Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Stonehenge enigmájának megfejtése

Van valami különleges Stonehenge-ben. Európa szerte ez a leghíresebb történelem előtti építmény. A műemlék kör alakú központi részét alkotó hatalmas kövek – megalitok – évszázadok óta a történészek, az ókorkutatók és a tudósok tanulmányának tárgyát képezik. Mégis, ha összeadjuk a „vajon miért építették ezt az emlékművet” kérdés megértésébe fektetett időt, energiát és pénz, akkor csekély eredményekhez jutunk.

 

http://pozitivnap.hu/

 

Furcsa mód csak kevés információval rendelkezünk a struktúra eredeti célját illetően. Úgy tűnik, hogy bizonyos kőpárok a horizonton megfigyelhető különleges nap- és holdállásokhoz igazítva sorakoznak. Az olyan események, mint amilyen Stonehenge középponti tengelyének a nyári napéjegyenlőség napfelkeltéjéhez való igazítása, lényegét tekintve változatlanok, amióta az első köveket a helyükre illesztették Kr.e. 2480 körül.

 

Ugyanakkor Stonehenge egyáltalán nem egy csillagászati megfigyelőállomás. Vajon mi megépítenénk-e egy 80 font súlyú kőépítményt olyan furcsa véletlen ötlettől vezérelve, hogy a kövek egy részét éppen egy különleges Naphoz kötődő eseményhez rendeznénk el? Minden bizonnyal nem. Két földbe süllyesztett cölöp is abszolút megteszi, köszönjük szépen!

 

A Stonehenge-et övező enigma szemben áll a világszerte fellelhető számos más ókori, illetve őslakók alkotta szakrális építménnyel kapcsolatos tudásunkkal. Az igazat megvallva, nem értem, hogy 4500 évvel ezelőtt a Brit szigetek népe miért akart ennyire titokzatos lenni az építészet eme mesterművének a rendeltetését illetően. Számos kultúrának megvolt a Kr.e. 3. évezredhez illő technológiai apparátusa és hiedelemrendszere. Azonban, úgy tűnik, hogy semelyik másik prehistorikus kultúra sem hajlott afelé, hogy ezen leegyszerűsített forma révén rejtse el az építészeti funkciót.

 

http://www.free-image-download.com/

 

Ezért különleges, hogy az antropológiai és az archeológiai bizonyíték téren és időn át valamennyi kultúrában gyakorlatilag azt támasztja alá, hogy kimagasló figyelmet szenteltek a csillagoknak. Ez jutott kifejezésre a hatalmas műemlékekben, kivéve a neolitikus Nagy-Britanniában.

 

Helytálló-e ez a következtetés? Vajon a késő neolitikus-kori Nagy Britanniában élő nép csekélyke érdeklődést mutatott a csillagok iránt? Lehetséges volna, hogy nem hasonlítottak senki másra, s a kozmológiájuk és a mitológiájuk csupán a Nap és a Hold a horizonton látható állásaira korlátozódott volna? És ez a megszorítás tükröződik az általuk hátrahagyott monumentális építészetben?

 

A józan paraszti ész azt súgja nekünk, hogy ez egyszerűen lehetetlen. Tekintve, hogy kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre, arra a következtetésre jutunk, hogy Stonehenge-et egy, a horizonton látható csillagászati megfigyeléseknek szentelt templomnak tartani intellektuális önbecsapásnak tűnik. Sőt, a jelenlegi bizonyítékok fényében nem is kielégítő levonni ezt a következtetést. Mindazonáltal, olybá tűnik, hogy mind a tudományos közösség, mind a nagyközönség elfogadja, hogy Stonehenge-nek semmi köze nincs a kozmikus égbolthoz.

 

A maja és az andokbeli kultúrákban – számos egyéb amerikai műveltség mellett – a Tejút arról volt ismert, hogy szellemet és életerőt adományoz a lélekkel rendelkező és a lélektelen teremtményekbe. A Földről nézve a Földet övező fényes csillagkör, azaz a Galaxis átmetszi a Nap égi pályáját. Ezt a pályát ekliptikának nevezik. Ez a keresztezés két kozmikus, avagy galaktikus kereszteződést hoz létre az éjszakai égbolton. Az egyik ilyen kereszteződés a Bika és az Ikrek között, míg a másik a Nyilas és a Skorpió között jön létre. A két helyzet pontosan szemben áll egymással a Földet övező kozmikus gömbön.

 

http://avatar-life.org/

 

A maja és az Andok vidéki csillagászok évezredeken át figyelték ezt a két kereszteződést. A két kozmikus fának – az élet és a halál fájának – a középpontját szimbolizálják ezek a helyek. Ezek olyan ösvények voltak, melyeken az élet szelleme a csillagokból a Földre utazott, majd pedig visszatért a csillagokba teste halála után.

 

A Tejutat sok ősi és bennszülött kultúra univerzális kígyóként, avagy Kozmikus Szörnyként jelenítette meg. Mint minden élő dolog, a férfi és a női aspektusokat fejezte ki. Androgün volt. Az Ikrek és a Bika között található Orion-konstellációt olyan emberi formaként érzékelték, aki a jobb kezében egy galaktikus keresztet tart. Az Orion jelképezte Oziriszt, Sivát, Mercuriust, Thor-t, Lugh-ot, a Kukoricaistent és sok másikat. A konstelláció ugyanakkor megjelenítette az olyan istennőket, mint Ízisz, Parvati, Inanna, Aphrodité, Athéné egyebek mellett.

 

Ezek az istenek és istennők a termékenységet, a jólétet és a boldogságot reprezentálták a hadviselés, a rombolás és a halál mellett. Mindegyik szerepet játszott valamennyi dolog megteremtésének és lebontásának végtelen ciklusában. A Tejút ezt a ciklust jelképezte. A csillagrendszer az Orion körül kígyózik, akit egy kéz, a Kozmikus Szörny és az emberi lények dualisztikus aspektusai tartanak, miközben örökidőkig együtt keringnek a Föld közül.

 

A Skorpió és a Nyilas közötti ekliptika és Tejút metszéspont a Dél Keresztje csillagkép középpontja. Ez az a hely, ahol a szellemek és az elhunytak belépnek az Alvilágba és megkezdik utazásukat a fán (Életfán) felfelé a „Fehér Út” mentén. A szellem célja a világ méhe, amit a csillagászat a Téli Hatszög csillagalakzatként ismer, ahol az Északi Keresztet tartja az Orion keze. A szellem itt tér vissza a csillagokba annak a lehetőségével, hogy egy későbbi alkalommal majd egy másik utazást tehet a Földre.

 

Az ősi Európában az egy vagy több gyermeket tartó univerzális anyát a Szekeres csillagkép jelképezte. Ezt a konstellációt egy vagy több bárányt tartó pásztorként is látták. Innen kezdi meg utazását az újonnan megfogant élet szelleme a Tejúton, vagyis az Életfán keresztül a Földre. És hol lépett le a Tejútról a Földre a szellem/a lélek? A válasz a Szíriusz csillag, az égbolt legfényesebb csillaga, amely a Tejúton helyezkedik el a Capella mellett, amely a Szekeres legragyogóbb csillaga és az Észak Kereszt középpontja.

 

Feltehetnénk magunknak a kérdést, hogy vajon ennek mi köze van Stonehenge-hez? A válasz az, hogy sok minden.

 

Forrás: http://ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..