Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A pogány Attisz és a keresztény Jézus: egy hamis kapcsolat?

Az utóbbi időben népszerű bizonyos körökben azt feltételezni, hogy a kereszténységre hatást gyakoroltak az ókori római misztériumvallások vagy inkább azokból ered. Itt az olyan vallásokról van szó, amelyek orgiasztikus szertartásokkal rendelkeznek és egy személyes istenséggel állnak kapcsolatban. Eme koncepció támogatói körében az egyik ilyen pogány alak Attisz, aki egy olyan frígiai istenség volt, aki a vegetációval állt kapcsolatban, hitvese Kübelé istennő volt. Attiszról azt állítják, hogy egy szűztől született, egy fán feszítették keresztre és feltámadott a halálból Jézushoz hasonlóan. Ezek az elemek hasonlóan hangoznak, azonban közelebbről megvizsgálva, csekély bizonyíték áll rendelkezésre ezen állítások igazolására és az eredeti mítosz csupán kissé hasonlít az evangéliumi leíráshoz.

 

A misztériumvallás és a kereszténység

 

A misztériumvallások a görög korszakban merültek fel és a római periódusban folytatódtak az 5. századig, amikor a Római Birodalom legtöbb pogány hagyományát felváltotta a kereszténység. Részletesen kimunkált orgiaszerű rítusok, titkos tudás jellemezte ezeket, s a hangsúly egy különleges istenséggel való személyes kapcsolatra helyeződött.

 

A régi görög és római istenek távol álltak az emberi gondoktól és közömbösek voltak azok iránt. A misztériumvallások istenei azonban őszintén foglalkoztak az emberiséggel és viszonylag könnyedén meg lehetett őket közelíteni személyesen.

Ízisz, az egyiptomi istennő és egy különösen népszerű misztériumvallás alanya, könnyeivel táplálta a Nílust és a történelem során a fáraó táplálásáért, valamint azért volt felelős, hogy isteni hatalommal ruházza fel őt, hogy Egyiptomot ténylegesen kormányozhassa.

 

Ízisz a gyermek Hórusszal. (Public Domain)

 

Mivel a kereszténység némiképp hasonlóságot mutat ezekkel a vallásokkal, néhány tudós összevetette azokat a kereszténységgel. Egyesek azt állítják, hogy sok párhuzamot fedeztek fel a misztériumvallások és a kereszténység között, különösen Attisz kultuszával kapcsolatban.

Attisz Kübelé istennőhöz társul. Attisz kultusza egy olyan vallás volt, amely orgiaszerű rítusokat és rituálékat foglalt magában. A vallás papjai – a Gallai – eunuchok voltak. Ez a követelmény részét képzete egy Attiszra és Kübelére vonatkozó egyik fő mítosz törvényerőre emelésésnek. Egyesek szerint Attisz egy fán végezte és feltámadott a halálból. Azt is állítják róla, hogy december 25-én született egy Nana nevű szűztől.

 

Attisz a Kübelé-kultusz egyik táncát adja elő. (Public Domain)

 

Attisz mítoszai és az igazság

 

Mennyi az igazságtartamuk ezeknek az állításoknak? Nem sok részlet áll rendelkezésre Attiszra vonatkozóan, viszont a legtöbb forrás nem említ semmilyen hasonlóságot, s azok, amelyek mégis említést tesznek róla, évszázadokkal Jézus ideje után keletkeztek és keresztény szerzők írták. Ez pedig azt jelenti, hogy a kereszténységgel való bárminemű hasonlóság annak lehet köszönhető, hogy a vallást keresztény szemüvegen keresztül interpretálták. Ugyanakkor, ha a szóban forgó mítosz megvizsgáljuk, akkor csekély hasonlóságot mutat az evangéliumi narratívával.

 

A mítosz egyik változata szerint Attiszt Kübelé tette főpappá és egyik kritériuma a szüzessége volt. Amikor egy nimfával megszegte ezt a hűségesküjét, akkor az istennő az őrületbe kergette és Attisz végül saját magát kasztrálta. Miután visszanyerte józanságát, öngyilkosságot követett el, majd (Kübelé) egy fává változtatta őt, amely számára szentté lett.

 

Kübelé és Attisz (jobb oldalon ülve frígiai sisakban és pásztorbottal) egy négy oroszlán vontatta szekéren, táncoló korübantok – démonikus lények, Kübelé kísérői – veszik körül. (részlet egy Parabiago-i tányérról, dombornyomott ezüst, c. i.sz. 200-400m Milánóban találták, jelenleg a milánói Régészeti Múzeumban található.) (Giovanni Dall’Orto)

 

A mítosz egy másik verziója szerint Attisz egy nőtlenséget fogadott főpap volt, aki egy olyan király elől menekült, aki szexuális érdeklődést mutatott iránta. Amikor elfogta, Attisz kasztrálta a királyt, ezzel pedig elérte azt, hogy a király a vérveszteségtől haldokolva ugyanazt tegye Attisszal bosszúból. Ebben a változatban Attiszt Kübelé találja meg egy fa alatt.

 

Bár sok verziója létezik a mítosznak, a legtöbb valamiféle kasztrációval végződik és Attisz vagy egy fa alatt hal meg, vagy fává változik.

 

Attisz szobra, i.sz. 2. század 2. fele, Hierapoliszi Régészeti Múzeum, Törökország. (Carole Raddato/CC BY 2.0)

 

Attis története és az evangéliumi leírás közötti különbségek

 

Sok olyan változata van a mítosznak, amely hasonlít az evangéliumokban találtható történethez, de több évszázaddal későbbre kelteződnek a kereszténységhez képest és valószínűleg a kereszténység hatott rá, mintsem fordítva. Egy másik említésre méltó dolgok az, hogy nincs üdvözülési felajánlás a történetben. Attisz halála tragikus, de ez nem több tragikus végnél. Halála nem köti meg a bűnöket. Az egyik mítoszban, amikor meghal, virágok nőnek ott, ahol a vérét veszíti, azonban nem úgy tűnik, hogy vére olyanokat is érintene, akik nem érdeklődnek a virágok iránt.

 

Attisz ugyanakkor a növényvilág istensége volt, így a halála és a fa közötti kapcsolattól úgy gondoljuk, hogy egy olyan ciklust jelképez, amely által a vegetáció csökkenni kezd a nyári és az őszi hónapokban, majd tavasszal visszatér. Ez a tematika hiányzik az evangéliumokból, amelyekben Jézus egyszer hal meg és egyszer támad fel.

 

Krisztus megjelenése Mária Magdolnának a feltámadás után (1835), Alexander Andreyevich Ivanov. (Public Domain)

 

Összegezve, úgy tűnik, hogy Attisz és Jézus közötti hasonlóság eltúlzott. Nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Attiszt Jézushoz hasonló módon gyilkolták meg vagy hogy olyan istenség lett volna, aki megváltást hoz az egész emberiségnek a évszázaddokkal a kereszténység felemelkedése utáni, amikor ezek a változások valószínűleg versenyre késztették a terjedő keresztény vallással.

 

Top Image: Right: Detail of a statue of a reclining Attis. The Shrine of Attis is situated to the east of the Campus of the Magna Mater in Ostia. (archer10/CC BY SA 2.0) Statue of Jesus Christ as a shepherd with a lamb. (Public Domain)

 

Forrás / Original article: http://www.ancient-origins.net/myths-legends-europe/pagan-attis-and-christian-jesus-spurious-connection-009634?nopaging=1

Source: https://www.ancient-origins.net/

By Caleb Strom

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..