Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sárgadinnye – A „napfény íze”

Minden gyümölcsnek megvan a maga funkciója és jellegzetessége.

A gyümölcsök fogyasztása biztosítja számunkra a legjobb formánkat, az egészség szempontjából.

A sárgadinnyét nevezhetjük a napfény ízének, mert minél többet kap belőle, annál édesebb.

 

http://kichiwall.com/

 

Mintegy 5000 éves múltja van a sárgadinnyének. Egyes botanikusok véleménye szerint, a sárgadinnye Indiában honos. A sárgadinnyére vonatkozó legkorábbi bizonyítékok Indiából származnak, de  i.e. 2300-ból feltárt egyiptomi sírok falfestményein is megtalálható volt. Szintén ősi feljegyzéseket találunk az ókori Perzsiában.

 

A magyar dinnye szavunk szláv eredetű.

Volt idő, amikor a sárgadinnyét  „cukordinnyének” nevezték. Ez nem volt helyes elnevezés, mivel a német Zuckermelune szó fordítását használták.

 

A sárgadinnyének többféle fajtája van: héja lehet sima, rücskös, hálós vagy barázdált.

Húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú.

 

A sárgadinnye vitamin- és ásványi anyag tartalma:

  • kalcium
  • foszfor
  • nátrium
  • kálium
  • mangán
  • magnézium
  • vas
  • cink
  • réz
  • kobalt
  • króm
  • riboflavin
  • tiamin
  • folsav
  • béta-karotin
  • A-vitamin és  C- vitamin

 

Gyógyhatásai

 

Láz, valamint gyulladás esetén kitűnő gyógyszer.

Jó hatással van a hasi részekre: a vékony- és vastagbélgyulladás kezelésére.

Különösen jó hatású azoknál a vegetáriánusoknál, akik főként nyers táplálékot fogyasztanak.

 

Hogyan válasszunk sárgadinnyét?

 

Ha érett a sárgadinnye, a szárral szembeni oldalon (a bibeponton) kissé már puha.

Ha a szár egy darabkája a gyümölcsön marad, még nem teljesen érett.

A dinnyét érdemes szagolgatni, mert az érett dinnyének kellemes, édeskés illata van.

 

Aki valamilyen oknál fogva nem bírja a sárgarépát fogyasztani, pótolhatja sárgadinnyével, mivel béta-karotin tartalma igen nagy.

 

http://media.meltyfood.fr/

 

Egy igazi nyári recept

 

  • Pucoljuk meg a dinnyét.
  • Kockázzuk fel.
  • Tegyük egy mélyebb tálkába.
  • Vaníliafagylalttal koronázzuk meg.
  • Aki még különlegesebb ízre vágyik, öntse nyakon egy kis Triple Sec-kel.

 

Sziklás Józsefné

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..