Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Stephen Hawking: „nincsenek fekete lyukak”

Hawking professzor közzé tett egy olyan új tanulmányt, amely azt sugallja, hogy téves a fekete lyukakról szóló, elfogadott nézet.

 

 

A témába vágó munkásságáról jól ismert, világhírű fizikus éppen a fekete lyukak viselkedését próbálja összeegyeztetni egyrészt az alapvető gravitációs elmélet, másrészt a kvantumelmélet szempontjából azért, hogy egy egyesített rendszert hozhasson létre.

 

Hawking szerint a gravitációs elmélet szerint a fekete lyukak eseményhorizontja olyan, hogy semmi – még a fény sem – képes megszökni belőle. A még újabb kvantumelméleti magyarázat szerint azonban a fekete lyukak eseményhorizontja e helyett olyan nagyenergiájú részecskék fortyogó tömege, amelyek elégethetnek bármit, amit már elért a fekete lyuk.

 

Ezen koncepciókat ötvözve, Hawkingnak azzal állt elő, hogy ez egy „látszólagos horizont”, aminek nincs fix határa, s a „fekete lyukak” fogalmát a kevésbé végérvényes „szürke lyukakká” lehetne módosítani.

 

„Az eseményhorizontok hiánya azt jelenti, hogy nincsenek olyan fekete lyukak a rendszerek esetében, amelyekből a fény sem képes megszökni a végtelenbe.” – írta. – „Vannak azonban nyilvánvaló horizontok, amelyek egy bizonyos időperiódusig megmaradnak. Ez arra utal, hogy a fekete lyukakat a gravitációs mező meta-stabil, kötött állapotaiként kellene újradefiniálni.”

 

Kapcsolódó cikkek a www.boldognapot.hu oldalról:

Mit nyerhetünk azzal, ha egyszer végre felfedezzük a Mindenség elméletét?

http://boldognapot.hu/blog/mit-nyerhetunk-azzal-ha-egyszer-vegre-felfedezzuk-a-mindenseg-elmeletet/

Hogyan működik a holografikus világegyetem?

http://boldognapot.hu/blog/hogyan-mukodik-a-holografikus-vilagegyetem/

Féreglyukak fizikája

http://boldognapot.hu/blog/fereglyukak-fizikaja-2/

SLIDERS – Igaz?

http://boldognapot.hu/blog/sliders-igaz/

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..