Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Parajelenségek

Mi számít parajelenségeknek és mi nem? Miért képtelenek elfogadni a tudomány dogmatikus képviselői olyan laboratóriumi kísérletekkel alátámasztott jelenségeket, mint a telepátia, az érzékeken túli érzékelés, a pszichokinézis (tárgyak szellemi vagy lelki erővel történő mozgatása) vagy éppen az auralátás? Egyáltalán mitől vonzódunk ennyire a parajelenségekhez? Személyes élményeket is beleszőve igyekszem megközelíteni ezeket a kérdéseket.

 

parajelenségek1Egyszer olvastam egy Melbourntől 120 kilométer­re, Mount Montenegronál található lejtőről, ahol minden a megszokotthoz képest fordítva történik. Ezen a domboldalon nem lefelé, hanem felfelé könnyebb haladni. A lejtő aljában lévő tárgyak szó szerint maguktól felgurulnak a dombra, viszont visszagurítani már nem lehet azokat. Ha nem adjuk fel és tovább próbálkozunk némi erőráhatással, akkor a tárgyak megmozdulnak egy kissé lefele irányba, majd ismét megindulnak felfelé. A lejtő tövében található személygépkocsi például 10 km/h sebességgel halad felfelé, miközben a motorja le van állítva. Rejtély? Titok? Mi lehet ennek a jelenségnek a hátterében? Egyébiránt ez nem az egyetlen ilyen világszenzáció, más helyek is vannak glóbuszunkon, ahol hasonló esetek történnek. Ez egy megmagyarázhatatlan parajelenségnek tűnik.

parajelenségek2Ehhez a kérdéshez szerintem kétféleképpen viszonyulhatunk: mondhatjuk rá, hogy elhisszük és kételkedhetünk abban, amit látunk vagy hallunk. Akad olyan ember, aki azt állítja, hogy itt nincs semmiféle természetellenes dolog, mert mindenre van tudományos magyarázat. Emberünk kivitt hát egy szintezőt a helyszínre és cinikusan páváskodva bebizonyította, hogy a vízszintmérő is megerősíti, hogy ami felfelé látszik, az valójában lefelé van. Ennyi a részéről a pofon egyszerű magyarázat talányra? Ügy lezárva. A másik, kicsivel nyitottabb és kevésbé szkeptikus ember pedig tovább mért a helyszínen és rátalált a későbbiekben ismertetett megoldásra, ami ténylegesen parajelenség, már amennyiben a szónak az eredeti értelmét használjuk. A parajelenségek ugyanis szokatlan jelenségek, amelyeket természettudományos eljárásokkal, ugyanakkor bölcseleti és spirituális módszerekkel egyaránt vizsgálnak. Tulajdonképpen a parajelenségekkel foglalkozók megkísérlik a lehetetlent: összeegyeztetni és egymáshoz közelíteni a nem szokványos és a megszokott jelenségek lehetséges magyarázatait, az élet ismeretlen és ismert törvényszerűségeit.

 

parajelenségek3Előbbi érzékletes példa jól mutatja, hogy a hivatalos tudomány egyes képviselői bigottan elutasítják és elvetik az efféle bűvészkedést, mondván a parapszichológia és általában a parajelenségekkel kap­csolatos kutakodás csak tévútra vezethet. De kérdem én, nem a forradalmian újszerű, meghökkentő és sokszor a konvencionális tudomány képviselőiben megütközést keltő felismerések, eszmék, elgondolások, innovációk és felfedezések vezettek mindig valami új titok feltárásához, valamilyen csoda megtapasztalásához? A példa kedvéért: a Föld nagyjából gömb alakú égitest, a Föld kering a Nap körül, a fénynél is vannak gyorsabb részecskék, az emberi hit erejével lehetséges az öngyógyítás, a vasból vagy nehezebb fémből készült eszközök képesek a vízen úszni (hajó), az atom mégsem oszthatatlan részecske, elektromossággal is világítottak az ókorban, van élet a Földön kívül (baktériumok nyomainak felfedezése a meteoritokban és spiritizmus szeánszainak később visszaigazolt üzenetei előző civilizációk létéről, maradványairól), lefilmezett Mária-jelenések Zeitunban hónapokon át. Ezeket a parajelenségeket is nagy mellénnyel tagadták, azután az arcukra fagyott a mosoly és ma nem győznének elnézést kérni a nagyra becsült, vaskalapos „urak” és „tudorok” azért, hogy tévedtek.

A lejtőn visszafelé gurulás titka egyébként egy sima gravitációs anomália, amelyet a bolygókutatók amúgy jól ismernek. A gravitáció helyi (lokális) felerősödése okozza ugyanis a parajelenséget. A megnövekedett gravitációs erő vonzza felfelé a tárgyakat, a lejtő viszont szabvány szerinti lejtő, tehát szó sincs optikai csalódásról. A szintező buborékját pedig szintén a megnövekedett gravitációs erő állította be, minekután a rá hagyatkozó tudóst megtévesztette a saját műszere. Ezért kell szerényebben hozzáállni egy parajelenséghez, hiszen ki tudja, ami ma még lehetetlen, az talán holnap már lehetséges. Pontosabban, amit ma még nem értünk, arra lehet, hogy holnap találunk értelmes és elfogadható magyarázatot. Igaz, gyakran a régi, anakronisztikus (időszerűtlen, idejétmúlt) nézeteinket felül kell hozzá vizsgálnunk.

