Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

SELLŐK, VÍZI TÜNDÉREK, AVAGY HABLEÁNYOK

Evezzünk egy kicsit a szellemtudomány vizeire! Aki nem ismerné ezt a diszciplínát, ne ijedjen meg, mert nem babonákról, hiedelmekről vagy mesés mítoszokról lesz szó, hanem egy szokásostól eltérő világról, pontosabban világokról, melyeket csak érzékeinket túli érzékszervekkel lehet látni. Erre a látnokok, az auralátók és a hasonló, különleges képességekkel megáldott, felruházott emberek képesek. Ezúttal a sellők világában teszünk egy kis barangolást.

 

Természeti szellemek és emberek

 

Az anyagi világhoz kötött elme számára nehéz elvonatkoztatni, s éppen ezért szerfelett szkeptikus abban a kérdésben, hogy miként lehet egy teremtmény élőhelye, lakhelye vagy élettere egy szikla vagy éppen a tűz. Nos, ez úgy lehetséges, hogy ahol az átlagember átlagszeme csak követ lát vagy tűzet érzékel, az bizonyos élőlények számára nem ugyanaz. A szikla és a tűz is a természeti szellemek számára energiákból álló és éppen ezért átjárható közeg. Magától értetődően nem a fizikai szinten, hanem az ő szintjükön, az ő világukból nézve az ő „szemeiken” át az ő finomanyagi vagy szellemi „testük” számára. Ez egyébként igaz a vízre és a levegőre egyaránt. Tehát ahol mi óceánokat és végeláthatatlan levegős tereket vagy atmoszférát látunk, ott nem csak anyagi, hanem finomabb anyagi testben élő teremtmények laknak.

 

A mágia ezekre külön terminusokat használ. A föld alatt vagy sziklákban lakó természeti szellemeket gnómoknak vagy manóknak, a vizekben élő szellemeket undinéknak, a levegő szelle­meit szilfeknek, míg a tűz szellemeit szalamandernek nevezi. Ezeket a lényeket látták a boszorkányok, a sámánok, a mágusok és közülük néhányan képesek kommunikálni is eme létformákkal. A népnyelv régiónként sokféle nevet ragasztott rájuk, s sokan összekeverik őket. Ilyenek például: a manók, a szatírok, a koboldok, a törpék, a lidércek, a nixek, az elfek stb.

Kérdés persze, hogy miként kerülhettek bele a köztudatba ezek a különleges, nem mindennapi lények? Minden bizonnyal nem csak úgy, hogy néhány varázslótanoncnak eljárt a szája és kiszivárogtatott egy-két titkot. Bár normál körülmények között fizikai szemmel nem láthatók eme természeti szellemek, elő szokott fordulni olykor-olykor, hogy materializálódnak, vagyis fizikai formát, testet öltenek. Így átlagemberek is láthatják őket néhány másodpercig. Ekképpen fennmaradhattak eredeti élménybeszámolók arról, hogy léteznek természeti szellemek.

A természeti szellemek ritkán keresik emberek társaságát, lévén ők magához a helyhez kötődnek, s nem az emberekhez. Ezen felül nem kimondottan kedves lény az ember a számukra, mivel az emberek többsége inkább birtokba veszi az ő élőhelyüket és energiáival megzavarja a természeti szellemek élőhelyét. Hiszen ne felejtsük el, ők voltak itt előbb. Ez még önmagában nem is lenne baj, viszont az ember nem tiszteli a törvényeiket, nem vesz tudomást róluk, azután persze nem számol a következményekkel. Holott kéne!

sellők5

Szirének éneke

 

A szirének, vagy más néven sellők létezésről már Homérosz, a történetírás atyja is beszámolt. A Mediterráneumban egész mitológiája van a sellőknek. A Földközi-tenger hajósai állítólag rendszeresen találkoztak nő vagy férfi felsőtestű és halfarkú sellőkkel, akik magukhoz csalogatták őket, minekután ők zátonyra futottak és hajótörést szenvedtek.

Az 1200-as években oxfordi halászok valamilyen módon kifogtak a Temze vizéből egy férfi sellőt, aki úgy úszott, mint egy angolna és nyers hallal táplálkozott. Sokáig nem tudták fogságban tartani, mert szétszakította hálójukat és elinalt. A nagy földrajzi felfedező és hódító, Kolumbusz Kristóf is említ három sellőt az 1492. évi utazásáról szóló beszámolójában.

A legnagyobb szirénekkel kapcsolatos szenzációt kétségkívül 1965-ben a görög partoknál haladó francia luxusjacht utasai látták. Egyértelműen és egybehangzóan állították, hogy a sellő ott sütkérezett egy sziget sziklaszirtjén, amint hosszú, lapos halfarka félig belelógott a vízbe. Az utasok közül egy egyetemi tanár úgy nyilatkozott, hogy a sellőt látva teljesen elképedt, mert ő addig csak azt hitte, hogy csak a mitológiában létezik. Ezek után többen felvetették, hogy a jelen kori sellők talán egy kihaltnak hitt faj utolsó példányai, s talán sok mitológiai esemény nem is volt földtől elrugaszkodott.

