Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Punt mitikus földje – egyszer rálelnek az „Istenek Földjére”?

A több ezer évre visszanyúló ősi egyiptomi feljegyzések említést tesznek Punt földjéről, a bőség földjéről, amelyről úgy vélik, hogy i.e. 2450-1155 között virágzott, s ahol az egyiptomiak képesek voltak beszerezni az aranyszínű, fűszeres gyantát, az afrikai akácfát, az ébenfát, az elefántcsontot, a vadállatokat és még a rabszolgákat is.

 

http://gdb.voanews.com/

 

Athribis templomában, mely XII Ptolemaiosz alatt épült, egy dombormű nyilvánvalóan elénk tárja a Punt földjén növő, különféle fákat. Úgy tűnik, hogy Punt egy buja föld volt, amely nagyon eltért az egyiptomi sivatagtól. Azonban, e paradicsomi földről szóló terjedelmes ábrázolások és beszámolók dacára számos kutatás és vizsgálat fulladt már kudarcba, amely a helymeghatározására irányult, s ez egyeseket arra sarkallt, hogy még a létezését is kétségbe vonják.

 

A 12 dinasztia idején Punt földjét az egyiptomi irodalom nagyon népszerű művében, a „Hajótörött tengerész meséjében” örökítették meg, amelyben egy egyiptomi tengerész egy hatalmas kígyóval beszélget, aki önmagát „Punt Nagyurának” hívja, és aki arannyal, fűszerekkel és becses állatokkal küldi vissza a tengerészt Egyiptomba:

 

„Dörgő hangot hallottam; gondoltam, a tenger hullámverése az. A fák összeroppantak, a föld megmozdult; felfedtem arcomat, s észrevettem, hogy egy kígyó közeledik, harminc rőfnyi, szakálla hosszabb két rőfnél, teste arannyal bevonva, szakálla valódi lazúrkőből… De hát én Punt királya vagyok.”

 

http://blogs.scientificamerican.com/

 

Kr.e. 1477 körül Hatsepszut királynő egy rejtélyes tengerentúli expedíciót finanszírozott Punt Földjére, amelyről egy Deir el-Bahriban (a mai Luxorban) található relief tanúskodik. Ez öt hajót ábrázol, mindegyik nagyjából 70 láb (kb. 21méter) hosszú és 210 embert visz magával, továbbá arannyal, fával és olyan egzotikus állatokkal van megpakolva, mint a leopárd, a majom és a zsiráf – mindegyik faj megtalálható az afrikai kontinensen. A tengeren számos halfajtát vonultat fel a relief: a zoológusok néhányat beazonosítottak: Afrika partjainál élőnek, de van köztük olyan is, amely az Arab-félszigetnél él.

 

A régészek több mint egy évszázadon keresztül megkérdőjelezték az egyiptomiak ama képességét, hogy egy ilyen óceáni utazást le tudtak volna bonyolítani, mivel sokan úgy vélték, hogy Punt Földje a szárazföld belsejében keresendő. Azonban, 2011-ben napvilágot látott egy olyan bizonyíték, amely jelezte, hogy az ókori egyiptomiak nem csak a föld mesterei voltak, hanem a tengereké is. A bizonyíték egy sor, a Vörös-tenger partján található, figyelemreméltó felfedezéshez kapcsolódik, amelyek bebizonyították, hogy az egyiptomiak nem csak a piramisok, hanem a hajók megépítésében is kamatoztatták kiváló építészeti képességeiket.

 

A Mersa Gawasis-ként ismert kiszáradt lagúnát feltáró régészek egy olyan ókori kikötő nyomait ásták ki, amely egykoron hajdani utazások kiindulópontja lehetett, pont olyanoké, mint amilyen Hatsepszuté is volt a nyílt óceán irányába. A mesterséges barlangokon belül találtak épületfát, vitorlázatot, mészkő horgonyokat, kormánylapátokat, nád szőnyegeket, cédrus pallókat, és a valaha felfedezett legrégebbi tengeri hajó maradványait, amely a legszilárdabb bizonyítéka az egyiptomiak tengerészeti gyökereinek, egyúttal fontos nyomok Punt helymeghatározásához.

„Ezek az új felfedezések minden kétséget eloszlattak, melyek Punt tengeren át történő elérésére vonatkoztak” – jelentette ki John Baines. – „Az egyiptomiaknak tekintélyes tengerészeti ismeretekkel kellett rendelkezniük.”

 

http://www.geometriefluide.com/

 

A bizonyíték arra utal, hogy az egyiptomiak hajóval utaztak Puntba a Níluson haladva, a Delta keleti részén található Wadi Tumilat-on és a Vörös-tengeren keresztül.

 

A geológia másik kulcsot is szolgáltat Punt földjének megtalálására. A Puntból visszahozott ajándékok mellett olyan egzotikus állatok is voltak, mint a páviánok, mint az a Deir el-Bahari domborművön is látható. 2010-ben a kutatók a Királyok Völgyének sírjaiban talált 3000 éves mumifikált pávián szőrmintákat (a páviánok a fontos személyiségeknek a fáraói családhoz hasonlóan, kedvenc háziállatai voltak) vetették elemezések alá. Az Eritrea, Etiópia, Szomália, Jemen, Uganda és Mozambik területén élő modern állatok szőrmintáival eredményeit összehasonlítva az ősi szőrmintákéval, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a legnagyobb hasonlóság a kelet Etiópiából és Eritreaból származó állatok között van.

 

Tehát lehetséges volna, hogy a rejtély végleg megoldódott? Nos, nem egészen. Még sok munka van hátra, hogy meg lehessen határozni a pontos helyszínt kiegészítő bizonyítékokkal együtt. De egy dolog bizonyosnak látszik: Punt Földje, amely a 18. dinasztia utáni legendákba és hagyományba vonult vissza, nem egy mitikus hely, hanem egy valódi helyszín, amely továbbra is felfedezésre vár.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..