Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pangu és a kínai teremtéstörténet

Pangu a kínai teremtésről szóló mitológiának egy kiemelt alakja. A mai napig a zhuangi emberek egy tradicionális éneket szoktak zengeni Panguról, aki az eget és a Földet teremtette. Pangu mítoszának eredete erősen vitatott. Sokan úgy vélik, hogy Xu Zhengtől ered, aki egy i.sz. 3. században élt kínai író volt, mivel ő volt az első, aki feljegyezte azt. Néhányan azzal álltak elő, hogy a dél-kínai Miao vagy a Yao nép mitológiájából származik, megint mások párhuzamot látnak az ősi hindu teremtésmitológiával.

 

A Pangu-mítosz a következőképpen hangzik:

Az univerzum kezdetén nem volt más, csak káosz, az ég és a föld összekeveredett egymással – gyakran használnak erre egy nagy fekete tojást analógiaként.

Pangu e tojásban született meg és 18000 évig aludt, mialatt a Yin és a Yang ki nem egyenlítődött cseperedése közben.

Amikor felébredt, észrevette, hogy csapdában van. Széttörte a tojást és elkezdte szétfeszíteni azt, ezzel lényegében széthasította a Yint és a Yangot.

A tojáshéj felső fele lett a felette látható ég, míg az alsó fele a föld. Minél tovább tartotta őket távol, annál vaskosabbak és magasabbak lettek, így egyre távolabbra tolta szét azokat – pontosan naponta 10 lábnyit. Itt kezdenek eltérni az egyes változatok egymástól.

 

Egyesek azt állítják, hogy egy teknős, egy qilin (egy mitológiai lény), egy főnix és egy sárkány segített neki a feladatban. Újabb 18000 év elteltével Pangu meghalt, testét a föld egyes részei alkották, míg a testén lévő parazitákat alkották az emberek.

Más változat szerint ő alkotta meg a földet egy véső és egy kalapács segítségével, míg egy újabb verzió szerint egy olyan istennő hozta létre az embereket, aki később a földön lakott.

 

Pangu és a feladatában őt segítő teknős, qilin, sárkány és főnix.

 

E mítosz szerint Pangu volt az első, legfelső lény (isten), az egek (mennyek) és a Föld teremtője. Jellemzően törpeként ábrázolták – holott valójában egy óriás volt –, akit szűr borított, vagy medvebőr, vagy levelek, a fejére erősített szarvai voltak, továbbá vagy egy véső, vagy egy kalapács, vagy egy tojás volt a kezében.

Más mesék úgy regélnek Panguról, hogy ő egy olyan lény volt az égből, akinek kutyafeje, emberteste volt, közvetlenül őt tulajdonítják az emberiség nemző atyjának, míg más változatok szerint agyagból mintázta meg az embert.

 

E mese érdekes aspektusai más mítoszokhoz hasonlítanak. Például, a kozmikus tojás egy gyakori elképzelés, mely a Big Bang (Nagy Bumm) bekövetkezése előtti világegyetemre utal tudományosan szólva.

Meglehet, hogy első pillantásra ez nagyon primitíven hangzik egy ilyesfajta esemény megörökítésére, mégis észre kell venni, hogy mennyire bölcs.

Vajon honnan tudtak ennyire pontos magyarázattal szolgálni arról, amit mi jelenleg tudunk, különféle olyan emberek, akik nem rendelkeztek az univerzumról nyilvánvaló ismeretekkel vagy technológiával? Valamilyen módon ők be voltak avatva ebbe a tudásba?

 

Az elbeszélés egy másik érdekes vetülete sokkal megfoghatatlanabb. Pangu teremtésmítoszának bizonyos elemei azt állítják, hogy az óriás négy másik mitikus lénytől/szörnytől kapott segítséget. Vessünk egy rövid pillantást ezekre a lényekre egyesével.

Első a teknős: nincsenek egyedül a kínaiak abban, hogy felhasználják őt a teremtésmítoszaikban, mivel a világ számos más mítosza, teremtése és más egyebek is tartalmaznak teknőst annak ereje és halhatatlansága miatt.

A qilin bár őshonos az ázsiai mitológiában, úgy tartják róla, hogy sárkányszerű lény.

Természetesen a sárkányok központi szerepet töltenek be az ázsiai mitológiában – jóllehet világszerte találkozhatunk velük – mint a bölcsesség és az erő letéteményeseivel, s a korai uralkodók öröklési rendjével álltak kapcsolatban.

Végül a főnix következetesen az újjászületés jelképe.

Hogy a csudába jutottak egymástól több ezer kilométeres távolságra lévő kultúrák arra, hogy ennyire hasonló eseményeket írjanak le és ugyanazt a szimbólumrendszert használják egy ilyen meseszövés leírására évszázadokon keresztül?

 

Featured image: Artist’s depiction of Pangu creating the heavens and earth. (orientaldiscovery.com)

 

 

Forrás / Original article: http://www.ancient-origins.net/human-origins-folklore/pangu-and-chinese-creation-myth-00347?nopaging=1

 Source: https://www.ancient-origins.net/

By E.C. Rammel

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..