Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Reziliencia és adaptív megküzdés

A Száraz György-féle személyiség-fejlesztés egyik alapelve az a képesség, amivel a pszichológiában rezilienciaként találkozunk. E nélkül egyik ember sem képes énképét a helyes irányba terelni. Sőt, ami azt illeti, e képesség hiánya olyan súlyos károkat okozhat a személyiségünk több rétegében is, amely a 2016-os marsikus hatásokhoz hasonló életszakaszokban teljesen szétzúzzák és elpusztítják az emberi természet jóságát és finomságát, nem beszélve a környezetünkben élők sorsára gyakorolt romboló hatásairól.

 

1.1

http://blog.willis.com/

 

Egy olyan évet és azon belül is egyre több olyan időszakot élünk meg, amikor a Sors próbára tesz bennünket. Az Élet sokszor arra kíváncsi, hogy amikor egy váratlan, sokkoló helyzet, megrázó élmény, vagy egy nem várt drámai fordulat elé állít bennünket, akkor miként fogadjuk és kezeljük azt.

 

Az ember stresszhelyzetben sokszor leszerepel, teljesítményének csupáncsak egy parányi töredékét képes hozni, ami azt is jelenti, hogy jól felépített énképe leblokkol, sokszor erényeit nem tudja gyakorolni, mivel egy-egy (marsikus) meglepetésszerű, véletlenszerű esemény  annyira hatásba teszi és magával ragadja, hogy szinte minden problémamegoldó képessége csődöt mond.

 

A legtöbb ember nem ismerné be magának, hogy így szokott reagálni egy-egy váratlan életszituációban, mégis a tapasztalat mást mutat. A helyes önismerettel rendelkező emberek képesek bevallani maguknak, hogy sokszor az események annyira lesokkolják őket, mint amikor egy macskát vízzel öntenek le: lefagy, leblokkol, és szinte azt se tudja, hová meneküljön páni félelemében.

Sokunk arcán a döbbenet és a rémület vonásai jelennek meg, amit okozhat egy rossz hír, egy baleset, egy tragédia vagy bármi, amire nem voltunk éppen akkor felkészülve és amivel nem vagyunk képesek megbirkózni és amit nem vagyunk képesek feldolgozni.

 

https://pbs.twimg.com/

https://pbs.twimg.com/

 

Ilyenkor jöhet jól a reziliencia, amelynek a kifejlesztésére életfilozófiámban oly nagy hangsúlyt helyeztem. Maga a szakszó azt a rugalmas ellenállási képességet fejezi ki, amely révén mi minden külső negatív befolyással és behatással – legyen az újszerűségénél vagy váratlanságánál fogva rémisztő – szemben sikeresen ellenállunk/megbirkózunk és alkalmazkodunk.

 

Hogyan lehet ezt elérni? Gyakorlással. Mielőtt azonban gyakorolni kezdenénk, nem árt helyesen megértenünk, miről is szól.

Amikor fel kívánjuk magunkat vértezni az éberség, a helyes helyzetfelismerés, a megfelelő konfliktuskezelés és a sikeres problémamegoldás pszichikai eszközeivel, akkor rendkívül fontos a reziliencia képessége.

 

Helyes énkép (és önismeret) kialakítása: Ez azt jelenti, hogy tisztában kell lennünk a hibáinkkal és gyengeségeinkkel. Be kell tudnunk ismerni azokat.

Önelfogadás: hibáinkkal együtt el kell fogadnunk pillanatnyi önmagunkat, ami nem jelent végleges beletörődést semmibe.

A helyzet elfogadása: haláleset, balesetek, végzetesnek tűnő betegségek, veszteségek, sorscsapások, szakítások stb. esetén különösen fontos, hogy elfogadjuk, ami megtörtént és ne akarjunk a múltban élni.

Nyerjük vissza mihamarabb a nyugalmat és a lelki békénket. Ebben sokat segíthet, ha helyes a gondolkodásunk és a helyes a hitrendszerünk.

Ne okozunk se magunknak, se másoknak szenvedést, károkat és sérüléseket/sérelmeket! Ne szegődjünk a Gonosz szolgálatába.

Alkalmazkodjunk a fennálló szituációhoz és kérjünk segítséget, ha önerőből nem tudjuk feldolgozni a történteket.

Semmiképpen ne vádaskodjunk, ne ártsunk, ne ármánykodjunk, ne keressünk bűnbakokat, ne meneküljünk, ne hárítsunk át a felelősséget másokra, ne pusztítsunk, ne álljunk bosszút, mert ezekkel csak a bajokat tetézzük! Mert mindennek oka van! Az élet mindig tanít. Legyünk jó tanítványok akkor is, ha eleinte nem értjük a miérteket és nem kapunk kielégítő válaszokat a kérdéseinkre. (Bár aki valóban nyugodt és türelmes, mindig megkapja a válaszokat.)

 

2.1

 

A reziliencia tehát úgy is felfogható, mint a nehéz helyzetekkel való sikeres megbirkózás képessége. Én ennek vagyok a híve. Engem az élet megtanított arra, hogy amikor „nagy baj” van, akkor mielőbb rendezzem soraimat, befelé figyeljek és ne kifelé, mert a dolgok mindig belőlem indulnak ki és elsődlegesen azokat tudom befolyásolni annak érdekében, hogy

 • mozgósíthassam kreativitásomat és meghökkentő megoldásokhoz nyúlhassak,
 • végső esetben merjek kockázatot vállalni, még ha az a biztonságom feladásával is jár,
 • ne kötődjek a múltamhoz és egyetlen múltbéli személyhez se, hanem engedjem útjukra őket,
 • bocsássak meg mindenkinek, aki ártott nekem,
 • ugyanazokat a hibákat ne kövessem el újra meg újra,
 • a megrázkódtatásokat barátként üdvözöljem, mert önmagam új részeit fedezhetem fel általuk,
 • mindig maradjak becsületes és őszinte, mert nincs jogom ítélkezni Isten helyett,
 • a megértésre törekedjek és várjam ki, amíg felnövök ehhez,
 • nincsenek áldozatok a Földön, csak olyanok, akik hibáikból tanulhatnának,
 • a stresszel, a válságokkal, a sorsszerű kihívásokkal és a viszontagságokkal kialakított „baráti” viszony fejleszti és nem rombolja az önbizalmat,
 • mindig lehet új nézőpontot kialakítani, ha nem ragaszkodunk a régihez,
 • a sikeres megoldás sokszor nem esik egybe a népszerű megoldással,
 • soha nem másokat kell meggyőzni vagy legyőzni, hanem csakis saját magunkat.

 

könyv

 

Tudod, egy harmonikus ember onnan is felismerhető, hogy minden szava és tette a harmóniát szolgálja. Miként igaz az is, hogy rendkívül sok áldozat és hiba árán jut el az ember a harmónia állapotába.

 

Remélem, ezzel a rövid eszmefuttatással sikerült felhívnom a figyelmedet a helyes útra: az erények, az érdemek és a harmonikus élet útjára az én-feladással, az élethamisítással és a ravaszkodással szemben.

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

 • Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)
 • Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)
 • Bel- és Külföldi zarándoklatainkon
 • a Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott Istentiszteleteinken
 • Szer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)
 • Főnix programunkon
 • Ébresztő Táborunkban

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 Mahat Tahat aug.

Bővebb információ:

napvallas@gmail.com

szernap@gmail.com

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..