 

Szellemmel hatni az anyagra

 

parajelenségek4Ritka esetek egyike, amikor személyes történettel traktálom az olvasót. Ám engedtessék meg nekem, hogy egy velem történt parajelenséget közkinccsé tegyek. Egyszer vitatkoztunk barátaimmal arról, hogy az emberi elmének hol húzódnak a határai. Magam arra az álláspontra helyezkedtem, hogy az emberi tudat teremtő erővel bír és hogy még mindig nem ismertük ki igazán a határainkat. Sokan ezzel szemben érveltek és azt hangoztatták, hogy az ember, mint a legintelligensebb állat, nem rendelkezik számottevő pszichikai erővel, vagy magasabb rendű képességekkel. Akkor még nem sejtettem, hogy maga az élet szolgáltat tanúbizonyságot nekem ebben a kérésében.

Szellemi vezetőm, Horváth Zoltán, egyszer nekem és egyik tanulótársamnak azt a feladatot adta, hogy rakjunk egy ócska vödörbe némi tűzifát és gyújtóst. Majd másfél méterre a vödörtől ereszkedjünk fél térdre és kezdjünk el arra a mondatra koncentrálni, amit ő előzőleg mondott. Mivel akkoriban eléggé sok időnket fordítottuk parajelenségek kutatására, ezért nem volt meglepő ez a kérése. Azt ígérte, hogy ha kellőképpen elmélyedünk és koncentrálunk, akkor ennek az összpontosított gondolati energiának a hatására a fahasábok lángra fognak kapni.

Mi megtettük a tőlünk telhetőt. Koncentráltunk, közben Zoltán bátorított. Lankadatlan türelemmel és kitartással minden erőnket megfeszítve igyekeztünk koncentrálni. Percek teltek el, erőnk lassacskán fogyatkozni kezdett. Újabb buzdítások követték egymást, s mi hittel, lélekkel és az összes létező módon arra a mondatra összpontosítottunk, amit vezetőnk a fülünkbe súgott. Vártuk és reméltük, hogy lángot, de legalábbis füstöt fogunk látni a fárasztó erőfeszítéseink gyümölcseként.

Megtörtént a csoda. Egyszer csak megjelent az első lángcsóva, melyet egy újabb és egy még újabb követett. A tűzifarakás lángra kapott.

parajelenségek5A kísérlet látszólag sikerült és óriási örömmel és büszkeséggel töltött el bennünket a tűzgyújtó művelet. Ekkor jött a nem várt fordulat, ugyanis miután kiünnepeltük magunkat, Zoltán közölte velünk, hogy az a mondat, melyet magunkban kellett ismételgetünk óegyiptomi nyelven, amit ugyebár nem értettünk, a valóságban egy teljesen semleges, hatástalan mondat. Értelemmel ugyan bír, de éppen az ellenkezőjét jelenti annak, mint amit mi szándékoztunk. Mi ugyanis meggyújtani akartuk a rőzsét, ez pedig egy semleges vízzel kapcsolatos utasítás volt. Így volt min törnünk a fejünket.

Be kellett látnunk, hogy az emberi psziché ereje, ha úgy tetszik, a hit ereje jóval hatalmasabb, mint az emberi értelem ereje. Olyan, mintha az odaadó hívő a hit gyakorlása közben hozzáférhetne lényének ismeretlen, rejtett, a hétköznapi tudatállapotában alig-alig használt részeihez, s mintha ezzel vinné véghez a paranormális, a szokványostól merőben eltérő tetteit.

 

A kormányok hisznek a parajelenségekben!

 

parajelenségek6Ha annyira nem hisznek a tudósok és az akadémikusok az olyan parajelenségekben, mint a gondolat erejével történő tárgymozgatás, a nagy távolságokból – a kontinensek között átívelő – pszichikai úton illegálisan megszerezhető információk begyűjtése (kémkedés), a jövőérzékelés, a tudatbefolyásolás eszközökkel és bizonyos mentálisan extrém módon fejlett személyek által, az agyilag programozott, többszörös személyiséggel rendelkező hírszerzők dollármilliós kiképzése (ez is működik!), az elveszett civilizációk mágikus tudásának kutatása, akkor felötlik bennem egy kérdés. Miért költenek évente dollár, euró, rubel vagy renminbi (Kína hivatalos pénzneme) milliárdokat ezen területek kutatására a szuperhatalmak mindenkori kormányai hovatartozástól függetlenül? Ha annyira nem hisznek ezekben, mi végre beleölni ezt a mérhetetlen pénzmennyiséget és felhasználni hatalmas emberi erőforrást egy látszólag bizonytalan, talán meg sem térülő, megkérdőjelezhető és alábecsült jelenségkör kutatásába és fejlesztésébe. Ennyi erővel tiszta vizet biztosíthatnának azoknak a gyermekeknek, akik szennyezett víz fogyasztása miatt halnak meg naponta a harmadik világban, szám szerint 6 ezren naponta. Ennyit a humanitáriusságról és a haszonszerzésről.

Mert szerintem úgy áll a helyzet, hogy a kormányok hajszálpontosan tisztában vannak vele, hogy a pszí-képességeké a jövő. Nem az atombomba és a többi pusztító fegyver a legelsöprőbb erejű, hanem az emberi tudat dimenzióinak kihasználásával lehet meghódítani vagy megvédeni a világot.

 

parajelenségek8Persze vannak olyan szervezetek, mint az amerikai SICOP, vagyis a Paranormális Állításokat Kivizsgáló Amerikai Társaság. Ennek a szervezetnek egyik vezetőségi tagja, James Randi bűvész indított leleplező hadjáratot például Uri Geller parafenomén ellen. Az illusztris lejárató kampány azonban kétes eredményeket hozott, végül nem sikerült Gellert lesöpörni, csupán bebizonyította, hogy mennyire jól tudja utánozni Geller mutatványait. Azóta külön tévés show-műsorokat építettek már a parajelenségekre, s népszerűségük máig töretlen.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..