Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ragnarok története és az apokalipszis

A skandináv mitológiában Ragnarok egy olyan apokaliptikus eseménysorozat, amely a világ végét fogja meghatározni, amikor a fagy és a tűz óriásai majd együttesen össze fognak csapni az istenekkel egy végső ütközetben, amely végül elpusztítja a bolygót és víz alá süllyeszti azt. A legenda szerint a világ ismét felszínre fog bukkanni, az életben maradt és visszatérő istenek találkozni fognak, majd a világot két emberi túlélő fogja újra benépesíteni.

 

„A fivérek harcolni fognak és megölik egymást, a nővérek gyermekei bemocskolják a rokonságot. Kíméletlenség a világban, a paráznaság terjedőben – a balta és a kard korszaka –, a pajzsok megrepesztve – a szél korszaka, a farkas kora –, előtte a világ gondolkodás nélkül halad. Egyik emberben sem lesz a könyörület a másik iránt.”

Dronke (1997:19)

 

http://www.ancient-origins.net/

 

A skandináv mitológiában az istenek két fő csoportra oszlanak: az Óriásokra (Jotnar), Aesir (Ász-istenek) és Vanir (Ván-istenek). Az óriások voltak azok, akik elsőként jöttek és Jötunheimr-ben éltek, a skandináv mitológia kilenc világának egyikében. Oda Aesir száműzte őket, aki megtiltotta nekik, hogy belépjenek a világukba, Asgardba. Az Óriások gyakran kerültek kapcsolatba Aesirrel és Vanirral, gyakorta egymással szembe helyezkedve vagy egymással versenyre kelve.

 

Loki egy Óriás fia volt és egy szélhámos istenségnek számított, akinek alakváltó képesség adatott. A skandináv mitológiában betöltött szerepe egyedülálló és ellentmondásos, mivel egyaránt gátolta és segítette is az isteneket. Megengedték neki, hogy Aesir-ben éljen az Ász-istenekkel. Loki sok utódot nemzett, többek között az Odin által használt nyolclábú lovat (Sleiphnir), egy sárkányt és a Fenrir farkast, aki az apokaliptikus Ragnarokban játszik szerepet.

 

Az elbeszélés szerint Loki ravaszul kijátszotta Hod (Hoor) istent, a tél istenét: egy alkalommal Balder isten halálát eredményezte, aki Frigg istennő és Odin isten fia volt. Emiatt megbüntették és egy sziklához szegezték és oda kötözve kell megvárnia a Ragnarokot, a világ végét. Ez hasonlóságokat mutat az ókori görög mitológiában szereplő Prométheusz büntetésével, akit azért láncoltak egy sziklához, mert az emberiségnek adományozta a tűzgyújtás képességét.

 

A keresztény apokalipszishez hasonlóan, a Ragnarok jelek sorozatával fog megkezdődni, amelyek végül meghatározzák a végső időket. Az első jel a Fimbulvetr, egy hosszú és szakadatlan tél állandó havazással, mely egy éven át fog tartani. Egy Fjalar-nak hívott vörös kakas fogja figyelmeztetni az Óriásokat arra, hogy a Ragnarok megkezdődött. A második kakas valamennyi halottat fogja figyelmeztetni arra, hogy a Ragnarok megkezdődött. Végezetül a harmadik, a Gullinkambi nevezetű vörös kakas – aki a Valhallában él, amely Asgard fenséges palotája – valamennyi istent értesíteni fogja a vég kezdetéről.

 

http://www.ancient-origins.net/

 

Heimdallr isten egy trombitát használ arra, hogy egy különleges hangot megszólaltasson, mely a Valhallában lesz hallható, s ez fogja a holtakat visszahozni az életbe, majd azok a Vigrid (a csaták színtere) nevű vidékre fognak menetelni, ahol a végső összecsapásra kerül majd sor. A tengerek ketté fognak válni és a Világkígyó – egy olyan kígyó, mely olyan nagy, hogy körbeveszi a földet és a saját farkát szorítja – felemelkedik az óceánok mélységeiből, hogy részt vegyen az ütközetben. Balder és Hod istenek szintén vissza fognak térni a halálból, hogy ebben a hatalmas végső ütközetben harcolhassanak.

 

Loki és serege, továbbá a fagy óriásai, Vigridbe fognak elhajózni azért, hogy az Ász-istenek ellen harcoljanak a halott emberek körmeiből készített hajón mint szellemhajón. Az összes szörny és óriás, mint amilyen Surtr lángóriás, Hel Carm nevű kutyája, a Fenrir farkas és az óriások vezére, Hrym, egy hatalmas hadsereget fognak alkotni az istenek ellen.

 

A háború eredménye az lesz, hogy Thor és Odin, valamint az istenek többsége meghal, s a sárkányok olyan tüzet fognak hányni, ami valamennyi életformát elpusztít a földkerekségen.

 

Ez azonban nem a vég. A dolgok egy új fajjal ismét kezdetüket veszik, egy új világ fog a tengerek mélységéből kibontakozni. Az első két halandót Lif-nek (nő) és Lifthrasir-nek (férfi) fogják hívni – ők fogják újra benépesíteni a Földet. Vali és Vidar istenek, valamint Thor és Hoenir fiai, akik túlélik az ütközetet, Idavoll-ba fognak menni, amit nem fognak a Ragnarok során lerombolni. Balder és Hoder isten vissza fog térni az életbe és ezzel egy új korszak veszi kezdetét.

 

Ragnarok apokaliptikus története egy istenek közötti harcot ír le, egy olyan harcot, melynek komoly következményei vannak mind az emberekre, mind az istenekre nézve. Az emberek járulékos károk ebben az istenek közötti háborúban, ami sok tekintetben hasonlít a hindu mitológiához. Ez megkülönbözteti a Ragnarokot a keresztény apokalipszistől, amelyben az embereket azért büntetik meg, mert nem voltak hűségesek és ragaszkodók Istenhez.

 

Az emberiséget lebilincseli a „végidők” témája, amióta csak a történelmet feljegyzik. A kereszténységben ez az „Ítélet Napja”, mely a Jelenések Könyvében kerül leírásra; a judaizmusban az Acharit hayamim; az azték mitológiában ez az Öt Nap legendája; a hindu mitológiában ez az avatárok és a lovon ülő ember története. A legtöbb ilyen mítosz fenntartja, hogy amikor az általunk ismert világ véget ér, a világ egy új megtestesülése jön majd létre. Vajon ezek a mítoszok és legendák csupán a nappal-éjszaka, az évszakok és a születés-halál láncolatának körforgásában tetten érhető változások természetes ciklusainak metaforái, avagy az emberiséget egy napon majd eléri a végzete?

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..