Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

RÓZSAKERESZTES MÁGIA

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

Korábbi lapszámokban már érintettem a Rózsakeresztesek témáját: az eredetüket és a szellemtudományukat, továbbá több helyütt utaltam rájuk. Ezúttal kicsit mélyebbre ásunk a mágiájukat illetően, mert az okkultisták és a titkos tanok kedvelői számára roppant aktuális tényekre lelhetünk rá.

rózsakeresztesmágia3

A FAMA

 

A titkos társaságok nagy számban akkor terjedtek el, illetve akkor léptek a nyilvánosság színére, amikor a 17. században átalakult a világ: boszorkányüldözések, reformáció, gyarmatosítások, ipari forradalom és hasonló események tarkították történelmünket. Olyan volt akkoriban a levegőbe szagolni, mint amikor egy új korszak indul el. Persze ne gondoljuk azt, hogy ez a szabadságot jelentette. Egyáltalán nem, sőt még talán az eddigieknél is nagyobb veszélyeket hordozott magában az ember lelki fejlődésének zegzugos ösvényén. Ezért kényszerültek illegalitásba az okkultista szervezetek.

A titkos társaságok közül a Szabadkőműveseké és a Rózsakereszteseké emelkedett ki a legjobban. Ez utóbbit a legendás hírű, 106 évig élt Christian Rosenkreutz (1378-1484) alapította. Feladatukról annyit engedtek megtudni, hogy az emberiség üdvtörténetét szolgálják, Jézus nyomdokain lépdelnek, az ősi egyiptomi (hermetikus) tradíciókban gyökereznek, az önzetlen szolgálattal és a betegek gyógyításával, művészeti alkotásokkal, tanítással és a rátermetteknek mágikus iniciációval (beavatásokkal) segítik a fejlődését.

A Rózsakeresztesek tudása a titkos tudományok valóságos kincsesbányája volt: alkimista iratok, varázskönyvek, több ezer éves szent iratok alkották ismeretanyaguk bázisát. A rózsakeresztes mágia nem állt messze az olyan filozófusoktól, mint John Dee, Guillaume Postel, Giordano Bruno és tanítványaik. De mindenképpen említenem kell Johann Valentin Andreae-nak (1586–1654), a rózsakeresztes manifesztumok feltételezett szerzőjének és II. Rudolf császár fő alkimistájának, a misztikus Michael Maiernek (1566–1622) a nevét is. Ugyanakkor Robert Fludd (1574-1637) és Elias Ashmole (1617-1692) szintúgy az ismertebb Rózsakeresztesek közé tartozott.

 

Ilyeneket lehetett olvasni akkoriban a Rózsakeresztesekről: „A szellemeknek és a leghatalmasabb zseniknek parancsolni tudnak.” vagy „Akárhol is legyenek, az egész világ eseményeit jobban ismerik, mintha jelen lennének, nincsenek sem éhségnek, sem szomjúságnak alávetve, és nem kell sem a kortól, sem a betegségtől félniük.”

 

A MÁGIA

 

A rózsa titkos szimbólum. Jelent szépséget, életet, szerelmet, befogadást és csakrát is. A rózsa egy pentakulum. A virágkorona szirmai szív alakot formáznak és harmonikusan illeszkednek egymáshoz. A színei változatosak, de eredetiben bíbor- és aranyszínűek. A rózsát nem volna szabad elválasztani a kereszttől. A kereszt a földi lét, a test szimbóluma, illetve az anyagé. A belőle sarjadó rózsa, illetve rózsák a beavatás útját mutatják meg. Aki képes volt megvalósítani a rózsa és a kereszt misztériumát, vagyis az univerzális szintézist: a mikrokozmosz és a makrokozmosz egységét, az adeptussá vált. Tovább görgetve ezt a szimbolikát, kijelenthetjük, hogy a rózsakeresztes mágia a „szent tudomány” bimbójának egyik szirma.

 

Kiemelnék egy rózsakeresztes mestert, nevezetesen Heinrich Khunrath-ot, akit Eliphas Lévi egyenesen kiválónak tartott. Neki birtokában volt a tudomány háromszoros kulcsa. Khunrath 42 évesen ért el magas szellemtudományi beavatást, fő műve Az örök bölcsesség amfiteátruma (1598) címet viselte. Könyve hét beavatási lépcsőt taglal. A szerző műve végén kilenc csodás pentakulumba rejti az ezoterikus (a szóval ki nem fejezhető) tudást: 1.) Hermész dogmáját, 2.) a mágikus realizációt, 3.) az előkészületeket a műhöz, 4.) a szentség kapuját, 5.) a fényrózsát, 6.) a mágikus laboratóriumot, 7.) a tudás abszolút szintézisét, 8.) az univerzális egyensúlyt, 9.) a szerző különleges tanításait. Ez a magas mágia és a hermetikus filozófia fantasztikusan egységes kézikönyve.

 

Szigorúbb értelemben véve rózsakeresztes mágia alatt a Michael Maier és Robert Fludd munkássága nyomán kibontakozó mágikus rendszert értik manapság. Ezt gyakorolták olyan mágikus társaságok mint a Rózsakeresztes Testvériség, az Arany Rózsakeresztes Testvériség, a Jean Baptiste Willermoz (1767) által alapított Fekete Sas Rózsakeresztes Rend és a Bulwer Lytton alapította Societas Rosicruciana.

 

Fludd filozófus, fizikus, asztrológus, misztikus, az angol Rózsakeresztesek kiemelkedő alakja és a Sion-rend egyik feltételezett nagymestere volt. Robert Fludd Utriusque Cosmi Historica és Michael Maier Atalanta fugiens című könyvét tekinthetjük a rózsakeresztes mágia alapjának. Fludd a makrokozmosz és a mikrokozmosz összefüggéseit igyekezett feltárni a mágia és az alkímia segítségével. Michael Maier pedig 50 alkímiai ábrát és verset közölt művében, ahol a Bölcsek Kövének megvalósításáról és az aranycsinálásról értekezik.

 

E rózsakeresztes mágikus rendszer hatására Frigyes fejedelemsége idején Pfalzban nagyon népszerűvé vált a rózsakeresztes mozgalom. Az alkímiát a keresztény hit szolgálatába kívánták volna állítani oly módon, hogy a természet titkait a mágia eszközeivel feltárják és az elért eredményeket az emberiség javára fordítják. Ez azonban ellentmond a rózsakeresztes mágia és alkímia alapjellegének, mármint a titoktartásnak.

 

A valódi rózsakeresztes mágia attribútuma, mint ahogyan azt Khunrathnál láttuk fentebb, az ezoterikus jelleg. Annál is inkább, mivel a rózsakeresztességet a Grál egy későbbi vonulatának tekinthetjük, mely magába ötvözi az egyiptomi, a gnosztikus, az esszénus, a görög, az arab, a germán, a kelta és a kabbalisztikus mágikus kulcsok egy részét. Összességében egy megismerő és egy alkotó, de ugyanakkor okkultista (titkos) rendszerről beszélünk, amely évszázadok óta őrzi a maga sérthetetlenségét és épségét. Mindazonáltal a Fáma úgy tartja, hogy aki őszintén keresi az igazi rózsakeresztességet, arra előbb-utóbb rámosolyog a Gondviselés, s eme zárt közösség beavatott tagjai felveszik vele a kapcsolatot.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..