Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Szellemvárosok a nagyvilágban

Ódon bányák és elhagyatott épületek, városok, melyek egykoron élettől duzzadtak, ahol az emberek mindennapi életüket élték, sivárrá, megüresedett kagylóhéjjá változtak. A katasztrófák sokféleképpen csaptak le, például környezeti, gazdasági vagy természetes úton. Világszerte több száz szellemváros és elnéptelenedett lakóhely létezik, amely elhagyatottan áll a katasztrófáknak köszönhetően.

 

PRYPIAT, UKRAJNA

 

1986. április 26-án a világtörténelem legborzalmasabb nukleáris balesetére került sor, amikor felrobbant a 4-es számú reaktor a csernobili atomerőműben! Négy munkás azonnal életét vesztette. A gőzrobbanások és a tüzek a radioaktív reaktormag kb. 5 százalékát a légkörbe juttatták. A nukleáris összeomlás a városokra és még további országokba fújta a hátszelet.

 

http://blogtripteria.files.wordpress.com/

 

Az 1970-ben Ukrajnában alapított, Prypiat közelében található városka adott otthont a csernobili atomerőmű dolgozóinak. A város jelenleg a világ leghírhedtebb modern szellemvárosainak egyike.

 

A csernobili robbanás körülbelül éjjeli egy óra magasságában történt, amikor a Prypiatban élő 50 000 ember többsége javában aludt. 40 órával később elrendelték a helybéliek kitelepítését. Az embereknek örökre el kell hagyniuk az otthonaikat. A lakosság evakuációja 3 órát vett igénybe. Addigra, az emberek többsége sugárszennyezetté vált.

 

Prypiatnak egyetlen kórháza, három klinikája, 21 iskolája, 3 művelődési központja, 10 tornacsarnoka, 10 fotógalériája, 3 fedett uszodája, és 1 vasútállomása volt. Volt továbbá egy rekreációs parkja, 35 játszótere, 25 bevásárlóközpontja, illetve boltja, valamint 27 kávézója. Prypiat lakosai egy szempillantás alatt eltűntek. Prypiat továbbra is elhagyatottan áll. A területet napjainkban relatíve biztonságosnak tartják, és számos ukrán vállalat még utazásokat is szervez oda, mindazonáltal nem ajánlott a városba lépni.

 

POVEGLIA SZIGETE, OLASZORSZÁG

 

Poveglia szigete egy a Velence lagúnáiban lévő számos sziget közül. Ez a sziget nem csak az egyik legsűrűbben szellemjárta helyek közé tartozik, hanem az egyik leggonoszabb hely is a földön. Jelenleg nem látogatható a turisták számára, sőt még a halászok is elkerülik a szigetet attól tartván, hogy emberi csontokat fognak ki a hálóikkal.

 

http://www.mundoesotericoparanormal.com/

 

A sziget sötét történelme 1348-ban vette kezdetét, amikor a bubópestis lecsapott Velencére és Poveglia egy karantén-gyarmattá vált. Tartva a betegség tovaterjedésétől, Velence minden tünethordozó polgárt oda száműzött. A sziget középpontjában a halottakat és a végső stádiumú betegeket hatalmas halotti máglyákon égették el. Ezeket a tüzeket 1630-ban még egyszer meggyújtották, amikor a „fekete halál” (a pestis) újra végig söpört a városon.

 

Az 1800-as évek vége felé, a vidék elmebetegei laktak itt egy szegényegesen megépített Poveglia-i elmegyógyintézetben. Vannak olyan szóbeszédek, melyek szerint egy orvos az 1930-as években különös kísérleteket folytatott itt a betegeken. Végül, az orvos megőrült, és kivetette magát az elmegyógyintézet magas harangtornyából. Bár a toronyban lévő harangot már évtizedekkel korábban eltávolították, a helybéliek azt állítják, hogy hallani szokták a magányos sziget felől. A 20. század közepére a létesítmény egy gerontológiai központtá (gyakorlatilag egy elfekvővé) alakult át, amelyet 1975-ben zártak be.

 

Manapság az egész sziget elhagyatottan áll. Az elmúlt években egy olasz építőbrigád próbálta meg helyreállítani az egykori kórház épületét, azonban hirtelen mindenféle magyarázat nélkül abbahagyták, ráhagyva ezzel a lakosságra azt a spekulációt, miszerint a munkásokat a sziget sötét erői bírták távozásra.

 

BODIE, CALIFORNIA

 

Az Egyesült Államok bővelkedik a szellemvárosokban, kivált az olyan régi bányavárosokban, amelyek az aranylázat követően kiapadtak. Íme, ezek közül kettő!

