Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Szentek élete: Szent Asztrik–Anasztáz (Radld)

Asztrik cseh vagy horvát származású volt, eredeti neve Radld, aki ifjabb korában Szent Adalbert környezetében élt, klerikusa (titkára) volt, később pedig a meseritzi (lengyelországi) monostor apátja lett.

 

http://archivum.asztrik.hu/

 

Miután 992-995. között brewnowi apát volt, 996-ban Géza fejedelem kérésére Adalberttal együtt Magyarországra jött. A Szent Márton hegyén (Pannonhalmán) épített első magyar bencés kolostor apátja lett.

 

A térítő munkában nagy lelkesedéssel és eredménnyel vett részt, s a diplomácia területén is fontos szerepet töltött be, mivel 999-ben István király őt küldte Rómába, hogy II. Szilveszter pápával tárgyaljon.

Ennek eredményeképpen koronát és a magyar egyházszervezést jóváhagyó pápai iratot hozott Rómából első királyunk számára. Ettől kezdve a kereszt került az ország címerébe, a sas helyébe. Valószínűleg Asztrik ekkor kapta meg a püspöki kinevezését is.

Géza fejedelem halála után István király tanácsadója lett.

 

http://commons.wikimedia.org/

 

Művelt, széles látókörű főpap volt, részt vett a fekete magyarok térítésében, s a további dél-magyarországi térítés szervezőjeként fontos szerepe lehetett abban a folyamatban, melynek eredményeképpen a kalocsai püspökség minden bizonnyal még Szent István életében érseki rangra emelkedett.

Asztrik szent életének példájával szüntelenül a lelkek üdvösségéért fáradozott. A püspökségből önmagának sem tiszteletet, sem hasznot nem akart szerezni, hanem boldogságát Isten dicsőségében és a bárányok javában kereste.

Az árváknak atya és a szorongatottaknak menedék volt.

Halálának ideje 1028 és 1030 közé tehető.

 

Forrás:  dr. Diós István  – A Szentek élete

Kristin E. White – Szentek kislexikona

 

Szegedi Margó

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..