Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Szent Beszteréd, Szent Bőd (Buldus) és Szent Beneta

Beszteréd a neve után ítélve szláv származású, nyitrai püspök, azokban az időkben élt Magyarországon, amikor az első király, Szent István a magyar klánok megkeresztelésén dolgozott.

 

http://hu.wikipedia.org/

Beszterédet a magyar király nevezte ki a nyitrai püspökség élére 1043-ban, erényességéért és a tudományban való jártasság érdeméért. Híveit a hit tanításával, a jó erkölcsök törvényeivel, de mindenekelőtt példás életével óvta a rossztól és buzdította minden jóra mindaddig, míg Szent István halála után ki nem tört a katolikusokat támadó vihar.

 

A Szent István halálát követő trónviszályok komoly veszélybe sodorták a fiatal Magyarországot. A nehéz helyzetből kiutat kereső nemesek egy csoportja Csanádon gyűlt össze, és arról határoztak, hogy hazahívják a száműzött Vazul Oroszországban tartózkodó fiait, András és Levente herceget.

A hercegek, miután meggyőződtek arról, hogy hazahívásuk nem csapda, eleget is tettek a nemesek kérésének, ám az elégedetlenkedők csak azzal a feltétellel voltak hajlandóak harcolni András és Levente oldalán, ha engedélyezik a pogány vallás gyakorlását, illetve templomok lerombolását, papok, püspökök meggyilkolását; a keresztény intézmények elleni támadást.

 

A trónharcok során a keresztény eszmék hitelüket vesztették a magyarság szemében. Az országban széleskörű pogánylázadás robbant ki, melynek egyik vezéralakja a Békés várából származó Vata volt. – Pogánylázadásnak nevezik a küzdelmüket, amit tulajdonképpen az ősi hitük megtartásáért vívtak. – Miután tehát hatalmat kaptak, rátámadtak a katolikusokra. Minden katolikust gyűlöltek, de főként a püspököket.

 

https://www.google.hu/

Szent Bőd egri, Szent Beneta veszprémi püspök volt, életükről sajnos szinte semmit sem tudunk, csak vértanúságukról, amit Szent Gellért mellet szenvedtek el Beszteréddel együtt.

Szent Bődöt megkövezték és ledöfték, Szent Beszterédet halálosan megsebezték úgy, hogy harmadnap belehalt a sebeibe.

 

I. László király igyekezete révén avatták szentté őket 1083-ban, VII. Gergely pápa idejében.

Tiszteletük a középkorban elterjedt volt Szent Gellértével együtt, Szent Beszteréd tisztelete az esztergomi főegyházmegyében különösen élénk volt egészen a XX. századig.

Az egyházi ünnepük november 14-re esik.

 

(Szent Gellértről egy későbbi cikkben fogok részletesebben írni.)

 

Forrás: Diós István: A Szentek élete

http://oratio.hu/magyarszent.php

 

Szegedi Margó

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..