 

http://upload.wikimedia.org/

 

A kaliforniai Bodie szellemvárosa egyike a Régi Nyugat legeredetibb elhagyatott aranybánya városainak. Nem túl messze fekszik a Sierra Nevada-hegységtől. Kiemelkedik a gyér tájból és délibáb hatását kelti. Jelenleg állami tulajdonban van és történeti parkká alakították ezt a városkát, s kb. 170 épülete még továbbra is áll.

 

A várost 1859-ben W. S. Body alapította, aki másokkal egyetemben tovább nyomult be Kaliforniába, hogy aranyat bányásszon.  A Kaliforniai Parkok Minisztériuma szerint az egyik leggazdagabb aranylelőhelyek egyikére bukkantak, amit a Nyugat valaha is látott. Végül, a város 32 millió dollárt hozott aranyban 7 millió dollárt ezüstben.

 

Body sohasem élhette meg a felfedezésében rejlő gazdagságot, mivel az első télen halálra fagyott, mivel kifogyott az ellátmányból. A kitermelés lassan indult be, de 1875-ben egy beomlást követően nagy felfedezést tettek. A bányászat 1877 és 1881 között élte a fénykorát, mialatt a város lakossága óriási 1000 főre nőtt meg. 60 kocsmát és tánctermet építettek és a város az elsőszámú törvényen kívül álló, a legvadabb és a legkeményebb bányásztáboraként vált ismertté a messzi nyugaton.

 

Ugyanakkor roppant veszélyessé vált a gyakori utcai gyilkosságok nyomán. De azután a bányászatnak leáldozott 1881-ben és a bányászok elköltöztek. 1892-ben egy halálos tűz söpört végig a városon, ami sok otthont és épületet romba döntött.

1932-ben került sor az utolsó szögre a koporsóban, amikor egy kétéves gyermek gyufát gyújtott, amelyből egy újabb tűz kerekedett, ami mindent elpusztított, s csak a város 5-10 százaléka maradt meg. Bodie-nak befellegzett.

 

A város 1962-ben vált Állami Történeti Parkká, így a turisták egész évben meglátogathatják az elhagyatott települést.

 

CENTRALIA, PENNSYLVANIA

 

Bodie-tól eltérően Centralia nem volt elhagyatott közvetlenül az aranyláz után. Szellemvárossá egy 1962-es földalatti bányatűz révén válhatott, amely a lakosságot kitelepülésre kényszerítette. A tűz még ma is ég és a szakértők azt jósolják, hogy ez még közel 250 évig is éghet.

 

http://2.bp.blogspot.com/

 

Centralia, Pennsylvania egy majdnem szellemváros, amely többé már a térképeken sem létezik. Lényegében lakhatatlanul hagyták ott a kiterjedt bányatűz miatt, amely közel 50 éve ég. Úgy vélik, hogy a város hanyatlása a 60-as években vette kezdetét, amikor a szeméttűz lángra lobbant a helyi lerakóban, amelyet egy elhagyatott bányaaknában alakítottak ki a város délkeleti részén. Úgy hiszik, hogy ez lobbantotta lángra a bánya felszíni telérjét, s ez okozta a város alatti egész bányára átterjedő tüzet. A következő két évtizedben a munkások a tűzzel küzdöttek, vízzel elárasztva a bányát és időről időre újra kivájva az égő anyagot. Azonban, minden erőfeszítés kudarcba fulladt és az 1980-as évek elejére a tűz már 200 hektárt kerített hatalmába.

 

A több évtizeden át tartó égés dacára a tűz nem kapott különösebb figyelmet, míg a 12 éves Todd Domboski bele nem zuhant egy 4 láb széles és 150 láb (46méter) mély víznyelőbe, amely váratlanul nyílt meg a lábai alatt a hátsókertjében. Csupán unokatestvére, Eric Wolfgang gyors beavatkozása mentette meg Todd életét, mivel a lyukból hömpölygő forró gőzfelhőről megállapították, hogy halálos mennyiségű szénmonoxidot tartalmaz. Eközben a tűz által termelt füst, pára és mérges gázok felszivárogtak Centralia kertjein, alagsorain és utcáin keresztül.

 

1984-ben az Egyesült Államok Kongresszusa több mint 42 millió dollárt utal ki az áttelepítő munkálatokra, és a Centralia lakosainak többsége el is költözött a közeli közösségekhez. 1992-ben a Pennsylvaniai Nemzetközösség a városban található összes vagyontárgyat megigényelte és elkobozta azt.

 

Ennek ellenére egy maroknyi ember a hátborzongatóan elhagyatott városban maradt és folyamatosan harcol a kilakoltatási kísérletek ellen.

 

Forrás: 5perc angol.

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..