Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

PÓLUSVÁLTÁS

E rövid eszmefuttatásban szeretnék pár sort szentelni a pólusváltás témájának, mert sokan abban látják az előttünk álló korszakváltás folyamatnak egyik állomását, hogy a Föld pólusai helyet cserélnek pár éven belül. Lássuk, mennyire realisztikus elképzelések ezek.

 

Földünket egy mágneses mező veszi körbe. Ez a mező több tízezer kilométer kiterjedésű láthatatlan hálóként öleli körbe planétánkat. Ezt hívják magnetoszférának. Ennek a mágneses mezőnek egyik pólusa a földrajzi Északi-sark közelében, a másik pólusa a földrajzi Déli-sark közelében található. Így ez egy dipólusos mágnes. E mágneses pólusokat egy képzeletbeli tengely köti össze, amely kb. 11,3°-kal eltér Földünk forgástengelyétől. A mágneses mező jelenleg feltételezett létének oka a Föld belső szerkezetében működő dinamó-mechanizmus. Tulajdonképpen ez a mágneses mező roppant érzékeny és nagymértékben függ a pólusok elhelyezkedésétől.

 

polusvaltas3

 

A mágneses mező erőssége a Föld felszínén változó. Dél-Amerika és Dél-Afrika egyes részein mérték eddig a legkisebb adatokat (30 mikrotesla), míg Észak-Kanadában, Ausztrália déli részén és Szibériában a legmagasabbakat (60 mikrotesla). A mágneses mező védi meg Földünk összes élőlényét a kozmikus sugárzás végzetes fenyegetésétől. De nem csak attól, ugyanis Napunkból is rengeteg láthatatlan anyagi részecske lökődik ki és terjed szét a világűrben. Ezektől is óv a magnetoszféra. Amikor a nagyobb napkitörések részecskehullámai elérik a Föld mágneses mezejét, egy óriási és látványos geomágneses vihar keletkezik, aminek mi a csodájára járunk, merthogy mintegy mellékhatásként szemkápráztató auróra (sarki fény) születik.

A sarki fény színéből, kiterjedéséből sok következtetést leszűrhetnek a kutatók, azonban ezek múlékony, illékony csodák. Ellenben a lávaalakzatokból következtetni lehet a Föld mágneses terének pólusváltozásaira, azok ciklikusságára és az élővilágra kifejtett hatására. Hawaiin példáué vizsgáltak olyan lávaalakzatokat és lávarétegeket, amelyekből megállapítást nyert, hogy a legutóbbi pólusváltás 780 ezer évvel ezelőtt történt meg. Átlagosan egyébként 205 ezer évenként fordul elő a pólusok nagyfokú elmozdulása. A pólusváltás pontos okait nem ismerik. Létezik olyan modell, amely azon alapszik, hogy a mágneses mező nem mindig stabil, illetve olykor instabillá válhat, ezért a pólusok spontán módon is vándorolhatnak. Másik teória szerint szükség van egy komolyabb külső behatásra – mondjuk egy meteorit becsapódására, amely beleszól vagy akár megakasztja a dinamómechanizmust és helyváltoztatásra kényszeríti a pólusokat ezzel egy új dinamikus egyensúlyi állapotot létrehozva. Ez utóbbi elmélet azonban csak papíron létezik, ugyanis a becsapódási kráterek kora és a pólusváltások időszakai nem esnek egybe.

 

A pólusváltások azért roppant veszélyesek, mert ha meggyengül Földünk „immunrendszere”, akkor a gyilkos kozmikus sugárzásnak semmi nem tud ellenállni, így a földi élet végveszélybe kerülhet: betegségek, mutációk és végső soron a kihalás a forgatókönyv végkifejlete. Ezek nem túl bíztató kilátások. Másfelől, az Isteni Gondviselés semmit nem tesz „véletlenül”. Materiális fejjel gondolkodva, parányi az esélye annak, hogy az elkövetkezendő évtizedekben következzen be egy pólusváltás, de még akkor sem zárható ki 100%-osan. Spirituális nézőpontból viszont az univerzum életében mostanság hatalmas változások és átrendeződések mennek végbe, az elemek felkorbácsolódása és a természeti katasztrófák karmikus tisztításként való alkalmazása egyre nagyobb eséllyel válhat valósággá fizikai világunkban. Összegezve, a pólusváltás nem egyik pillanatról a másikra bekövetkező esemény, bár kétségkívül gyors. A baj a kataklizma megjósolhatatlanságával van, mert a kezdeti előjeleket követő egyértelmű diagnózis felállításakor már olyan folyamatok indulnak el, amelyek emberi erővel visszafordíthatatlanok. S hogy ez mennyire így van, elég, ha visszatekintünk az elmúlt évmilliókra. A földi élet telis tele van kihalásokkal, evolúciós zsákutcákkal és újrakezdésekkel. Azt hiszem, a pólusváltás forgatókönyveit eddig is és ezután is a Sors írja, s mi pedig megéljük a magunk szintjén.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..