Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pentaculum

Ősidők jelképe

 

A pentaculum vagy pentakulum egy körbe rajzolt csillagötszög. Azaz egy szabályos ötágú csillag egy körben. Nem összetévesztendő a pentagrammával, amelynél nincs kör. A pentagrammát úgy alkotjuk meg, hogy berajzoljuk egy szabályos ötszög átlóit, az így kapott ötágú csillagot nevezzük pentagrammának.

 

Pentaculum2

 

Már a legősibb időktől találkozunk ezzel a szent szimbólummal. Hol, mint a Vénusz jelképe, hol, mint istenségek jelvénye, hol pedig Püthagorasz-féle csillagként említik. De mitől ennyire különleges és honnan nyeri ez a jelkép fenomenális mágikus hatalmát, illetve mi teszi a rituális mágia egyik legfontosabb eszközévé.

 

A pentagramma csúcsaiban lévő szögek összege 5 × 36° = 180°, tehát ugyanannyi, mint egy háromszög belső szögeinek összege. Több helyen találkozunk benne az aranymetszés arányával. A pentagramma közepén lévő alakzat maga is szabályos ötszög, amely a csúcsok által kifeszített ötszöghöz pontosan az aranymetszés szabályai szerint aránylik. Véletlen volna csupán? – Aligha.

 

Az eredete a régmúlt homályába vész. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy használták a babiloniak, a sumérok és az egyiptomiak is. A zsidók számára Mózes öt könyvét reprezentálta. (Megjegyzem, a spirituális források szerint legalább húsz könyve volt.)  Püthagorasz követőinek a “Penta Alfa” volt, minthogy öt alfából áll össze.

 

Pentaculum4

 

A pentakulum rejtett jelentése

 

A pentaculum minden egyes hegye egy-egy őselemet szimbolizál. A legfelső csúcsa pedig a szellem helye.

A Föld elemet a bal alsó csúcsa jeleníti meg, mely az erőt, a szilárdságot és a stabilitást adja. Ezt nyújtja az ember számára leföldelést. Színe zöld. Égtája az észak. A csillagjegyek közül a Bika, a Szűz és a Bak tartozik hozzá.

A Tűz őselemet a jobb alsó csúcsa szimbolizálja, amely a szenvedély birodalmának és a tisztító tűznek egyaránt a megtestesítője. Színe a vörös. Égtája a dél. Csillagjegyei: a Kos, az Oroszlán és a Nyilas.

A Levegő elemet a balra, felfelé mutató sarok jelképezi, amely szorosan kapcsolódik a kommunikációhoz és a kreativitáshoz. Színe a sárga. Égtája a kelet. Zodiákus jegyei: az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő.

A víz elem a pentagramma jobbra, felfelé mutató csücske, amely az érzelmekkel, rugalmassággal és az alkalmazkodóképességgel mutat analogikus kapcsolatot. Színe a kék. Égtája a nyugat. Csillagjegyei: a Rák, a Skorpió és a Halak.

 

Pentaculum3

 

Az ötödik elem a kvintesszencia: a Szellem, amely összefogja a négy őserőt és tudatosan irányítja azokat. Így válik a pentakulum az önmaga tökéletes harmóniájában élő és spirituálisan teljes mértékben tudatos, önmegvalósító, teremtő emberi lény szent jelképévé. A valódi, univerzális Ember szimbólumává, amely összhangban van a természettel és a Teremtővel.

 

Más magyarázat szerint a tűz, víz, levegő és föld elem mellett az ötödik az éter, s nem a szellem. Azonban ez a hindu védikus filozófia felosztása, amely nem éppen pentakulumra lett kitalálva, mindazonáltal igaz és megállja a helyét, csak más kontextusba helyezi az elemeket.

 

A pentakulum mágikus hatalma

A pentakulum nem keresztény jelkép, ezért sokan sokféle színben tüntetik fel és magyarázzák jelentését. A pentakulum a pozitív asztrális energiákat vonzó szimbólum a rituális, illetve a ceremoniális mágiában. Használják mágusok, boszorkányok és tulajdonképpen majd’ minden varázslással foglalatoskodó személy működtetni próbálja hatalmát.

A pentakulum lóghat a nyakban, elhelyezhetik oltárokon, de gyakran földre rajzolják. Lehet fába vésni, bőrre tetováltatni, felrajzolni szinte bármire. Természetesen ahány szín és elrendezés, annyi féle tartalom, ezért nem árt előtte alaposan körbejárni a dolgot, még mielőtt véglegesítenénk egy ilyen mágikus szimbólumot.

Sokszor megfordítva, fejjel lefelé, tehát a felső csúcsát alsó irányba fordítva is használják. Mivel a dualitást, vagyis a világunkban munkálkodó ellentétpárokat mutatja, ezért kifejezheti és erősítheti a fényt, ugyanakkor a sötétet is. Felfelé fordítva a boszorkányok, míg lefelé fordítva a sátánisták gyakorta használt mágikus eszköze. Itt most lehetséges, hogy feltűnt a kedves Olvasónak, hogy nem helyeztem egy oldalra a boszorkányt a sátánistával. Nos, ez tudatos döntés részemről. Mivel a boszorkányt én nem tartom a sötét oldalhoz tartozónak pusztán a megnevezésére hivatkozva, hanem sokkal inkább rejtett dolgok tudójának és titkos „receptek” birtokosának és elkészítőjének gondolom. Aki ettől még jó célokat szolgál.

 

Pentaculum8

 

A pentakulum leírja a mágus útját. A mágusét, aki tanulóként kezdi, sorra megismeri, megszelídíti, maga mellé állítja az elemeket azok jó és rossz természetével együtt. Aki megtanulja uralni önmagát, alantas vágytermészetét megtisztítja, felemeli, átszellemíti és uralkodik felette. A valódi pentakulum ismerője számára nincs jó és rossz, nincsenek ellentétek, amelyeket ne lehetne összebékíteni, nincs probléma, amelyet lehetetlen volna megoldani, egyszóval tökéletesen belesimul az életbe. A pentaculum az egységet és a végtelenséget is jelképezi, amely az ember számára elérendő végcél.

 

A pentaculumot használhatjuk a védelmen kívül áldásra, meditációra, különféle szertartásokra, kötésre és oldásra, valamint bajelhárításra.

A pentaculum hatalma, ereje kiterjeszthető: a születésre, a halálra, a beavatásra, a beteljesedésre és a szerelemre is. De erejével elérhető a bennünk rejlő tudás, bölcsesség, erő, szeretet és a fény.

 

Ne ijedjünk meg azonnal a pentakulumtól. Ne legyünk előítéletesek, mert felesleges. A fejlődésünk – akár hisszük, akár nem – egy pentakulum mentén valósul meg, így emelkedik fel a lélek tudatosan az anyagból, így válik el az emberi természet a földi hívságoktól, kötöttségektől és lesz újra egységben a Teremtővel.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..