 

Hátrébb az agarakkal!

 

Azért jobb óvatosnak lenni, mert a kívánságaink olykor meghallgatásra találnak. A Földön évente 3 milliárd villámcsapás keletkezik, de ehhez képest viszonylag ritka, hogy embert villám csapjon agyon. A természeti szellemek olykor megmutatják erejüket, s nem feltétlenül teszik ezt jókedvből. John Graves louisianai ügyvéddel ugyanis az történt, hogy horgászat közben hirtelen vihar támadt a tavon és villámlani kezdett. Ekkor az ügyvéd kiállt a csónak orrába és karjait széttárva azt üvöltötte, hogy „Itt vagyok te nyavalyás! Ide csapj!” . Sajnálatos módon kívánsága meghallgatásra talált, pár perc múlva villám sújtott le rá és szénné égve lelte halálát a tóban.

A helyzet az, hogy sok természeti jelenséget a természeti szellemek irányítanak, így a villámokat, a jégesőt, az árvizeket, a földrengéseket és hasonlókat. Az embernek jó volna ezt egyszer s mindenkorra az eszébe vésnie, mert sok minden felesleges bajtól megkímélhetné magát, ha leadna az arrogáns stílusából.

 

Sellők a tudatalattiban

 

A Neptunusz bolygó szimbolikus állata a vízi tündér vagy sellő. Sokan ezt nem a mágia oldaláról közelítik meg, s nem egy létező lényre asszociálnak, amely a Neptunusz erejével van feltöltve, hanem a tudatalatti felé fordulnak, s ott kezdenek el magyarázatok után kutatni.

Ezen a gondolatmeneten elindulva, a sellő sem lehet más, mint egy tudattalan pszichikai folyamat megszemélyesülése. A kérdés természetesen ettől még kérdés marad: melyik tudattalan folyamat ölt sellő-formát az emberi pszichében?

 

Egyes pszichiáterek álláspontja e tekintetben az, hogy a víz a tudattalan szimbóluma, amelyben az anima (a bennünk lakozó női princípium vagy oldal) a mitológia hableánya, sellője, szirénje vagy nimfája.

A pszichikus élet tudattalan, s a tudatot minden irányból körbeveszi. Az anima archetípusának (ősi mintájának) ezzel a képzetével a természetfeletti, vallási és mitológiai területre lépünk be.

A sellő, a hableány ugyebár megkísérti a férfiakat? Nos, ezt lehet úgy is értelmezni, hogy az ember férfi oldalának – animus – a bátorság próbáját kell kiállnia. Morálisan, szellemileg érettségi vizsgát kell tennie. Ugyanezzel találkozhatunk az anyának a fia felett érzett hatalmában, amely az életfogytig tartó ragaszkodástól a legmerészebb szabadságig sok minden okozhat. A sellőlány csábítása – anima – az anyai szó, a női hang, a feleség szava lehet. A konfrontáció innentől kezdve elkerülhetetlen. Mindenkiből egyéni élményeket hív életre és belső konfliktusok sorozatát teremti meg. Ezért lehet az anima jóságos istennő, de akár gonosz boszorkány is.

 

A tudattalannal való szembenézés a legkeményebb feladatok egyike az ember életében. Az embernek szembe kell néznie az animával, fel kell ismernie a mesterkedését és titkos szándékait, majd le kell lepleznie azokat, különben hatalmukat kiterjesztik az egyéniség fölé.

 

A sellők a szellemi valóságban

 

A sellőkre úgy is tekinthetünk, mint a valóság egy másik, a fizikaitól finomabb síkján létező lényekre. Akik valóban ezoterikusak, s nem csak annak mondják magukat, azoknak az érzékszerveik fokozatosan kifinomodnak. Szellemi látásra, hallásra és érzékelésre tesznek szert. Így törvényszerű és logikus módon átlépnek egy olyan valóságba, ahol nem ugyanazok a szabályok és nem ugyanazok a lények sürögnek-forognak, mint a mi megszokott három térdimenziós világunkban. Amíg ez nem történik meg, addig sok minden babonaságnak, vallási hiedelemnek, fantáziaképnek és művészi túlzásnak tűnhet, imígyen a sellők léte is. De a szellemtudomány kitartó művelőjének egy idő múlva ezek lelepleződnek, s meg tudja különböztetni a mesét a valóságtól, az álmot a realitástól. Így könnyen előfordulhat, hogy amit pár évvel ezelőtt biztosnak, valóságosnak és megdönthetetlennek hittünk, az a saját szellemi megtapasztalásaink által egyik napról a másikra valóssággá válik.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..