Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Szent Günther – „a tudós tudatlan és bölcsen tanulatlan”

Günther 955 körül született, II. Henrik császárnak és Boldog Gizella királynénak volt közeli rokona. A magas méltóságot viselő Günther Thüringia területén élt, írástudatlan katona volt. Felnőtt korában tért meg, élete delén, 51 éves korában mondott le a világi életről.

 

Megtérésében és szerzetessé válásában bizonyosan nagy szerepe volt Szent Godhardnak. 1006-ban felvételét kérte a niederaltaichi bencés monostorba, amelynek a szentéletű Godhard apát volt az elöljárója, s a Szent Mauríciusz (Szent Móric) oltárképe előtt letette szerzetesi fogadalmát, s magára öltötte Szent Benedek rendjének ruháját, s vagyonáról lemondott a göllingeni monostor javára.

 

A hitélet önismeretre vezette: megbánta ifjúsága vétkeit és bűnbánatot tartott. A legenda diszkréten hallgat Günther életének első öt évtizedéről, a megtévedt szerzetesek típusát ismertetve erről csak ennyit mond: vannak dolgok, amikről jobb hallgatni, mint beszélni.

 

http://hu.wikipedia.org/

 

1008-ban a szerzetesi közösség helyett a remeteséget választotta a bajorországi erdőkben. Missziós tevékenységre is vállalkozott Magyarországon és Csehországban. Szent István valószínűleg Gizella királyné tanácsára hívta magyar földre Günthert. 1015-ben vagy 1016-ban jött először hazánkba. István király az ő kezdeményezésére alapította meg a bakonybéli remeteséget, ahová hét évre Szent Gellért is elvonult.

 

Magyarországról vélhetően Rinchnachba tért vissza, ahol hosszú évekig élt szegénységben néhány társával. Rinchnachtól kb. 20 km-re, ugyancsak Niederaltaich térségében volt Günther szerzetesnek egy remetesége, ahová időről időre visszavonult.

 

A betűket egyáltalán nem ismerte, csak néhány zsoltárt tanult meg, de az evangéliumok, a törvény és a próféták minden bölcsességét és tudását a testvérek gyakori elbeszéléséből és Isten igéjének hallgatásából megismerte.
Günther később, aggastyánként még II. Konrád tanácsadójaként is működött. Szent Günther feltehetően 1040 körül hagyta el rinchnachi monostorát, és a mai Martmanitz közelében lévő sziklabarlangba vonult vissza. Kilencvenéves korában halt meg, 1045. október 9-én. Testét a Prága melletti Břevnov-kolostorban temették el.

 

Szegedi Margó

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..