Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rasszizmust sugall-e a londoni olimpia logója?

Irán a tavalyi évben kijelentette, hogy mivel szerinte a 2012-es londoni olimpia logón a Zion szó olvasható, ezért bojkottálni fogja az ötkarikás játékokat. Az arab állam továbbá követelte, hogy vonják felelősségre az illetékesek, akik megengedték ezt a gyalázatot. Foglalkozzunk ezzel a valóban sok vitára okot adó jelképpel!

 

Irán azért akarta bojkottálni a 2012-es londoni olimpiát, mert számára a logó egyes elemei, figurái a Zion szót adják ki egy bizonyos szögből összeolvasva, ami rá nézve rasszista és diszkriminatív. De mit is jelenthet Zion? A zsidó vallásban többek között Jeruzsálem megnevezésére is használják a Zion szót, amit magyarul Cionnak ejthetünk.

Cionnal először Sámuel próféta könyvében találkozhatunk Jeruzsálem egyik erődítményének neveként. Miután Dávid elfoglalta Jeruzsálemet a jebuzitáktól, Cion helyén épült fel „Dávid városa”. Ebből könnyű levezetni, hogy mit jelenthet Irán számára a Zion (Cion) elnevezés.

 

Tudvalevő, hogy Irán az olimpiai logó megszületése mögött zsidó konspirációt sejt. Nos, ha egy kicsit megerőltetjük magunkat, akkor a bal felső sarokból kiindulva fentről lefelé kiolvashatjuk ezt a szót.

 

Irán és Izrael ellenessége a régmúltra tekint vissza és szemmel láthatóan az idő sem gyógyította be a sebeket. Válogatottjaik már legalább három évtizede nem állnak ki egymás ellen semmilyen sporteseményen Az iráni dzsúdós, Arash Miresmaili, pedig azzal vált nemzeti hőssé, hogy a 2004-es athéni olimpián nem volt hajlandó világbajnokként sem kiállni az izraeli Ehud Vakssal.

 

Irán levélben emelt kifogást a logó ellen és utalt rá, hogy más muszlim országokat is arra fog bíztatni, hogy tiltakozzanak a logó ellen. Végül a NOB helyben hagyta a kifogást és szűkszavúan csak annyit nyilatkozott, hogy szerinte az embléma nem rasszista, s ezután nem is magyarázkodott tovább.

 

Ez a mizéria nem egyedülálló dolog a világtörténelemben, ugyanis 1976-ban 16 afrikai ország azért nem indult a montreali olimpián, mert egy új-zélandi rögbi csapat abban a Dél-Afrikai Köztársaságban turnézott, amelyet az apartheid miatt kizártak az olimpiai mozgalomból. 

 

Az apartheid a faji elkülönítés (szegregáció) politikája, amelyet a Dél-Afrikai Unióban, illetve utódállamában, a Dél-Afrikai Köztársaságban 1994-ig alkalmazott a fehér kisebbség.

Az angol telepesek az ország elfoglalásakor a faji megkülönböztetést – búr szóval apartheidet – alkalmaztak. A lakosságot két részre osztották: a fehérekre és a nem-fehérekre. Arányuk 10/90%-os volt.

Egyes buszokra kiírták, hogy „Only White”, ami azt jelentette, hogy nem ülhetett le oda nem-fehér. Voltak parkok, ahol csak feketék vagy csak fehérek sétálhattak. Sőt, a közös parkokban is voltak padok, ahol pontosan megszabták, hogy melyik etnikum ülhet rájuk. Hasonlóképpen alakítottak ki egyes utcákat is. De most térjünk vissza Iránra!

 

 

Irán tiltakozásának elsősorban vallási, politikai és történelmi okai vannak. Az arab-izraeli konfliktus a palesztinai zsidó és arab lakosság közti összecsapások formájában a 20. század eleje óta folyik. A hidegháború alatt világpolitikai súlyúvá vált a kérdés, mert az Amerikai Egyesült Államok feltétlen támogatásáról biztosította Izraelt, míg az akkori Szovjetunió (amely kezdetben támogatta a független Izrael létrehozását) az arab államokkal lépett szövetségre.

A kétpólusú világrend felbomlása sem jelentett gyógyírt a kérdésre. Minkét fél részéről kifogásolható lépéseket tettek annak érdekében, hogy a konfliktus fennmaradjon. A közel-keleti helyzet nemrégiben amúgy is puskaporos hordóvá vált, és egy esetleges harmadik világháború kirobbanásával fenyegetett. Azóta a kedélyek ugyan csitultak, de a jelenlegi aggasztó szíriai helyzet, és az örök dilemma: Jeruzsálemnek, mint több világvallás központjának a helyzete, bármikor casus bellivé (háborús okká) válhat.

 

Iránt aggasztja, hogy Izrael az USA-n keresztül akarja világhatalmi terveit megvalósítani. E mögött is egy cionista összeesküvést orront.

A cionizmus úgy is megfogalmazható, mint egy olyan zsidó nemzeti mozgalom és ideológia, amelynek célja egyrészt a történelmi Izrael területén egy zsidó állam megalakítása, illetve helyreállítása, másrészt a zsidó érdekek védelme a világ más országaiban.

 

Irán tehát azért nehezményezte Zion (Cion) betűit az olimpiai logóban, illetve azért látta bele e szimbólumba éppen ezeket a jeleket, mert ebben a momentumban is a zsidók világhódító projektjének egyik újabb állomását vélte felismerni. Lásd: Cion és cionizmus.

 

Megjegyzem, ez csak az egyik lehetséges magyarázata a logónak, mert van, aki semmi különöset, s akad, aki szexuális aktust, vagy éppen horogkeresztet vél benne felfedezni.

Ezen felül a cion szó igen sok ma használatos kifejezésben megtalálható, ami csak újabb spekulációkra adhat okot. Például a racionalizmus, a nacionalizmus, a multinacionális, az internacionalizmus szavainkban is felfedezhetjük egyebek mellett, de ez eléggé erőltetett tényszerűség.

 

Ezek tükrében döntse el mindenki maga, hogy egyetért-e Irán meglátásaival, vagy sem. A viták még nem teljesen ültek el, a folytatást pedig majd az események alakulásából fogjuk látni.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..