerig, majd végül egy tamariszkuszfánál kötött ki, mely a föníciai Büblosz városának közelében nőtt. Ozirisz ott maradt egészen a haláláig.

 

Széth, az egyik ősi egyiptomi isten. Egy újbirodalmi sír festménye alapján.  (CC BY-SA 4.0)

 

Végezetül, Ízisznek sikerül felkutatnia és visszaszereznie férje testét, majd visszavitte Egyiptomba. Az istennő megpróbálta életre kelteni Oziriszt, de Széth gondolt bátyja visszatérésére és testét több darabra vágta, s egész Egyiptomban szétszórta. Ízisznek sikerült Ozirisz minden egyes testrészét visszaszereznie a péniszét kivéve, amelyet megettek az oxyrhyncus halak. Mindazonáltal, Ízisz valahogy újra életre tudta kelteni férjét, ekkor fogant Hórusz. Ennek ellenére, mivel nem volt teljes, ezért Ozirisz többé nem uralkodhatott az élők földjén, így vált a Túlvilág uralkodójává.

 

Ozirisz, Ízsz és Hórusz: II. Osorkon nevű király által viselt medál (CC BY-SA 1.0)

 

Ozirisz követőinek felkelése

 

Egyiptom uralkodójaként Oziriszt a királyság jelképeivel ábrázolják: Atef koronával – amely a Hedjet nevű korona (Felső-Egyiptom koronája) és mindkét oldalon látható strucctollak kombinációja –, valamint pásztorbottal, légycsapóval és álszakállal.

 

Ozirisz (balra), Anubisz és Hórusz látható a Horemheb sírjának falfestményén. (Image: CC BY 2.0)

 

A Túlvilág uralkodójaként az istenséget múmiapólyába burkolták a mellkasától lefelé. Ozirisz ikonográfiájának egy másik fontos jellegzetessége a bőr színe, amely zöld és fekete. A zöld az újjászületés színe, míg a fekete jelképezi a Nílus-völgy termékenységét.

 

Ozirisz volt a holtak ura az ókori egyiptomi vallásban. Itt tipikus múmiapólyában látható. Az újbirodalmi sírfestmények alapján. (CC BY-SA 4.0)

 

Ozirisz kultusza Egyiptom szerte elterjedt, és jócskán találunk példát arra, hogy más istenségeket magába olvasztott. Memphiszben például a Középbirodalom idején Ozirisz egybeolvadt két helyi istenséggel, Ptah és Sokar (Szokarisz) istenekkel, így alakult ki Ptah-Szokarisz-Ozirisz.

Az a képesség, mellyel össze tudott olvadni más istenekkel, tette képessé Ozirisz tiszteletét arra, hogy egészen a görög-római korszakig fennmaradhasson.

Szerápisz egy olyan görög isten, akit I. Ptolemaiosz Szótér hozott létre, aki kombinálta Ozirisz és a memphiszi szent bika, azaz Ápisz alakját.

Ozirisz kultusza végül a kereszténység térnyerésével ért véget, bár néhányan rámutattak a két vallás közötti hasonlóságokra.

 

Top image: Osiris, Egyptian God of the Underworld (Public Domain)

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.ancient-origins.net/human-origins-religions/story-osiris-how-first-ruler-egypt-became-god-underworld-008953?nopaging=1

 Source: https://www.ancient-origins.net/

By Wu Mingren

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..