Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sai Baba tanításai az emberi jellemről

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

A múlt lapszámban Jézusnak, mint Mesternek, az időtlen tanításaiból idéztem. Ezúttal Sai Babának az intelmeiből szeretnék néhány örökérvényű gondolatot a figyelmedbe ajánlani. Tisztában vagyok azzal, hogy sokan úgy gondolkodnak, hogy vagy csak „Jézust kell követni”, vagy „csak Allahot” stb., de bízom benne, hogy az olvasónak át fog sejleni a sorok mögötti Egyetemes Intelligencia szándéka, s a Félistenekre úgy fog tekinteni, mint a Legfelsőbb Tudat elválaszthatatlan részeire. Az egyik rész nem zárja ki a másikat.

„Megparancsolom néktek: sohase gyűlöljetek másokat, sohase kívánjatok rosszat nekik, vagy mondjatok rosszat róluk.” – Sai Baba –
Világunkban hol leplezve, hol kendőzetlenül, az emberi cselekvések és szavak a gyűlöletet, az ellenállást, a harcot és a viszályt éltetik és juttatják hatalomra. Minden változás belülről indul el és csakis bensőnkben indíthatunk el valódi változásokat. A rossz felismerése, megkülönböztetése a jótól, működésének megértése és tudatos elutasítása minden érett individuum feladata, aki el kívánja érni a megvilágosodást vagy a megváltást. Amennyire egyszerűnek tűnő ez a tanítás, annyira általános érvényű, mely minden fejlődési szintünkön újra és újra válaszút elé állít. Fő az éberség!

„Amikor sértegetnek, rágalmaznak, vagy elfordulnak tőled, fogadd azt mosolyogva; ez a világ rendje: alapvetően hálátlan és rosszhiszemű. Mondd magadban: Szívességet tesznek nekem, a tűrőképességemet erősítem, nem szabad mérgelődnöm, megharagudnom; és légy csöndben, a győzelem mosolyával az ajkadon.” – Sai Baba –
Korunkban a sértések és sértegetések attitűddé váltak. A titok, hogy nem kell rájuk hasonló színvonalon reagálnunk, sőt, ha nem akarunk, akkor jogunkban áll egyáltalán nem reflektálni semmilyen bennünket ért atrocitásra. Minden ilyen esemény tanít és fejlesztő ereje által megnemesít bennünk olyan erényeket, mint a türelem, az elfogadás, a megbocsátás, az elengedés és a jóság. Aki képes megőrizni magában a békét a viszontagságos időszakaiban és az egyes provokatív élethelyzeteiben, az már győzött is. Nevezetesen, legyőzte önmagát – s ez a legtöbb, amit tehetünk.

„A Szeretet adakozó és megbocsátó; az ego kapni szeret és felejteni. Az Szeretet önzetlen, az ego szeretet nélküli.” – Sai Baba –
Sokan vitatkoznak arról, hogy mi a szeretet. A hiba abban van, hogy vitatkoznak, s nem abban, hogy egyéni álláspontokat alakítanak ki a szeretetről. A szeretetnek végtelen megnyilvánulási formája létezik.
Amúgy pedig nem minden szeretet, amit annak hiszünk. A birtoklás, a ragaszkodás, az el nem engedés, a hiánypótlás és egy sor függőségi viszony csak a szeretet leplébe burkolt szándék.


„Ne mutogasd lelki gyakorlataidat a piactereken, mint ahogyan azt manapság néhány őrült fakír teszi. Ne sóvárogj elismerésre és megbecsülésre a világtól. Imádkozz azért, hogy Isten elfogadja, értékelje, helyeselje szárnybontogatásaidat, erőfeszítéseidet.” – Sai Baba –
Trendi dolog ma a kérkedés: „nézd, nekem ilyenem van, mennyim van, mit tudok”. Ámde, kinek akarunk megfelelni, s kitől várjuk az elismert? Az ember hajlamos abba a csapdába esni, hogy a külvilágtól várja sikereinek a visszaigazolását és éppen ezért ki van szolgáltatva a világ kényének-kedvének, hangulatait többnyire az befolyásolja, hogy mások miként néznek rá, vagy hogyan beszélnek felőle. Nem lehet két urat egyszerre szolgálni. Szolgáld inkább Istent, aki benned lakozik, s arra törekedj, hogy ő fogadja el és értékelje a fáradozásaidat, még ha olykor tökéletlenek is azok. Benne bízhatsz, a csalfa világban aligha.

„Gazdaggá válni, gyér teljesítmény az embertől; erre még a feketézők és tolvajok is képesek. Úgy élni, hogy másoknak ne okozzunk fájdalmat és szenvedést, sokkal nagyobb és nemesebb tett.” – Sai Baba –
Közkeletű tévedés, hogy a gazdag ember boldogabb, mint a szegény. De ez nincs így. Nézd meg a gazdagokat! Ők is tudnak bánatosak, szorongóak, gondterheltek… lenni, a maguk szintjén nekik ugyanúgy megvannak a problémáik, mint bárki másnak. Az igazi gazdagság a lélekből fakad. Aki lelki békére tesz szert, annak másodlagossá válik , hogy amúgy mennyi pénz lapul a zsebében. A gazdagság és szegénység egy állapot csupán, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de egyik sem szolgálja jobban a lelki békéhez vezető utat a másiknál.

„Nem másért látod meg társaid hibáit, hanem, mert te magad is rendelkezel velük.” – Sai Baba –
Ezzel a kijelentéssel bizonyára sokan vitatkoznának. Az emberbe szinte belenevelik, hogy minősítsen mindenkit, s mire felnő egy ítéletosztó géppé válik. A véleményalkotással természetesen semmi baj nincs, amíg az szelíd, építő jellegű és az igazságot tükröző. Ha ezen tulajdonságok egyikével nem rendelkezel, amikor a társaid hibáit észreveszed, akkor több mint valószínű, hogy benned is megvan az a tulajdonság, ami nemtetszést váltott ki belőled, ezért is lehetsz rá oly érzékeny.

Remélem, e tanítások az isteni igazságok további kutatására bátorítanak, de az sem baj, ha itt most megállsz és elidőzöl egy kicsit.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..