Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Stonehenge enigmájának megfejtése – 2. rész

A stonehenge-i misztériumokra megoldást kereső számos történész, ókorkutató és régész számára ismeretlen, hogy az Orion-öv három csillaga közül a középső az Alnilam. Ennek a csillagnak a helyzete: deklináció (égi egyenlítő és egy adott pont iránya által bezárt szöge) −01° 12′ 06,9″, ami azt jelenti, hogy nagyjából egy fokkal van délre az égi egyenlítőtől. Az égi egyenlítő egyszerűen fogalmazva a földi egyenlítő kivetített képe a Földet körbevevő kozmikus szférára.

 

http://www.outdoorsmagic.com/

 

Az égi egyenlítőt úgy képzelhetjük el, mint egy láthatatlan kört, amely minden 24 órában egyszer megfordul a Föld körül. Úgy tűnik, hogy minden egyes csillag az égbolton minden nap leír egy kört a Föld körül. A csillagászok minden egyes csillag helyzetét a tavaszi ponthoz (tavaszi napéjegyenlőséghez) viszonyítva határozzák meg, amely történetesen az Északi Kereszt középpontja. Az égbolt eme térségére tekintve, az Alnilamnak a tavaszponttól jobbra kell lennie; egyenes emelkedésben van (rektaszcenzió): +5h 36m 12,8s. (A rektaszcenziót  a tavaszpontból kiindulva órákban mérik, az északi égi pólusról nézve az óramutató járásával ellentétes, tehát a Nap évi mozgásával megegyező irányban. Földi megfelelője a földrajzi hosszúság.) Másként fogalmazva, ha az égi egyenlítő hosszúságát 24 órás időintervallumban mérjük, akkor az Alnilam +5 óra, 36 perc és 12,8 másodperccel van jobbra az Északi Kereszt középpontjától.

 

Itt kezdenek a dolgok érdekessé válni. A Bika csillagkép legfényesebb csillaga az Aldebaran. Helyzetét tekintve a deklinációja +16° 30′ 33,49″, rektaszcenziója +4h 35m 55,24s. Miközben a Szíriusz, az égbolt legfényesebb csillaga, +16° 42′ 58,15″-nál helyezkedik el, és a rektaszcenziója +6h 45m 8,92s. Az így kapott számokat megvizsgálva, az Alnilam deklinációja csupán -0° 12’ 24,26”, a rektaszcenziója pedig 0h 10m 30,72s a Szíriusz és az Aldebaran közötti ponttól. Valójában a szabad szemmel vizsgált csillagászat szempontjából az Alnilam van a középpontba!

 

http://astroclock2010.files.wordpress.com/

 

Amennyiben a csillagászat csak még jobban összezavart bennünket, íme, a Stonehenge-dzsel való kapcsolat! 2013 nyarán kielemeztem a Stonehenge-től nagyjából 2 mérföldre eső, a neolitikus korban épült műemlékek térbeli kapcsolatát. Ennek során rájöttem, hogy az éjszakai égbolt darabkájának az arányos pozíciói, ahová az Északi Kereszt, az Orion, az Auriga, a Bika és a Szíriusz is tartozik, úgy lett megtervezve, hogy Amesbury 42 kőkorszakbeli sírdombja, a Stonehenge-i Sarokkő, a Woodhenge középpontja, a Coneybury Henge, illetőleg a Greater Cursus nyugati vége illeszkedjen a csillagtérképhez.

Szemmel láthatóan a Stonehenge-nél elhelyezett megalitok előtt 1000 évvel épített műemlékek látképe egy olyan kozmikus térképet jelképez, ahonnét valamennyi életforma szelleme ered és ahová visszatér.

 

De mi Stonehenge maga? Négy olyan különleges hely található Stonhenge-nél, amely egy megalitnak volt a helye, amikor a kőköröket Kr.e. 2480 környékén kialakították. Ezt a négy követ Állásköveknek hívják. Ezek majdnem derékszögű sarkokat formáznak a műemlék központi része körül. Az Álláskövek száma 91-től 94-ig terjed. A 91-es kő a 92-essel van szemben, míg a 92-es a 94-es kővel áll szemben.

 

Ezen kívül a 2013-as elemzés eredményei azt támasztják alá, hogy a négyszögben elhelyezett Álláskövek az Aldebaran és a Szíriusz közötti éjszakai égbolt részletét jelképezik. A 92-es kő jelképezi az Aldebarant, a 94-es kő pedig a Szíriuszt. Vajon hová tervezték az Alnilamot, az Orion-öv középső csillagát? A műemlék centrumába. Ha ráhelyezzük az Oriont a Földre Stonehenge-nél, akkor a szimbolizmus világossá válik. A műemlék a kozmoszt és a Földet jeleníti meg, amit azért kapcsoltak össze, hogy lelki és testi életet teremtsen.

 

A környező látkép a lélek visszatérésének forrását és helyét jeleníti meg. Éppen úgy, ahogyan a test a halált követően visszatér a Földbe, a lélek is kiszabadul és visszatér a csillagokba. A születés, az élet, a halál és az újjászületés ciklusa vég nélkül folytatódik, miközben összehangolódik magának az univerzumnak a teremtésével, a pusztulásával és az újrateremtésével.

 

Végül, Stonehenge-ben nem az építészete, avagy a rendeltetése a különleges, hanem az arra való alkalmatlanságunk, hogy egészen eddig nem ismertük fel, hogy mit is jelképezett 4500 évvel ezelőtt vagy még régebbi időkben ott élt emberek számára. Az életciklus része volt.

 

Forrás: http://ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..