Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

PSZICHOKINÉZIS

Lehet-e tárgyakat mozgatni a gondolat erejével?

 

Gondolattal hatni az anyagra – akár ilyen egyszerűen is megfogalmazhatnánk a pszichokinézis (PK) jelenségkörét. S valóban, bármily hihetetlenül hangzik is, sokan felfedezték már magukban azt a képességet, melynek köszönhetően képesek mozgásba hozni egyes tárgyakat pusztán a gondolataik erejével!

pszichokinezis9

Áldatlan vita dúl a tudósok egy csoportja és a parapszichológusok élharcosai között a tekintetben is, hogy az emberi tudat milyen csodákra képes. Míg a fizikusok és a kémikusok egy pragmatikus része minden áron be akarja bizonyítani, hogy nemes egyszerűséggel lehetetlen a szellemünk erejével hatást gyakorolni a tárgyakra – például pusztán gondolati koncentrációval odébb tolni azokat, megmozdítani vagy akár befolyásolni a mozgásukat –, addig számos más tudós csodálatraméltó eredményekre jutott ugyanezen a kutatási területen.

Ilyen cáfolhatatlan és több mint százszor megismételt PK esettel van dolgunk Nina Kulagina, egy átlagosnak tűnő orosz háziasszony esetében is. A gyufaszálaktól kezdve, a burával lefedett pénzérméken át, a kisebb használati tárgyakig szinte mindent képes volt megmozdítani csupán gondolatainak erejével. De említhetnénk Uri Gellert is, aki pszichikai képességei révén „mentalistaként” nem csak temérdek kőolajat talált megbízóinak, hanem számos mágneses adathordozót tett már tönkre, vagy bénított meg pszichéjének erejével. Ez utóbbi eset 1986 novemberében történt a német Axel Springernél, ahol a számítógép mágnes-szalag hibát írt ki, amikor Uri pszichikai energiával igyekezett a működését blokkolni. De vajon hogyan viszik véghez az efféle csodákat a parafenomének?

 

Többek között James Randi bűvész is azon munkálkodik, hogy leleplezze a parapszichológia vásári illúzióknak bélyegzett csalárdságait, így többek között a pszichokinézist is. Mr. Randi következetesen bizonygatja már egy jó ideje, hogy bár szerény személye nem rendelkezik semmilyen természetfeletti erővel, egyes parafenomének trükkjeit azért ő is simán le tudja utánozni. Igaz, ezzel a hozzáállással, a rengeteg idő- és energiaráfordítással még a mai napig nem sikerült megcáfolnia a hiteles személyek tárgyakat mozgató képességeit. Úgy tűnik, patthelyzet alakult ki a hívők és a tagadók között. Mindenesetre, az ellenőrzött kísérletek továbbra is zajlanak és a valószínűség-számításokat továbbra is messze meghaladó eredményekre vezetnek világszerte, vagyis a dilemma a csoda javára látszik feloldódni.

 

A pszichokinézis tárgykörébe nem csak a szellemi (pszichikai) energiáink segítségével történő tárgymozgatás tartozik, hanem a tárgyak mentális erővel történő átalakítása is. Ilyen például a kanálhajlítás, amikor pusztán az energiák és az akaraterő segítségével – tehát a mechanikus ráhatás kizárásával – éri el a parafenomén a fizikai anyag módosulását. Kevesen tudják, de a híres tudósok közül sokan érdeklődtek a „természetfeletti” iránt. Ilyen volt Michel Faraday fizikus-vegyész, Marie Curie vegyész, a rádium egyik feltalálója, vagy Sir William Crookes, angol származású fizikus és kémikus, a tallium felfedezője.

 

S vajon mi kell ahhoz, hogy Önről kiderüljön, hogy rendelkezik-e ilyen típusú különleges képességgel? Nos, a szakértők azt állítják, hogy roppant fontos a kiegyensúlyozott lelki állapot, mert nagyon sok energiát vesz ki az alanyból az efféle kísérlet. De legalább ennyire meghatározó pszichikai tényező a hit is, illetve az a fajta meggyőződés, hogy biztosan sikerrel fog járni a próbálkozás, nem pedig csúfos kudarccal. Ezen túlmenően pedig bizonyosnak látszik, hogy erőteljes koncentrálóképesség mindenképpen szükségeltetik a pszi-kísérletek sikeréhez.

Ha pediglen mindezzel már rendelkezünk, akkor a puding próbája az evés. Egy sima felületre helyezzünk egy kicsi, könnyű tárgyat, és kezdjünk el koncentrálni arra, hogy mozduljon meg. Fontos, hogy ne adjuk fel gyorsan a kísérletezgetést! Attól, hogy ma valami nem sikerült, még lehet, hogy holnap összejön.

 

A gondolati erővel történő tárgymozgatás jó példa arra, hogy felülvizsgáljuk a velünk született mentális és pszichikai képességeinkről alkotott eddigi elképzeléseinket. Nem értek egyet azokkal, akik próba nélkül természetellenesnek vagy csalásnak kiáltják ki az ilyen misztikus jelenségeket, mondván, ők ilyeneket „el sem tudnak képzelni” vagy „mert azok az ördög művei”. Jómagam azt vallom, hogy folyamatosan és rendületlenül tágítanunk kell a megismerésünk határait, hogy újabb és újabb szellemi tapasztalatokhoz jussunk. Végül is a világot mindig a zsenik meghökkentő és eleinte talán megmagyarázhatatlan újításai vitték eddig is előre, ugye?

 

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..