Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

SZELLEMEKKEL SUTTOGÓ

Ghost Whisperer

 

A Szellemekkel suttogó egy amerikai dráma-fantasy-thriller, avagy misztikus sorozat, amelyet 2005 őszén a CBS csatorna sugárzott Jennifer Love Hewitt, David Conrad és Camryn Manheim főszereplésével. A sorozat az Egyesült Államokban péntek esténként volt látható, a magyar nézők 2007 novemberétől láthatták. 2010. május 18-án hivatalosan is bejelentették, hogy a sorozat nem folytatódik tovább. Témája azonban emberek millióit érintette meg.

szellemekkelsuttogo

A műsor címe a Jennifer Love Hewitt által alakított főszereplőre, Melinda Gordonra utal, akinek egy különleges pszi-képessége van. Jelesül, látja és hallja az elhunytak szellemeit, sőt kommunikálni is képes velük. Melinda egy közvetítő – egyfajta médium – az élők és holtak között, akinek az ügyes-bajos dolgait igyekszik orvosolni. Ily módon bonyolódik bele a kísértetek és rokonaik afférjaiba.

A sorozat alapdilemmája, hogy a post mortem (halál utáni) fényalagút pontosan micsoda és mi alapján lehet oda belépni. A szellemeknek ugyebár a természet rendje szerint nem kísérteniük, zaklatniuk kellene az élőket, hanem el kéne távozniuk a nekik fenntartott helyek valamelyikére. (Bár itt definiálásra szorul az élők kategóriája.)

Hová vezet a fény, illetőleg a fényalagút? Annyi derül ki a sorozatból, hogy valószínűleg a mennyországba – bár ezt mindenkinek a személyes hitére bízzák az alkotók. Egy olyan helyre vezet a túlvilági fény, ahol boldogság és szeretet uralkodik, s ahová jó sorsnak számít bekerülni. Persze vannak olyan epizódok, amelyek kivételek. Előfordulnak olyan szellemek, akik a rosszabbik utat választják, tehát a Gonosz csapdájába esnek. Egyébként nem egyértelműen csábító a fény, hiszen az emberi félelem és a vágyak képesek teljesen megtéveszteni a szellemeket is. Olybá tűnik, hogy odaát sem szűnnek meg az alantas ösztönök, az aberrált hajlamok, mintha vinnénk tovább magunkkal az alacsonyabb és a magasabb rendű érzelmeinket, s az erkölcsi-érzelmi tónusskálánk döntené azt el, hogy mikor választjuk a fényt, és hogy választjuk-e egyáltalán.

Melinda és a nyájas néző tapasztalhatja, hogy a szellemek közül egyesek nem kelnek át a fénybe, hanem a sötétséget választják. Ők földi életükben sem járták a helyes utat, de ezzel rendszerint ők is tisztában vannak. Ha a fényt a mennyországgal, akkor a sötétet a pokollal feleltethetjük meg. Gyűlöletet, utálatot, haragot, dühöt, bosszút, irigységet és hasonló érzéseket, energiákat jelent ez esetben a sötét oldal.

 

Elgondolkodtató, hogy mi ihlethette a film forgatókönyvíróját? Valószínűleg hallott és olvasott a klinikai halálból visszatérő betegek látomásos beszámolóiról. Sokan, akik átéltek már valami hasonlót és kiszálltak a fizikai testükből, említenek egy hívogató földöntúli fényt, amely vonzza őket. Sokszor elhunyt hozzátartozóik is megjelennek – vagy a közeli rokonok képében valamilyenfajta szellemi lény –, akik tanácsot, útmutatást adnak a szellemnek a további sorsával kapcsolatosan. Ilyenkor már megszűnik a félelem és csodálatos szeretet, illetve boldogság lesz úrrá a szellemen, amit hátralévő életében sem felejt el. Ez a csoda utána bevésődik a szellembe és onnéttól kezdve egészen más szemmel nézi a világot. (Szándékosan nem írok valóságot.)

 

A Szellemekkel suttogót nézve az emberben felötlik, milyen tartalmakat akartak áttételesen belevinni a szerzők ebben a sorozatba. Olyanokra gondolok, mint a halhatatlanság kérdése, az öröklét dilemmája, az etika témája és hasonlók. Ezen túlmenően, de nem elsősorban teológiai kérdések is megfogalmazódhatnak a nézőben: létezik-e Isteni Gondviselés vagy halál utáni élet? Mi nyújthat vigaszt arra, hogy mi biztosan jó helyre kerülünk-e majd, miután innen eltávoztunk? Szóval, akarva-akaratlanul felmerülnek bizonyos kérdések a képsorokat elnézve. Mi az, amit tudunk és mennyi ebből, ami helyes, valósághű, objektív, s mennyi, amit csak mi szeretnénk, ha úgy lenne? Nota bene, mi az emberi és mi a felsőbb erők igazsága, kinek van igaza? Ezek kérdések az emberi pszichében egymással rivalizáló fikciókra mutatnak rá, szerintem.

 

Az ember gondolkodó lény lévén, olyan dolgokról is értesüléseket akar szerezni, amelyek túl vannak jelen megismerési körén és amelyek felfogása meghaladja az emberi értelem jelen fokozatát. De a fejlődés már csak ilyen? A logika olykor megbicsaklik, csődöt mond. Lásd a halált és a halállal kapcsolatos túlvilági történéseket. Nem hitre szeretnék itt utalni, csupán az értelem feletti értelemre, az anyag mögötti vagy inkább anyagba zárt energiára és elvre – Einstein után szabadon.

 

A Szellemekkel suttogó véleményem szerint hajaz a keleti filozófiákra is: a buddhizmus és hinduizmus létforgatagára, létcserélődésére és az újra-testet-öltés tanára (reinkarnáció). A film gyakorlatias szempontból kritikus, mivel példázza, hogy a nyugati – amerikai – típusú átlagember gondolkodása felszínes és sekélyes a halál spirituális misztériumaival kapcsolatban. Ezen is változtat azonban, hogy epizódról epizódra megismétli és szemlélteti, hogy mi történik/történhet a végső távozás után. Így önismeretre, önvizsgálatra és akaratlanul is filozofálásra buzdítja a foteljában elterülő közönséget.

 

A Szellemekkel suttogó abból a szempontból is izgalmas, hogy egyebek mellett felhívja a figyelmet az elhunyt szellemekkel való kommunikációra. A megszokott téren és időn kívüli, velünk mintegy párhuzamosan létező valóságban rekedt személyek szellemivel egyesek képesek lehetnek „beszélgetni”. Az ilyen típusú, érzékszerveken túli érzékelésnek a titkaira napjainkban a parapszichológiai kutatások igyekeznek fényt deríteni.

Egyre több csatornán szüremlik be az életünkbe a természetfeletti. A Szellemekkel suttogó filmsorozat csak egy a spirituális témákat feldolgozó filmek palettájáról. Mintha a világ abba az irányba fejlődne, hogy a kezdeti berzenkedéseink után gondolkozzunk el a szellemi dimenziókban zajló folyamatokról.

 

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..