Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Robert Fludd portréja

Robert Fludd (1574 – 1637) egy személyben volt filozófus, okkultista, asztrológus és Paracelsus-t követő fizikus. Ezen túlmenően több „önmagát mozgató gép megalkotója”, magas rangú rózsakeresztes beavatott és a Sion-rend feltételezett nagymestere.

A feljegyzések szerint Fludd egyenes ági leszármazottja volt Gwynedd (a mai Wales egy része) királyának, Cunedda Wledig ap Edern-nek.

Édesapja Sir Thomas Fludd eleinte magas beosztású állami tisztviselő és I. Erzsébet angol királynő pénztárnoka volt. Földesúrrá lépett elő és fiát Kent vidékén nevelte. Fludd 1592-től Oxfordban tanult és szerzett előbb orvosi alapdiplomát, majd 1598-ban mesteri diplomát.

Fludd spirituális fogékonysága és intelligenciája már ekkortájt megmutatkozott, ugyanis egy ízben képes volt pusztán asztrológiai eszközökkel leleplezni egy tolvajt.

 

1598 és 1604 között a kontinensen utazgatott és különféle nemesi családoknál vállalt tanítói állást. miközben a kémia, az alkímia és az okkultizmus terén szerzett tapasztalatokat. Kisebb-nagyobb megpróbáltatások és szakmai összetűzések után orvosi praxisba kezdett, amiben roppant eredményesnek bizonyult. Ez a sikeresség talán annak volt köszönhető, hogy a természettudományos megközelítés mellett Fludd bevetette a hermetikus gyógyászat és a spagirikus elixírkészítés  megannyi fortélyát az egészség visszaállításának céljából. (A spagirikus elixírkészítés a gyógynövények gyógyító erejét szétválasztó, majd egyesítő alkimista módszer) Ezenkívül Theophrastus Bombastus von Hohenheim, ismertebb nevén Paracelsus követőjének vallotta magát.

 

Miközben karrierje felfelé ívelt, elmélyülhetett a titkos tanokban. Elsősorban a hermetika és a kabbala keltette fel az érdeklődését. De komolyan foglalkozott az „emlékezés művészetével” is, amelynek titkaira külön cikkben térek ki.

A divinációnak, azaz az isteni jelek megfejtésének (leegyszerűsítve jóslásnak és jövendőmondásnak) több ágazatával foglalkozott. Amikor néhány szerzetes rájött Fludd látnoki erejére és mágikus praktikáira, azonnal követelték a bebörtönzését az egyházi hatóságoktól. Arra azonban nem számítottak a felbőszült jezsuita csuhások, hogy a pápa képviselőjét legalább annyira érdekli a „földjóslás”, mint Fludd-ot. Így történhetett, hogy nem tartóztatta le, hanem magához invitálta az orvos okkultistát és jó ízű beszélgetés kerekedett a kezdeti vádaskodásból.

 

 

Fludd óriási vállalkozásra szánta el magát, amikor egy olyan enciklopédia megírását tűzte ki célul, amely az emberiség addigi tudástárát a korbeli, alapvetően reneszánsz okkult filozófia tükrében kívánta interpretálni. Ebből született az Utriusque Cosmi, Maioris scilicet et Minoris, metaphysica, physica, atque technica Historia, magyarul A makrokozmosz és a mikrokozmosz metafizikai, fizikai és technikai története című munkája. 1617-ben jelent meg az első kötete. (Nagyszabású alkotását azonban soha nem fejezte be.)

Előbbi művében Fludd a hetes szám jelentőségéről is értekezik, s egy olyan mágikus négyzetet közöl, amelynek számait bármelyik irányból is adjuk össze (akár hosszában, akár keresztben, akár átlósan) mindig rendre 25-ször 7-et, vagyis 175-öt kapunk. A négyzetben csak a 49-es és az annál kisebb számok szerepelnek.

 

Fludd imádott vitatkozni a materialista világlátású korabeli tudósokkal. Élénk polemizálás bontakozott ki közte és Johannes Kepler csillagász, Marin Mersenne lelkész és William Foster orvos között. A Kepler és Fludd páros parázs tudományos vita például arról kívánt szólni, hogy milyen létjogosultsága és eredménye van vagy lehet a természettudományos és az okkult-spirituális ismeretszerzésnek.

 

1630-ban Fludd több „önmagát mozgató gépet” alkotott, sőt még az örökmozgó megalkotására is tett javaslatot. Kultúrtörténeti adalék, hogy a 19. században többen is próbálkoztak a vizet az eredeti tankjába visszapumpáló „Fludd-i masina” rekonstruálásával.

 

A 16. századi alkimisták az égitestek titkait mesteri módon kapcsolták össze az emberi mikrokozmosz belső folyamataival. Kiváló példa erre Fludd, aki a Nap körkörös mozgását használta mintaként az emberi vérkeringés kémiai leírására.

Fludd vérkeringésről szóló okfejtését később William Harvey fejlesztette tovább. Utóbbi úriembernek köszönhetjük a mai nézetrendszer alapjainak lefektetését. Ami spirituális oldalról viszont még nem zárja ki Fludd elképzeléseit.

 

A fáma szerint Robert Fludd a Rózsakeresztes Rend egyik prominens személyisége és beavatottja volt. Sőt, úgy hírlik róla, hogy a sokszor megkérdőjelezett Sion-rend egyik feltételezett nagymesterét is az ő személyében tisztelhetjük. Otthonában nyugodt körülmények között szenderült jobb létre.

Fludd személye jó példa arra, hogy a tudomány (különösen a fizika és az orvostudomány) hogyan juthat közös nevezőre egymással.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..