Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rivalizálás

A másságot, a két nem közötti eltéréseket és különbségeket, mindig figyelembe kell venni, mert a férfi és a nő, illetve a fiú és a lány szinte minden tekintetben eltér egymástól: biológiai felépítésben, hormonálisan, viselkedésben, gondolkodásmódban, kommunikációban és lelki szinteken egyaránt. Ha ezt belátjuk, akkor azt is viszonylag könnyen elismerhetjük, hogy tanulnunk kell a másságról, hogy ne mindig önmagunkból kiindulva hozzunk döntéseket, hogy ne ítéljünk elhamarkodottan, s hogy értelmezzük a másik nem reakcióit.

gyermeknevelés2

Mind a lelki, mind az egyéb jellegzetességeink, életünk folyamán egyre hangsúlyosabbakká és árnyaltabbakká válnak, kiváltképp azután, hogy serdülőkorban a hormonok még egyértelműbbekké teszik őket. Voltaképpen a nő leglényegéhez tartozik, hogy érzekei sokkal kifinomultabbak, mint a férfiaké. Ez számos okra vezethető vissza. A női agy már eleve úgy strukturálódik, hogy a látványból többet érzékeljen és jobban vissza tudjon emlékezni arra, amit látott. Ezzel magyarázható, hogy a lányok számára miért is olyan fontos a személyes, emberek közötti kapcsolat. De ez a jelenség ölt testet például akkor is, amikor a fiúk szembesülnek azzal, hogy a lányok szinte sohasem mennek egyedül a mosdóba, hanem mindig együtt, közösen keresik fel a mellékhelyiséget.

 

A lány csecsemő szüntelen keresi a kapcsolatot az emberekkel, lelkileg is sokkal jobban vágyakozik az embertársaihoz, mint a kisfiúk. A kislányok – később pedig a hölgyek – még akkor is előszeretettel alkalmazzák a testbeszédet és a metakommunikáció más eszközeit, amikor azzal valójában semmi különösebb szándékuk nincs. Tehát egy nőnek nem kell nyomos ok ahhoz, hogy egy fiúra rámosolyogjon, kedves hanglejtésben szólítsa meg, vagy akár barátian elbeszélgessen olyanokkal, akikkel életében először találkozott. Ezt a fiúk sokszor félreértik és túlzott közvetlenségként fogják fel, illetve nem ritkán féltékenységi jeleneket rendeznek emiatt, holott nem kéne. A lányok ismerkedősek, míg a fiúknak több időbe telik ez, illetve több kritériumnak kell megfelelni ahhoz, hogy meghitt társalgásba elegyedjenek egy idegennel. Ennek oka a kapcsolatteremtés igényeinek és kritériumainak különbözőségeiben rejlik.

 

Ha egy lány nem kedvel valakit, attól még könnyedén el tud diskurálni az illetővel. Ellenben ha a fiú azt látja, hogy barátnője kedvesen cseverészik azzal a valakivel, akit egy perce még szidott, akkor kétszínűséggel és képmutatással vádolja a szebbik nemet. A férfi agy elvárna egy bizonyos fokú következetességet, míg a női agyban jól megfér egymás mellett a „szeretem – nem szeretem” vagy az „ezt szeretem benne, azt viszont nem” kettősség. A fiúk ilyenkor összezavarodnak és mivel magukból indulnak ki, alakoskodással vádolják a lányokat, pedig közelebb állnának az igazsághoz, ha helyesen tudnák értelmezni a lányok érzelmi reakcióit.

 

Az előbbiekhez hozzá kell azt is tenni, hogy a női attitűd azért is vált ilyenné az idők folyamán, mert a lányok ilyen személyiségjegyekkel ellensúlyozzák a testi gyengeségüket, tehát egyfajta védekező mechanizmus is munkál a lányok kedveskedő, esetenként jó pofizó, bratyizó viselkedése mögött.

Másfelől, a nők sokkal érzékenyebb teremtések és spirituális szempontból nézve lényegesen több jó tulajdonsággal rendelkeznek, mint a férfiak. Mihelyst megtapasztalja gyerekként a fiú, hogy a női esendőség, gyengeség és finomság milyen hatásos (fegyver), illetve milyen előnyökkel jár, tudat alatt azonnal irigykedni kezd a lányokra és beindul egy elnyomási program bennük. A fiúk sokszor hátrányosabb helyzetűnek ítélik magukat, mert ha egy szituációban nem lehet agresszíven érvényesülni, akkor ők finom képességeik híján, alul maradhatnak. Akármennyire is próbálják tagadni, a fiúk és a lányok, majd később a férfiak és a nők között egy folyamatos harc és rivalizálás dúl. Hát, ezen szeretnénk mi változtatni, ugyanis ez a felállás mindkét nemnek felesleges hátrányokkal jár és gyerekes szintre redukálja a férfi-női kommunikációt.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..