Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Szent Bonifác – vértanú püspök

Valószínűleg cseh származású, már Brewnowban is Szent Asztrik tanítványa volt, majd vele együtt jött hazánkba, Magyarország szent hegyén lévő Szent Márton apátságba.

 

A korai középkorban egész Európában elterjedt bencés szerzetesség 996-ban jutott el Magyarországra is, amikor az országát a keresztény Európába bekapcsolni kívánó Géza fejedelem monostort alapított a bencés szerzetesek számára „Pannónia Szent Hegyén” (Mons Sacer Pannoniae) Szent Márton tiszteletére, a mai Pannonhalmán.

 

http://szentver.blogspot.hu/

 

Asztrik kalocsai érseki kinevezésekor Bonifác lett a pannonhalmi bencés kolostor apátja. Nem tölthetett sok időt a kolostor békéjében, mert Szent István, aki egész országát meg akarta téríteni, 1004 körül Alsó-Pannóniába rendelte (ahol még nem volt mindenki keresztény). Apostoli feladatát oly komolyan vette, hogy nem csupán a keresztényeket gyarapította Isten igéjének hirdetésével, hanem a pogányoknak is hirdette az evangéliumot.

Egy prédikációja közben csúfolni kezdték, s mivel nem hagyta abba a beszédet, karddal súlyos sebet ejtettek rajta. Bár nem halt meg azonnal, mégis vértanúnak kell tartanunk, miként halála után a hívők tisztelték. Az Úr 1007. esztendeje körül hunyt meg. Halálával kapcsolatban nem tisztázott teljesen, hogy magyar pogányok, vagy külhoniak által szenvedett vértanúságot.

 

Tiszteletét a középkori bencések terjesztették el.

Ünnepnapja november 13.

 

A szentek elvezetik a keresztényeket a hit és az egyház múltjába, melynek ereje tükröződik abban is, hogy a szentek sérthetetlen tiszteletének korszakában a hívők gyakran és bátran mertek imáikban „a szentekhez fohászkodni”, amelyben nem Istent szólították meg, hanem a szentet. A hívők sokkal inkább a magasztalt szenthez fohászkodtak azért, mert hittek a szentek segítő közbenjárásában Isten színe előtt.

 

Forrás: http://www.adorans.hu/node/1857; http://magyarszentek.hupont.hu

 

Szegedi Margó

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..