Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

SÁMÁNDOB

A sámán a dobja segítségével kerül önkívületi állapotba. Dobolás közben varázsszövegeket énekel. Érdekes, hogy a varázsige (galdr) germán neve a galan (énekelni) szóból ered, melyet elsősorban a madarak énekére alkalmaznak. Ebből nyer értelmet az is, hogy az állatok nyelve a sámán számára megtanulható. Jelen esetben az állatok nyelve a természet titkainak megismerésével egyenértékű, amelyet általában kígyó elfogyasztásával lehet megtanulni? Miért? Mert a kígyó varázserejű állat.

samandob4

A sámándobok jellegzetes motívuma a szivárvány, amelyet az Ég felé ívelő hídként ábrázolnak. A török nyelvben a szivárvány szó hidat is jelent. Franciául arc-en-ciel (íj vagy ív az égen), angolul rain-bow (esőív vagy esőíj). A jurák-szamojédok a sámándobot íjnak nevezik. Ennek magyarázata az, hogy a sámán a varázslat segítségével nyílvesszőként repül az ég felé. A törökök és az ujgurok a dobot égi hídnak hívják, amelyen keresztül a sámánok az égbe emelkednek. A dob lényegében egy hangszer és egy mágikus eszköz egyszerre. A zene, illetve a hang mágiája az, amely lehetővé teszi, hogy a sámán a legmagasabb égbe emelkedjen.

 

Már ennyiből is látszik, hogy a sámánok rituáléiban a dob főszerepet játszik. Néhány főbb szempont:

A sámánt a dob viszi a Világ Közepére.

A sámán dob segítségével tud repülni.

A sámán a dobjával hívja a szellemeket.

A dob hangja segíti a sámánt az összpontosításban, a révülésben és a szellemekkel történő kapcsolatfelvételben.

 

A sámánnak a Világ Ura ledobja a Világfa egyik ágát, amelyből aztán ő dobot készít magának. Így a felállás a következő: a sámán a fa tövében ül, elkészíti eszközét, amelynek segítségével a Világ Tengelyén képes felemelkedni. Ehelyütt a dob szinte létrává minősül át.

A dob alapanyagát képező fát a természetfeletti világok lakói, a szellemek határozzák meg. Az osztják-szamojéd sámán például csukott szemmel megy be az erdőbe és találomra választja ki azt a fát, amelyből majd a dobját fogja később elkészíteni. Az altajiaknál maguk a szellemek mondják el pontosan, melyik erdő melyik fájából készüljön a dob. Van, ahol áldozatot kutatnak be a fának.

A dobot bizonyos sámánok úgy „keltik életre”, hogy alkohollal locsolják meg. Más helyeken csak a villámsújtotta fából készítenek sámándobot. A felszentelt dob a beavatási rituáléját követően elmeséli, hogy az a fa, amelyből készült, hogyan nőtt fel, min ment keresztül egészen az dobbá válásáig. Ugyanez történik a dob bőrével is, de természetszerűleg a bőr az állat élettörténetét meséli el hűen. Végezetül megígéri, hogy hűségesen fogja szolgálni a sámánt. Az állat, amelyet a dob bőrének beavatása során mintegy újjáéleszt a sámán, az alteregója, vagyis a legerősebb segítő szelleme. Voltaképpen ez a szellem lesz, aki a sámánon keresztül megszólal. Összességében a dob teste és bőre egyaránt vallásos és mágikus eszköz, amely elősegíti a sámán égbeemelkedését, azaz extatikus utazását.

 

A dob tojásdad formájú, bőre pedig rénszarvas-, jávorszarvas- vagy lóbőr. A szamojédoknál és az osztjákoknál nincs semmilyen ábra a dobon. Ellenben a tunguzoknál számos állat képe díszíti a dobokat. Ezen felül antropomorf (emberszerű) figurák is feltűnnek a dobokon. A dob közepére nem kerül kép.

A dob hátoldalán fából és vasból készült fogó van, melyet a sámán bal kézzel fog. Drótok és falemezek tartanak rengeteg csengettyűt, fémtárgyat és képmásokat. Ezeknek sajátos rituális szerepük van a sámán extatikus állapota során.

A tatároknál és a lappoknál a bőr rajzai közül jellegzetes motívum a Nap, a Hold, a Világfa és a Szivárvány. A sámándob végül is elválasztja, egyszersmind összeköti az Alvilágot, a mi világunkat és az Égi világokat. Így válik a dob mikrokozmosszá annak mindhárom síkjával: Ég, Föld, Alvilág. Az önmagát megvalósított sámán képes eltörölni a határokat és összekötni a különféle szinteket.

 

A dobok díszítése az utazás jelképrendszeréről szól. A dobolás az extázis előjátéka. Megidézi a szellemeket, bezárja őket a dobba – ezért nevezik a sámándobot a „sámán lovának”. A magyar sámán neve táltos, akinek villámsebes lova van (táltos ló).

A tundra jurák sámánjai dobjukat íjnak vagy éneklő íjnak nevezik. Fontos megjegyezni, hogy egyes vallástörténészek a sámándobok legfőbb funkciójának a démonűzést tekintik, azonban ezzel nem mindenki ért egyet. Sokkal valószínűbb, hogy a hangmágia volt a legfontosabb szerepe a sámándobnak, nem pedig a gonosz szellemek távoltartása vagy elriasztása.

 

A lapp sámánok dobjaikat jóslásra is használták. Máshol ezzel a funkcióval egyáltalán nem vagy csak részben találkozunk. A dob segítségével a sámán gyógyítani is képes, hiszen részben a szellemi segítőjének hívására, részben a gyógyító rezgések kibocsátására is használhatja eme mágikus eszközét. A dobolással sokszor együtt jár a tánc, amely úgy jön létre, hogy a sámán önkívületi állapotában – esetleg látomásai közben – megtapasztalja a szellemi valóságot és azt fordítja le a mozgás nyelvére.

 

Több kutató megfigyelte a szembeszökő hasonlóságot a lappok és az amerikai, elsősorban az északkeltei törzsek között. Kimutatták, hogy egyértelmű hasonlóság van a lappok, az eszkimók és a keleti algonkinok piktográfiája (képírás) között. Ugyanez a rendkívüli hasonlóság figyelhető meg az említett népek sámánénekei között. S hogy a sor teljesebb legyen, Dél-Amerikával kapcsolatban is fellelhető ez a jelenség, nevezetesen a dobok hasonló szimbolikája.

De találkozunk dobokkal Indiában is (a lámaista vallási zenékben), ahol szintén isteni eredetűnek tartják. A hagyomány arról számol be, hogy egy nága (kígyószellem) elmeséli Kaniska királynak, hogy mennyire hatékony a dob az esőrítusokban. Időjárás-befolyásolásra használt dobokat pedig minden kontinensen találunk a sámánok kezében, ezért szinte lehetetlen megállapítani, hogy hol terjedt el először a dobok használata, de talán nem is ez a fontos.

 

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..