Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Szent Gellért

Szent Gellért azoknak a magyar szentek sorába tartozik, akik nem hazánk földjén látták meg a napvilágot, de életük, működésük és haláluk ide kapcsolja őket.

 

http://www.szentgellert.hu/

http://www.szentgellert.hu/

 

Velencei gazdag patrícius család sarja (eredeti neve: Gerardo), apja a Szentföldön halt meg, a kisfiút pedig a szerzetesekhez adták, s a velencei bencés Szent György-monostor apátja lett.

 

Elsősorban jogot tanult a Bolognai Egyetemen, de más téren is nagy műveltségre tett szert. Nemcsak a keresztény, de a korábbi, ún. “pogány” római és görög irodalomban és tudományos művekben is jártas volt.
1012-ben a monostor apátjává választották. 1015-ben lemondott, és két társával együtt (az egyik talán magyar volt) hajóra szállt, hogy a Szentföldre menjen és a Szentírás magyarázatának szentelje életét. A viharos Adrián a horvát partoknál félig hajótörést szenvedve kikötöttek. Itt találkozott Razinával, a pannonhalmi bencés apáttal, aki rábeszélte, hogy jöjjenek előbb Magyarországra!

 

szentek17 gellért

 

1015. május 3-án érkezett Pécsre, Mór püspökhöz. Vele és Asztrik pécsváradi apáttal onnan Székesfehérvárra, István királyhoz mentek. Augusztus 15-én Szent István jelenlétében ő mondta el a királyi bazilika ünnepi Szűz Mária-nagymiséjén is a szentbeszédet, „A Napba öltözött Asszonyról.” „Itt kell maradnia!” – István már az első beszélgetésnél látta, micsoda kincs került őhozzá Gellérttel. Eljött messzi földre, idegen nyelven beszélt, tolmács fordította, és mégis, mint valami „tömegbűvölő” hatott az emberekre.

 

István király első találkozásuk alkalmával rábízta fiának, Imrének a nevelését. Imre nyolc éves volt ekkor, és Gellért 7 évig nevelte az esztergomi királyi palotában.

Ezt követően tíz évig remetéskedett a Bakonyban. A monostor melletti erdei kunyhóban tudott leginkább elmélkedni és dolgozni.

 

Kb. 1028-ig örülhetett a monostor csendjének és erdei magányának. Ajtony vezér legyőzése után Szent István hívatta, hogy rábízza a Maros-menti egyházmegye megszervezését.

Gellért az egyházszervezést azzal kezdte, hogy fölosztotta az egyházmegye területét hét főesperességre, s ezek élére a magával hozott papok közül azokat állította, akik tudtak magyarul. Majd a papi utánpótlás biztosítására káptalani iskolát szervezett, végül templomokat építtetett, köztük a székesegyházat és a bencés monostor Boldogságos Szűz oltalmába ajánlott templomát.

 

Tevékenységét a szent életű király bőkezűen támogatta. E tekintetben, de más, sorsdöntőbb szempontból is, végzetes fordulatot jelentett a király halála 1038-ban. István halála után megtagadta a szolgálatot Aba Sámuelnek, s megjövendölte a bukását, a pogánylázadást, és a saját vértanúhalálát is egyben.

1046 szeptemberében a lengyelországi száműzetésből hazatérő Vászoly fiak, Endre és Levente fogadására igyekezett püspöktársaival, Böddel és Benetával együtt.  Az ún. pesti révhez közeledve Vata lázadói kőzáporral törtek rájuk. Kiráncigálták Gellértet a szekeréből, hozzákötötték egy kordéhoz, és a később róla elnevezett Kelenhegy szikláiról a mélybe taszították. Holttestét ideiglenesen a pesti Boldogasszony-templomban (a mai Belvárosi Főplébánia-templomban) temették el, később átszállították Csanádra.

 

1083-ban Szent László avatatta szentté.

Ünnepe: szeptember 24.

 

Forrás:  dr. Dióss István: Szentek élete

 

Szegedi Margó

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..