Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Shiatsu gyógymód

A shiatsu gyógymód egy keletről származó egésztest-masszázs. Csak kissé hasonlít a nálunk megszokott masszázsformákhoz, minthogy fizikai ujjnyomásokat, végtagkimozgatásokat és nyújtástechnikákat alkalmaz lazítás céljából, amúgy számos ponton eltér a nyugati módszerektől.

 

A Shiatsu gyógymód lényege nem egyszerűen az izmok és az ízületek alapos átmozgatása és helyretétele, hanem a páciens komplett energiarendszerének a kezelése. Ezért nem is annyira masszázsról, mint inkább egy átfogó gyógyászati rendszerről beszélhetünk ez esetben. Az energiaáramlásra való fókuszálás új távlatokat nyitott meg a gyógyászatban. Nem csak a testben, hanem a test körül is folyamatosan áramolnak az energiák. Minden embernek egyedi és csak rá jellemző energiarendszere van, amelyet aurának is hívnak. Éppen ezért a Shiatsu gyógymód mindig egyénre szabott és minden korosztályon alkalmazható.

 

Wataru Ohashi közel 35 évvel ezelőtt vitte be ezt a módszertant az Egyesült Államokba, ahonnét öt évvel később került Európába. A Shiatsu az ember öngyógyító képességeit aktiválja és az által ér el sikereket.

 

A diagnózis folyamata többlépcsős. A terapeuta először beszélgetésbe elegyedik a pácienssel. Kevés kérdéssel és sok hallgatással megtudja, hogy mi vezette az illetőt hozzá, milyen problémái vannak és minden olyan információt igyekszik nem tolakodó módon megtudni, amely a kezelés folyamán fontossággal bírhat. A terapeuta tisztelettel és együttérzéssel áll a hozzá fordulóhoz, igyekszik beleérezni magát a másik ember helyzetébe. Ezután felállítja a kezelési tervet.

 

A Shiatsu az energiaáramlásokra helyezi a hangsúlyt. Az emberi test felülete tele van speciális pontokkal, melyeken keresztül a test energiája áramlik. E pontok a meridiánoknak nevezett energiavezetékeken helyezkednek el. Jóllehet, az életenergia önmagában véve láthatatlan, a testen mégis érzékelhető az áramlása. Amikor az életenergia elakad, gátlás alá kerül vagy megreked, akkor az felborítja a test és az energiarendszer állapotát. Ennek tudható be a szervezetünk megbetegedése.

 

A Shiatsu gyógymód abból indul ki, hogy az egész emberi test egy egységes rendszer, nem pedig különálló részek összessége. Éppen ezért az energiák egyik szervből a másikba áramolnak, így folyamatos összeköttetést és keringést tartanak fenn a test minden apró porcikája között. A Shiatsu módszere az embert mikrokozmosznak tartja, amely szerves része a Világmindenségnek. A keleti filozófia öt elemet különböztet meg. Ezek a következők: a Tűz, a Föld, a Fém, a Víz és a  Fa. Ezen kívül még két alaperővel dolgozik, amelyeknek neve: yin és yang. Minden változás az emberi testben és a természetben egyaránt ezen erők és elemek kölcsönhatásának köszönhető.

 

A test szervei hat nagy yang és hat nagy yin szervre oszthatók. Ezek az öt elem valamelyikét képviselik és egy másik kiegészítő szervvel működnek együtt. A betegségek kezelése során ki kell egyensúlyozni, egészíteni a beteg szervet vagy testrészt.

Az energiavezetékekben található elakadások feloldásának hatására az energiavezetékekben újra szabad áramlásnak indul az energia, így szűnik meg a betegség. A Shiatsu gyógymód tehát nem a betegségre figyel, hanem az energiaáramlásra, mert tisztában van azzal, hogy amint az energiaáramlást akadályozó blokkokat megszűnteti, a betegség „önmagától” el fog múlni.

 

A hivatalos orvostudomány nem igazolja vissza, illetve nem ismeri el a Shiatsu gyógymódot. E helyett alternatív gyógymódnak számít, de ez semmit nem von le a hatékonyságából, csupán annyit jelent, hogy nem teljesen összeegyeztethető a jelenlegi paradigmákkal. Miért? Mert egy non-invazív terápia, amely látszólag „csak”az ujjak nyomásával fejt ki hatást a testre, ezért inkább a masszázshoz közelállónak titulálják. Elismert tény azonban, hogy csökkenti az izomzatban felgyülemlett feszültséget és jótékonyan hat a vegetatív idegrendszerre. Amúgy a Shiatsu a minimum 3500 éves keleti orvosi bölcsességre épül.

 

A Shiatsu terápia hatékonynak bizonyult az elmúlt néhány évezredben egyebek mellett a következő problematikák esetén:

 • fejfájás
 • migrén
 • nyak- és vállfájdalom
 • isiász
 • izomgörcsök
 • álmatlanság
 • székrekedés
 • emésztési problémák
 • menstruációs problémák
 • krónikus fáradtság
 • asztma
 • szorongás és
 • depresszió
 • sportsérülések
 • fájdalomcsillapítás

 

A Shiatsu gyógymód lényege tehát nem a betegségek kezelése, hanem a teljes szervezet vitalitásának felerősítése, optimalizálása, az immunrendszernek és a belső szerveknek az erősítése. Így az egészség helyreállításának egy ma már mindenki számára könnyen hozzáférhető módja a Shiatsu. 

 

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..